marți, 30 decembrie 2008

Modificări endocrine şi metabolice în psoriazis

Modificări endocrine şi metabolice în psoriazis

Psoriazisul (psoriasis), afecţiune inflamatorie cutanată cronică, poate să prezinte în cursul evoluţiei sale asocierea cu diverse afecţiuni. Dintre afecţiunile cele mai frecvent asociate cu psoriazisul fac parte artrita, afecţiunile cardiovasculare, obezitatea şi diabetul zaharat. 

În ceea ce privesc modificările metabolice întâlnite la pacienţii cu psoriazis, un procent cuprins între 10 şi 12 % (conform datelor din literatura de specialitate) au asociat pe lângă psoriazis şi diabet zaharat. Pe de altă parte, un număr relativ crescut de pacienţi cu psoriazis prezintă şi obezitate de diverse grade, astfel încât la unii pacienţi apare tripla asociere psoriazis – diabet zaharat – obezitate. Importanţa asocierii diabetului zaharat şi/sau a obezităţii cu psoriazisul vulgar, sau artropatic, pustulos sau eritrodermic, rezidă în modificările metabolice legate de diabetul zaharat sau obezitate, modificări care pot exercita un efect negativ atât asupra evoluţiei psoriazisului cât şi asupra posibilităţilor terapeutice care pot fi utilizate în cadrul terapiei psoriazisului. 
Având în vedere asocierea relativ frecventă dintre psoriazis şi diabet zaharat, este important ca toţi pacienţii cu psoriazis , şi în special cei care au în familie cazuri de diabet zaharat, să îşi urmărească periodic, la 6-12 luni, valorile glicemiei ( a zahărului în sânge) pentru a diagnostica cât mai repede un eventual diabet zaharat. 

De asemenea, evoluţia psoriazisului este influenţată şi de către factorii hormonali asociaţi ciclurilor menstruale, sarcinii şi naşterii, precum şi menopauzei.

articol integral la:http://www.psoriasis.ro/psoriazis_descriere.php?id=97

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic