miercuri, 3 decembrie 2008

VITAMINA B1

VITAMINA B1
Tiamina, cum se mai numeste vitamina B1, face parte din complexul de vitamine B. Ea se prezinta sub forma unei pudre transparente, albicioase, hidrosolubile. Ea reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti.

*Doza zilnica este intre 1,2-1,5 mg.
In general la copii este necesara o cantitate de 0,5-1,2mg, la adolescenti si femei, o cantitate de 1,3mg, iar la barbati o cantitate de 1,5mg. Persoanele care consuma mai mult alcool sau cafea trebuie sa ia o doza marita.

*Surse:
Vit.B1 se gaseste in stare naturala in mai multe alimente cum ar fi drojdia de bere, carne de porc, de peste, legume, lapte, galbenusul de ou. Pastele fainoase , painea si in general faina integrala contine deasemenea aceasta vitamina.

*Rol:
- Vit.B1 participa la producerea energiei necesare functionarii organismului uman, intervenind in metabolismul celular.
- Ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului.

? Dereglari datorate deficitului de vit.B1
Deficitul vit.B1 duce la scaderea poftei de mancare, senzatia de oboseala permanenta, iritabilitate, tulburari de memorie, tulburari ale ritmului cardiac, si probleme digestive. Maladia beri-beri se produce tot pe fondul scaderii acestei vitamine.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B1
Hipervitaminoza cu vit.B1 este scazuta, deoarece vit.B1 nu devine toxica chiar daca este consumata in cantitati de 300 de ori mai mari decat doza zilnica recomandata. Surplusul este eliminat prin rinichi, determinand astfel evitarea acumularii acesteia in organism.

* Sfaturi utile:
Suplimentele care contin aceasta vitamina supranumita si vitamina moralului, poate induce o stare de liniste, optimism, calm.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic