luni, 7 decembrie 2009

Fototerapia in psoriazisul vulgar

FOTOTERAPIA

Sursele luminoase intrebuintate cu scop terapeutic in dermatologie sunt in ordinea descrescanda a lungimii de unda a razelor emise:

1.razele infrarosii

2.razele solare

3.razele ultraviolete

4.razele rontgen

5.razele gamma (radiu)

1.Razele infrarosii sunt produse prin asa-numita lampa Solux, care consta dintr-un bec electric de 1000-2000 de lumini, cu filament special si ale carui raze sunt filtrate printr-o sticla rosie speciala, care lasa sa treaca numai razele calorice. Efectul acestor iradiatii este caloric. Puterea lor de patrundere este pana in hipoderm. Indicatia lor este identica cu aceea a mijloacelor care produc caldura superficiala.

2.Razele solare sunt cele mai usor de aplicat. Ele pot fi primite in anotimpul insorit direct, in aerul liber, prin bai de soare. Spectrul razelor solare este intins, astfel ca ele cuprind, atat raze calorice, cat si raze chimice(ultraviolete)

Razele de dimineata sunt mai sarace in raze calorice, cele de la pranz sunt mai bogate in acestea, astfel ca, dupa efectul dorit, baile de soare se vor face dimineata sau la pranz.

Ca regula generala, baile de soare trebuie facute progresiv, altfel putandu-se produce arsuri cu efecte neplacute. Sensibilitatea cutanata la raze este variabila.

Sub actiunea componentei ultraviolete, pielea se pigmenteaza progresiv. Efectul lor este rubrefiant general si vitaminizant(vit.D2). Se poate aplica in tuberculoza cutanata, psoriazis vulgar, lichen plan, anemii, distonii neurovegetative.

3.Razele ultraviolete sunt obtinute cu ajutorul lampilor speciale. Efectul lor terapeutic este identic cu al celor solare, intrucat in baile de soare se cauta tto acelasi efect al razelor chimice.

Iradierile pot fi generale indicate in tuberculoze cutanate tratate cu vitD2, psoriazis vulgar, acneea pustuloasa, ulcerele atone, etc. si alte dermatoze unde este necesara stimularea organismului.

Iradierile locale ajuta la patrunderea razelor ultraviolete in straturi mai profunde, indicate in tuberculoza cutanata, pelada, lupus pernio.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic