miercuri, 3 decembrie 2008

POTASIU

POTASIU

POTASIUL
Potasiul se prezinta in natura sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic.

*Doza zilnica este 3500mg(3,5g)

* Surse :
Pestele, fructele(banane,caise, prune uscate, ) legumele (spanac, rosii, cartofi), carnea de pasare de curte, constituie cele mai importante surse.

* Rol:
Este un regulator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce duce la reducerea volumului de lichide din organism.
Participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide( stimuland secretia de insulina)
Activeaza functia renala
Influenteaa fenomenele electrice cardiace si neuromusculare.

*Dereglari datorita deficitului :
Alcolicii , cei care beau multa cafea , consumatorii de dulciuri, diabeticii, cei care abuzeaza de diuretice si laxative, precum si cei care au urmat timp indelungat tratament cu cortizon, sunt predispuse sa dezvolte carente de potasiu. Acest lucru creste riscul de hipopotasemie(concentratie scazuta a potasiului in sange)
Carentele de potasiu produc hipertensiune, oboseala, dereglarea ritmului cardiac, crampe musculare, chiar confuzie si iritabilitate.

*Dereglari datorita consumului excesiv :
Administrarea de doze mai mari de 5000 mg/zi poate afecta echilibrul mineral. O doza de clorura de potasiu de 25mg poate provoca o intoxiccatie grava a organismului.

* Sfaturi utile:

suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care sufera de diabet sau insuficienta renala, sau care iau medicamente cu actiune diuretica sau hipertensiva.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic