miercuri, 9 decembrie 2009

BOLI DE PIELE 11.VARICELE

BOLI DE PIELE
11.VARICELE

Ulcerul varicos face parte dintr-un sindrom caracterizat printr-o serie de manifestari cutanate localizate pe gambe, conditionate de prezenta varicelor, a capilaritelor dermice si a fenomenelor treofice care conduc la scleroza tesuturilor si la ulcerarea lor.

VARICELE

Varicele sunt dilatari neregulate ale venelor, care isi modifica traiectul si calibrul, ele devenind din liniare, sinuoase si ampulare.

Varicele trebui deosebite de venectazii, care sunt dilatatii liniare cu marire uniforma a calibrului venei.

Dialtatiile varicoase se pot intalni peste tot unde circulatia venoasa este impiedicata, in special insa la nivelul membrelor inferioare, fapt datorat in primul rand ortostatismului, care produce o ingreunare fiziologica a circulatiei venoase la acest nivel.

Varicele membrelor inferioare apartin patologiei externe, deci si dermatologiei, in timp ce dilatatiile varicoaseale altor teritorii, descrise sub denumirea de circulatie venoasa colaterala, apartin domeniului patologiei interne.

Cauzele declansante in varice, sunt acelea care actioneaza, fie prin marirea presiunii hidrostatice a coloanei sangvine, fie prin dimiuarea rezistentei pertilor venosi. Cauzele care actioneaza prin marirea presiunii hidrostatice sunt:

-profesiile care cer un efort deosebit din partea membrelor inferioare(vanzatorii din magazine, chelnerii, frizerii, factorii postali, dentistii, etc.). La acestia activitatea musculara permanent crescuta necesita un aflux de sange marit, care are drept consecinta ingreunarea si mai pronuntata a refluxului sangvin.

-mecanice:obstacolele pot favoriza si deci mari presiunea coloanei sangvine. Printre aceste cauze trebuie amintita in primul loc graviditatea, care produce o compresiune a venelor iliace si a cavei. Alte cauze de acest ordin sunt tumorile genitale feminine.

La cauzele de mai sus se adauga altele care produc slabirea peretelui venos:

-cauze constitutionale: indivizii longilini, cat si cei cu tesut celular subcutanat abundent prezinta mai frecvent varice.

-sexul: la femei sunt mai dese decat la barbati.

-cauze endocrine: se observa ca varicele apar atat la barbati cat si la femei, mai ales la "varsta crizelor hormonale" adica a adolescentei sau a menopauzei. Graviditatea, prezentand un foarte pronuntat dezechilibru hormonal, poate fi considerata ca facand parte din cauzele endocrine ale varicelor.

Consecinta dilatarii varicoase a venelor este aparitia unei insuficiente valvulare venoase. Valvulele, din cauza dilatarii peretilor venelor, nu se mai suprapun si astfel nu-si mai pot indeplini rolul atat de important de a etaja coloana sangvina si de a fractiona presiunea ei pe segmente de cativa centimetri. Datorita acestei insuficiente valvulare, sangele din venele mari apasa direct asupra sangelui din varice, astfel ca circulatia este si mai mult impiedicata. Acest fapt duce prin cerc vicios la exagerarea dilatatiei venelor.

In patologia varicelor, sistemul nervos vegetativ joaca un rol important, atat direct cat si indirect, ca intermediar intre glandele endocrine si vene.

La nivelul membrelor inferioare, pe fata interna a gambelor, mai putin a coapselor, se vad cordoane venoase dilatate, albastrui, flexoase, ampulare, neregulate. Imprejurul cordonului principal se vad dilatatii mai mici, neregulate, anastomozate. Aceste dilatatii venoase, foarte aparente la bolnavul care sta in picioare, se reduc simtitor la bolnavul care sta in pozitia culcat.

Simptomele insotitoare ale varicelor sunt cauzate de staza sangvina, cu toate consecintele ei privind nutritia tesuturilor.

Aceste simptome sunt subiective si obiective.

Cele obiective sunt:oboseala excesiva la eforturi relativ moderate, dureri in membrele inferioare, care nu cedeaza dupa un repaus obisnuit. Bolnavii se scoala dimineata cu senzatia de oboseala dureroasa sau chiar dureri accentuate.

Cele obiective intereseaza in primul rand circulatia sangvina. Se produce o staza periferica cu cianoza, cu mici venectazii si edeme maleolare, care dispar la inceput, dupa odihna de noapte.


ECZEMA VARICOASA

Se produce pe terenul denutrit al tegumentelor gambei, unde diminuarea secretiei sebacee si sudorale a redus capacitatea de aparare a invelisului acid si grasos impotriva piococilor, prezenti de altfel si pe tegumentele normale.

Aceasta flora se inoculeaza pe tegumentele cu rezistenta diminuata, pe care cu incetul le sensibilizeaza. Sensibilizarea este la inceput locala, traducandu-se prin aparitia in locul respectiv a unei epiderme eritemato-veziculoase, sau eritemato-scuamoase, net delimitate sau cu contururi neregulate, cu leziuni razlete in vecinatate, care sfarsesc prin a conflua cu placardul principal.

Mai tarziu, dupa 4-8 saptamani, sensibilizarea se extinde si apar la scurt interval, la distanta, eruptii in placarde, asa-numite eruptii secundare, de tip deosebit, obisnuit eritemato-scuamoase, simetrice si care la insamantari raman adesea sterile, a caror patogenie este pur alergica si care nu necesita nici un tratament deosebit, stingerea focarului principal aducand disparitia lor.

A doua modalitate de producere a eczemei varicoase este in jurul unui ulcer crural. In acest caz, este vorba tot de o eczema piococica, produsa prin prelingerea puroiului de pe suprafata ulcerului, la care se adauga, obisnuit, efectul unei terapii nerationale.

In acest stadiu, bolnavul se prezinta cu intregul complex de simptome: varice, dermatoscleroza, ulcer si eczematizare.

Tratamentul complexului varicos consta in combaterea tulburarilor circulatoare, in eliminarea factorului principal, care duce la aceste tulburari, adica a varicelor, in tratamentul general si local al leziunilor constituite, adica a eczemei si al ulcerului varicos.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic