miercuri, 3 decembrie 2008

VITAMINA C sau Acidul ascorbic

VITAMINA C sau Acidul ascorbic

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denimera ei provine de la faptul ca aceasta vitamina a fost folosita de-a lungul istoriei , pentru vindecarea scorbutului, boala care a facut multe victime.
Este hidrosolubila, oxidabila si nu este rezistenta la razele ultaviolete si la caldura. Ea nu poate fi sintetizata de catre organismul nostru si de aceea trebuie sa fie luata din exterior.

*Doza zilnica este intre 60-100mg
Copii au nevoie de 35-60mg /zi, adultii 60-100mg iar viitoarele mame de 130mg. Atentie deosebita trebuie sa acorde fumatorii , deoarece acestia ar trebui sa consume zilnic 120mg

*Surse:
Principalele surse de vit.C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele, zmeura, coacazele, fragii. Dintre legume , broccoli, cartofii , ardeii, tomatele, varza, patrunjelul contin o cantitate suficienta pentru organismul uman.

*Rol:
- Acidul ascorbic are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind chiar aparitia ridurilor, deoarece este implicat in producerea colagenului.
- Joaca un rol important in metabolizarea anumitor aminoacizi, a acidului folic si a glucozei , in general.
- Formarea dentinei si a osaturii este influentata foatre mult de aceasta vitamina.
- Participa la producerea de glucocorticosteroizi si anumiti neurotransmitatori.
- Un rol important il are in formarea anticorpilor,si interferonilor, avand astfel actiune antiinfectioasa, scazand durata racelilor, gripelor.
- Datorita rolului antioxidant, vit. C poate netraliza radicalii liberi.
- Avand posibilitatea sa incetineascaformarea nitrosaminelor, poate proteja organismul impotriva aparitiei cancerului la stomac.
- Revigoreaza vasele sangvine prevenind astfel anumite tulburari cardiovasculare.
- Scade nivelul colesterolului.
- Permite absorbtia fierului in organism mult mai usor.
- Avand o actiune antihistaminica, este eficace in tratarea alergiilor si a astmului.
- Are o contributie insemnata in indepartarea starii de oboseala, stres anxietate.
-
? Dereglari datorate deficitului de vit.C
desi suntem in secolul XXI , boala scorbut mai poate fi intilnita, datorita unor dereglari ale organismului care duc la o asimilare deficitara si o eliminare exagerata a acestei vitamine din organism. Personele in virsta alcoolicii, fumatorii au predispozitie la deficitul de Vit.C . Bebelusii hraniti cu lapte pref sau de mamele care au deficit de vit C, pot suferi de vitaminoza.


*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.C
In istoria medicala , pana in prezent nu s-au ingregistrat cazuri in care cineva sa se fi intoxicat cu aceasta vitamina. Totusi , acolo unde se exagereaza si se depaseste 3000 mg/zi, pot aparea arsuri gastrice, diaree sau calculi renali.
Cand doza zilnica trebui sa ajunga la 1000mg/zi , este necesar sa se combine cu un supliment de magneziu. Aceste cantitati nu trebuie administrate la persoanele care sufera de insuficienta renala.

? Sfaturi utile:
Vitamina C nu vindeca nici un fel de cancer, insa contribuie la eliminare din organism a toxinelor.
Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripal
Tratamentul cu Vit.C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum cele pentru determinarea glocozei in singe sau analizele urinei.
Atentie la folosirea gumei de mestecat ce contine vit.C , deoarece ea poate afecta smaltul dintilor.
Un fumator care fumeaza 20 tigari pe zi , poate avea un deficit de Vit.C de 25%.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic