miercuri, 9 decembrie 2009

CE ESTE PIELEA 6.IGIENA PIELII

CE ESTE PIELEA
6.IGIENA PIELII
Ingrijirea pielii se rezuma in primul rand la spalarea ei cu apa si sapun, adica la curatirea ei. Apa constituie cel mai important curatitor al pielii. Apa obisnuita poate sa contina insa o serie de substante care irita pielea, de aceea ea trebuie sa fie moale(dedurizata). Inconvenientul dat de apele care contin multe saruri se poate remedia adaugand apei de toaleta borat de sodiu sau bicarbonat de sodiu.

Sapunul intrebuintat va trebui sa fie neutru, fara materii colorante si fara parfum. Aceste materii pot provoca iritatii si pot crea o reactivitate speciala a pielii. Exista sapun moale pe baza de potasiu si sapun dur pe baza de sodiu. Acesta din urma este potrivit pentru toaleta. Sapunurile moi pot irita pielea. Cele mai bune sunt cele care au la baza uleiuri vegetale, miere si glicerina.

Toaleta corpului se face prin baie cu apa si sapun. Baia va avea temperatura de 35-37 grade celsius, ea putandu-se face seara sau dimineata. Baia intre 15-20 grade este tonica. Baia calduta intre 25-35 grade este sedativa. Baia calda de 35-40 grade mareste activitatea inimii. Dupa baie se vor evita frictiunile prea energice, ele putand leza stratul cornos.

Se recomanda baia de doua ori pe saptamana. Daca se face mai frecvent, se usuca pielea, suprimandu-se apararea impotriva agentilor patogeni. Bineanteles este vorba de igiena corpului in general si nu fata de maini, picioare, sau regiunile ano-genitale, care trebuie spalate zilnic. Baia care se prescrie in scop terapeutic se poate modifica prin adaos de amidon(200-300g), sulf si alte substante, indicate dupa efectele pe care le dorim sa le realizam, sau putem face bai cu plante balneologice.

Baia de aer si soare are o influenta favorabila asupra pielii si a organismului in general, stimuland toate procesele metabolice. Baia de soare, atat de binefacatoare, trebuie practicata cu masura, exagerarea ei putand deveni periculoasa.


Imbracamintea are scopul de a proteja impotriva influentelor nocive ale mediului extern, ajutand la reglarea si mentinerea temperaturii corpului intr-un echilibru favorabil. Imbracamintea va fi permeabila pentru a nu impiedica eliminarea bioxidului de carbon si a transpiratiei, ea trebuie sa fie conducatoare de caldura, insusire pe care o au lana, bumacul si matasea. Aceasta calitate protejeaza pielea de frig si caldura. Lenjeria de corp nu trebuie sa contina substante colorate, care pot produce dermite.

Ingrijirea fetei variaza dupa particularitatea structurala a pielii. Intr-un fel se ingrijeste o piele grasa, seboreica si in alt fel cea uscata.

Pielea uscata va fi spalata cu apa moale si rece, sapunul va fi inlocuit cu o emulsie de faina si migdale. Se recomanda spalarea cu ulei de masline. Acestea se completeaza vara prin curatirea cu un amestec de alcool si eter. Toaleta de dimineata, dupa spalarea cu apa rece, se completeaza cu o crema grasa.

Pielea grasa va fi spalata cu apa calda si sapun, mai cu seama seara. Toaleta va fi urmata seara de ungere cu glicerina, iar dimineata de aplicarea unei creme uscate de stearina si glicerina.

Cremele, fardurile, pudrele conserva pielea fetei si constituie o protectie impotriva agentilor nocivi externi(vant, soare, praf) cu conditia sa nu contina substante care pot irita pielea.

Parul va fi pieptanat dimineata si seara, prin aceasta el fiind aerisit si debarasat de praf, de scoame si alte substante care se pot aduna in timpul zilei. Pieptenele si peria sa nu fie folosite de mai multe persoane, in special la copii, care pot fi infectati mai usor. Parul la barbati se spala o data sau de doua ori pe saptamana, dupa cum parul este gras sau uscat, iar la femei de doua ori pe luna. Spalarea se face cu apa si sapun.

Intrebuintarea lotiunilor spirtoase se face cu grija. Ele usuca pielea si predispun la diferite infectii. Cremele se intrebuinteaza la parul uscat. Spalarea parului se poate face si cu diferite sampoane.

Spalarea mainilor se face obligatoriu dimineata, seara, inaintea meselor si ori de cate ori se murdaresc. Spalarea prea frecventa cu sapunuri moi dizolva stratul cornos si la anumite persoane provoaca exeme. Dupa spalarea mainilor, la persoanele cu pielea uscata se recomanda o crema grasa.

Unghiile vor fi taiate scurt si rotund. Taierea pielii din jurul unghiei se va face cu instrumente curate pentru a evita infectiile frecvente, in special celor produse prin manichiura.

Barba este bine sa fie rasa zilnic. Daca sapunul de ras este iritant, poate fi inlocuit cu o crema de ras.

Perii de prisos vor fi eliminati prin epilatie sau cu depilatoare. Ingrijirea insuficienta poate da nastere la infectii ca piodemite, intertrigo.

Toaleta picioarelor se face zilnic cu apa si sapun. In hiperhidroza se vor aplica tratamente speciale.

La copii, ingrijirea pielii este de mare importanta, deoarece pielea lor este mai fragila si mai expusa la actiunea nociva a factorilor externi. Pentru toaleta pielii, apa calduta si sapunurile grase, neutre, sunt mijloacele cele mai potrivite. Copiilor cu fata uscata li se poate aplica o crema grasa. Toaleta ano-genito-inghinala este importanta pentru copiii grasi, fiindca ei sunt predispusi la intertrigo. Se recomanda pudrarea regiunilor respective.

Igiena organelor genitale prezinta o deosebita importanta. Spalarea cu apa calduta si sapun indeplineste pe deplin cerintele unei igiene bune.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic