ZINC
Zincul poate fi considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente datorita implicarii sale in mecanismele de constructie si productie celulara.
*Doza zilnica este 12-15 mg
Este bine sa precizam ca acesta doza variaza in functie de anumite conditii. La copii se recomanda 5-10mg;la adulti intre 12 si 15mg.
* Surse :
Principalii furnizori de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale, cum sunt carnea, pestele,fructele de mare, ouale, si produsele lactate, precum si drojdia de bere si fasolea.
* Rol:
-Intra in compozitia a peste 200 de enzime si le activeaza.
-Este implicat in sinteza proteinelor AND si ARN
-Ajuta la reinoirea si la sinteza celulara ceruta de crestere, sarcina, alaptare, cicatrizarea ranilor, etc.
-Faciliteaza reglarea glicemiei si eliberarea de insulina.
-Intareste sistemul imunitar datorita actiunii sale antioxidante.
-Elimina excesul de cupru
-Elimina cadmiul.
*Dereglari datorita deficitului :
In momentul administrarii de calciu, alcool, diuretice, penicilina, trebuie avut in vedere faptul ca aceste contribuie la saracirea rezervelor de zinc. Acest lucru se poate manifesta prin pierderea apetitului, scaderea in greutate, slabirea sistemului imunitar, cicatrizarea lenta a ranilor, unghii fragile, caderea parului, anemia, depresie, pierderea simtului gustatic.
*Dereglari datorita consumului excesiv de :
O cantitate prea mare de Zinc, distruge depozitele de cupru si cuzeaza anemie si dureri puternice ce cap. Un exces de zinc determina de asemenea o crestere a colesterolului "rau"(LDL) si o scadere a celui "bun"(HDL)
Suplimentarile de zinc care depasesc 2000mg pot provoca uneori tulburari gastro-intestinale.
* Sfaturi utile:
Suplimentele de zinc sunt recomandate uneori pentru a stopa hipertrofia prostatei.
Cei care au trecut la regimuri sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie, sunt predispuse la lipsa de zinc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu