luni, 7 decembrie 2009

ETIOLOGIA SI NATURA PSORIAZISULUI

ETIOLOGIA SI NATURA PSORIAZISULUI
Etiologia psoriazisului este inca necunoscuta. Se pot enumera totusi un numar de date clinice prinvind imprejurarile care par a favoriza dezvoltarea acestei boli.

Psoriazisul se observa in toate tarile si in toate climatele, el interesand intr-o egala masura, atat populatia urbana cat si cea rurala.

Ca frecventa, psoriazisul reprezinta 3-6% din numarul dermatozelor care se intalnesc in practica. Psoriazisul poate aparea la orice varsta, dar el incepe de obicei in copilarie sau adolescenta.

Puseurile cele mai frecvente pot aparea primavara si toamna. Intr-un numar de cazuri, variind dupa statistici intre 10-25 % psoriazisul se comporta ca o boala familiala. Se cunosc si cazuri de psoriazis la gemeni.

Psoriazisul nu se comporta, nici clinic, nici experimental, ca o boala contagioasa.

Exista cazuri in care primele elemente de psoriazis si-au facut aparitia la nivelul unor teritorii supuse unor microtraumatisme repetate, determinate de exemplu de bretele, curele, sau de un bandaj herniar. De asemenea, in locurile unde s-au aplicat puncte de foc, sau in urma aplicarii unei substante chimice caustice sau rubefiante.

Cateodata, psoriazisul poate incepe la nivelul unei eruptii cutanate preexistente, ca: eritem solar, radiodermite, eruptii artificiale.

Deosebit de aceasta, o intepatura sau o zgarietura practicata cu un ac pe o portiune de piele sanatoasa, la un bolnav care se gaseste in plina eruptie psoriazica, determina dupa 10-12 zile, in locul unde a fost practicata, dezvoltarea unui element de psoriazis tipic.

Exista in literatura un numar important de observatii in care eruptia psoriazica(la fel ca si alte dermatoze ca lichenul plan, pelada, urticarii, prurituri generalizate, etc,)s-a dezvoltat la cateva zile dupa o emotie sau o spaima violenta. Tot la fel de bine s-a observat, o eruptie psoriazica veche, recidivanta, disparand in aceleasi conditii ca cele mentionate mai sus.

Astfel se poate da dreptate lui Pavlov cand spunea ca o puternica excitatie a scoartei cerebrale ar putea da nastere la reflexe patologice in piele, capabile sa destepte anumite reactivitati cutanate. In favoarea relatiilor posibile ale psoriazisului cu sistemul nervos s-a mai invocat si localizarea uneori sistematizata, zoniforma a eruptiei, cat si coexistenta cateodata a acestei dermatoze cu diferite manifestari nevropatice, ca nevralgii, melancolie, neurastenie etc.

De asemenea se poate spune ca exista o legatura intre dezvoltarea eruptiei psoriazice si existenta unor tulburari interne, privind metabolismul protidic, lipidic, sau glucidic, sau pe acela al fosforului, sodiului, potasiului, calciului si magneziului, cat si datorita unor diverse disfunctii endocrine.

Posibilitatea aparitiei unei eruptii psoriazice sub influenta unor factori atat de variati, care, dupa cum am vazut, pot fi uneori de ordine externa, mecanica, iar alteori de ordine interna, metabolica, sau psihica, m-a condus sa consider psoriazisul, nu ca o boala propriu-zisa, ci ca un mod special de reactie al pielii(congenital sau poate dobandit), care ar intra in joc sub influenta uneia sau alteia din cauzele ocazionale sau provocatoare enumerate mai sus.

O alta conceptie etiologica cu care sunt intru-totul de acord este aceea a naturii parazitare a psoriazisului, boala fiind considerata ca o afectiune virotica. Aceasta conceptie se bazeaza pe observatiile facute de unii specialisti care au semnalat existenta in stratul malpighian, la psoriazici, a unor corpusculi elementari si a unor formatiuni virotice pe care au reusit sa le cultive pe membrana cori-alantoidiana a oului de gaina embrionat.

In lumina acestei din urma conceptii, substratul asa-zisei "diateze psoriazice" a vechilor autori ar fi de fapt reprezentat prin existenta unei viroze cutante latente, susceptibila(la fel cum se petrec lucrurile si in alte viroze, de exemplu in herpes) sa se redestepte la un moment dat si sa intre intr-o faza de activitate sub actiunea simultana, "biotropica", a uneia su alteia din cauzele enumerate mai sus.

In favoarea naturii parazitare a psoriazisului ar pleda existenta formelor cu evolutie excentrica. Dezvoltarea de elemente psoriazice la nivelul unor puncte traumatizante, recidivele mai frecvente atunci cand persita eflorescente izolate, nevindecate, cat si faptul ca ceaiul Deniplant care exercita o actiune sigura asupra eruptiilor psoriazice contine substante antioxidante si reductoare, dotate si cu o puternica actiune antiseptica

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic