joi, 25 decembrie 2008

Каква е етиологията на псориазиса?

За развитие на заболяването оказват роля генетични и фактори на околната среда.
генетични фактори - HLA- B13, -B17 и -Cw6 най- често се асоциират с плакатната форма на псориазис. Не се отхвърля възможността за полигенно (мултифакторно) унаследяване, въпреки че у редица фамилии се наблюдава автозомно доминантно унаследяване с намалена пенетрантност. Проучвания сред близнаци показват конкордантност в 73% от еднояйчните и 20% сред двуяйчните близнаци.

Локални фактори влошаващи псориазиса:
травма - всички видове травма се асоциират с развитие на плакатен псориазис (физична, химична, електрически ток, хирургична, инфекциозна и възпалителна). Ексцесивното разчесване може да влоши локализиран псориазис. Развитието на псориатични плаки на мястото на травмата се обозначава като феномен на Kцbner.
слънчева светлина - при повечето пациенти слънчевата светлина се отразява благоприятно на псориазиса. Все пак малка част от хората съобщават за агравиране на симптомите от силната слънчева светлина и влошаване на заболяването през лятото. Слънчевото изгаряне води до поява на псориатични плаки чрез феномена на Kцbner.

Системни фактори влошаващи псориазиса:
ифекции - стрептококовата инфекция на фаринкса предизвиква поява на един от клиничните варианти на псориазис- psoriasis guttata. Предполага се, че субклиничната стрептококова колонизация или свръхрастеж, са отговорни за рефракторния плакатен псориазис.
HIV - при инфектираните с HIV инфекция се наблюдава активиране и влошаване на псориазиса.
лекарства - най-често обвинявани лекарства за екзацербация на псориазис са литиеви соли, бета блокери, АСЕ инхибитори, тетрациклин, нестероидни противовъзпалителни, антималарици.
психологични/емоционални фактори - много от пациентите съобщават за влошаване на състоянието след психологичен стрес. Няма ясна причинно следствена връзка между екзацербацията на заболяването и стреса. Вероятно пациентите в стресово напрежение показват намалена способност за сътрудничество при лечението на кожното заболяване. Интензивният сърбеж и разчесването при тревожни и депресивни състояния допринася за възникване на Kцbner феномен.
тютюнопушене - повишен риск съществува при пушачи.
алкохол - акохолът се счита за рисков фактор предимно при млади и мъже на средна възраст.
ендокринни фактори - тежестта на псориазиса варира в зависимост от хормоналните промени. Пиковете на заболяването са през пубертета и менопаузата. По време на бременност симптомите се подобряват, а в постпарталния период отново се влошават.

Un comentariu:

Anonim spunea...

turbo tax 2002 crack
f secure anti virus 2004 crack
trojan remover crack 6.3.4
anim fx 2.5 crack
spyware doctor v3.01 crack




imtoo mpeg crack serial
pinnacle studio 9 plus keygen
pretty good mahjongg 2 crack
signlab 5 crack
pc doctor on call crack
microsoft office 2003 product crack
the sims no cd crack download
proe wildfire crack
2 keygen risk
funkitron scrabble keygen
arkanoid 4000 crack
typograf crack
zonealarm pro license key crack
wm recorder 9.15 keygen
handyfile keygen
nascar sim racing no cd crack
windowblinds crack serial
neck back pussy crack

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic