TERMOTERAPIA
1.Frigul se aplica sub forma de comprese reci, simple sau medicamentoase, fie sub forma pungilor de ghiata. Actiunea lor este antiflogistica, antipruriginoasa si sedativa. Temperatura compreselor reci poate fi scazuta daca introducem in solutie bucati de ghiata sau daca amestecam apa cu alcool in parti egale, pentru a mari pierderea de caldura prin evaporarea grabita.
2.Temperatura mai scazuta se poate obtine prin refrigerare cu ajutorul jetului de clorura de etil, care prin evaporare imediata, ingheata pielea. Aceasta devine de consistenta dura, insensibila si de culoare alba. Metoda se foloseste mai ales in anestezie, dar se poate intrebuinta si pentru obtinerea hiperemiei puternice care urmeaa fazei de inghet.
3.Cu ajutorul bioxidului de carbon lichefiat la mare presiune(50atm), prin destindere brusca, se poate obtine zapada carbonica, de circa
-80 grade. Acesta zapada se poate amesteca cu eter sau acetona, pentru coborareasi mai accentuata a temperaturii. Zapada carbonica are o actiune caustica, cu aplicare in tratamentul unor dermatoze ca lupus eritematos.
CALDURA.
1.Sub forma de cataplasme calde, preparate din faina de in, mei sau porumb (mamaliga) sau sare incalzita.
2.Caldura provenita de la o sursa de electricitate sau de la arderea unor vapori inflamabili, inrosind un fir de platina, poate servi pentru cauterizarea tesuturilor patogene. Metoda este folosita cu predilectie la deschiderea unor abcese, foliculite, colectii purulente, deoarece prezinta avantajul de a nu favoriza diseminarea infectiei prin deschiderea de vase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu