duminică, 8 august 2021

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă

        

 

        Artrita reumatoidă (AR) este o forma de poliartrită inflamatorie, care poate duce la distrugerea articulațiilor, la deformări și la pierderea funcției articulației.


        Umflarea articulațiilor mici, în special a celor de la mâini și de la picioare, este caracteristica bolii (sau semnul distinctiv), însă trebuie să reținem că majoritatea articulațiilor din corp pot să fie afectate de boală, de aceea i se mai spune și poliartrita reumatoidă (PR).


        Pe lângă articulații, alte manifestări ale bolii pot fi observate, cum ar fi: noduli subcutanați, inflamație la nivelul ochilor, plamânilor și vaselor de sânge, scăderea numărului de globule albe (denumite și leucocite) în sânge, afectarea plămânilor.

 

        Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamația articulațiilor, care la rândul său, duce la apariția unor simptome precum durerea, umflarea, deformarea articulațiilor și dificultate la mișcare.

 

        În această boală, cartilajul, oasele și ligamentele se deteriorează, iar rezultatul este că apar deformări vizibile la examinarea pacientului.

 

        Poliartrita reumatoidă este cea mai fecventă suferință articulară, fiind o boală inflamatorie cronică. Femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decât bărbații. Boala poate să debuteze la orice vârstă, mai frecvent în decadele 4-5 de viață.

 

        Statisticile actuale aproximează că peste 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă, cea mai frecventă boala reumatică de tip inflamator care poate duce la reducerea duratei de viață cu până la 10 ani.

 

        Astăzi, există tot mai multe cercetări care menționează că persoanele cu poliartrită reumatoidă prezintă modificări specifice ale microbiomului la nivelul cavității orale și intestinal

 

 

        Îl rog pe invitatul emisiunii domnul Prof. Dr. Manole Cojocaru, professor la Facultatea de Medicină de la Universitatea „Titu Maiorescu" din București să ne vorbească despre cauzele care duc la apariția poliartritei reumatoide

 

        

        Cauze

 

        Cauzele poliartritei reumatoide nu sunt cunoscute. Se poate spune că, în mod similar altor afecțiuni autoimune, etiologia bolii este necunoscută. Chiar și așa, anumiți factori par să aibă un rol în ceea ce privește creșterea riscului de a dezvolta poliartrită reumatoidă sau sunt factori care declanșează debutul bolii

 

        La copii, cea mai comună formă de artrită cronică este denumită poliartrita idiopatică juvenilă, iar dovezile recente sugerează că microbiomul poate influența această boală. Cu toate acestea, specialiștii susțin că se impun cercetări suplimentare cu privire la mecanismele prin care microbiomul intestinal ar putea contribui la inflamație și la creșterea activității funcției imune.

 

        Concluzia acestor studii este că există o corelație între modificările privind microbiomul intestinal și manifestările clinice ale pacienților cu poliartrită reumatoidă, iar un studiu condus de dr. Simon Milling de la Centre of Immunobiology la University of Glasgow (Marea Britanie) explică faptul că până în prezent, administrarea de probiotice și modificarea echilibrului microbiomului intestinal prin dietă au avut, totuși, un succes limitat în îmbunătățirea stării pacienților și un efect redus asupra inflamației sistemice.

 

        Așadar, disbioza intestinală a pacienților cu poliartrită reumatoidă poate rezulta din abundența crescută a anumitor specii bacteriene rare. Ameliorarea poliartritei reumatoide prin modularea microbiomului intestinal reprezintă un nou domeniu de cercetare, care ar putea oferi opțiuni terapeutice suplimentare pentru persoanele care suferă de această afecțiune.

 

        Speciile microbiene pot controla apariția și evoluția poliartritei reumatoide.

 

        Două studii recente conduse de dr. Veena Taneja de la Department of Immunology and Division of Rheumatology la Mayo Clinic in Rochester (SUA) pun în lumină rolul microbiomului intestinal la persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă și propun o abordare terapeutică complementară a bolii cu ajutorul reechilibrării microbiomului. Prima lucrare, publicată în Genome Medicine, a constatat că microbiomul intestinal al pacienților cu poliartrită reumatoidă prezentă o scădere importantă a diversității odată cu înaintarea bolii și creșterea nivelului de autoanticorpi, comparativ cu lotul martor (15 rude de gradul I ale pacientilor și 17 persoane sănătoase din grupul de control). Disbioza microbiomului intestinal la pacienții cu poliartrită reumatoidă a derivat dintr-o expansiune de specii microbiene rare, cum ar fi Eggerthella și Collinsella și de la scăderea numărului speciilor benefice, cum ar fi Faecalibacterium. Astfel, a fost identificat un profil al microbiomului intestinal al pacienților cu poliartrită reumatoidă pe baza celor trei specii microbiene: Collinsella, Eggerthella și Faecalibacterium.

        Analiza metaboliților microbieni și asocierea acestora cu taxonomia specifică au fost investigate pentru a identifica o potențială legătură mecanicistă. Profilul metabolic a fost asociat cu microbiomul intestinal la pacienții cu poliartrită reumatoidă, constatandu-se abundența speciei Collinsella corelată cu un nivel ridicat al celor 3 metaboliți: beta-alanina, acid alfa-aminoadipic și asparagina. Collinsella pare să aibă un rol esențial în modificarea permeabilității intestinale și severității bolii, după cum au fost confirmate în experimente. „După cercetări suplimentare la șoareci și, în cele din urmă, la oameni, cercetătorii ar putea realiza un profil de predicție referitor la probabilitatea dezvoltării poliartritei reumatoide și cursul pe care boala îl poate lua", susține dr. Taneja.

        Cea de-a doua lucrare, publicată în Arthritis & Rheumatology, a explorat rolul comensal al derivatelor intestinale în tratarea poliartritei reumatoide într-un model de șoarece „umanizat". Rezultatele au sugerat ca bacteria Prevotella histicola ar putea fi explorată în tratarea poliartritei reumatoide ca un nou remediu cu efecte secundare reduse.

 

   

        Dacă am vazut care ar fi cauzele care pot declanșa apariția bolii, să vedem în continuare cum o putem preveni:

 

   Pentru a preveni poliartrita reumatoidă este necesar să cunoaștem factorii care cresc riscul și să încercăm să-i înlăturăm.

        Aceștia pot fi:

 

        Expunerea la anumite tipuri de bacterii, cum ar fi cele asociate cu boala parodontală; cu alte cuvinte, anumiți agenți infecțioși pot fi factori favorizanți ai bolii;

 

        Atunci când pacientul prezintă un istoric medical de infecții virale, precum infecția cu virusul Epstein-Barr, care cauzează mononucleoza infecțioasă;

 

        Traumatisme sau răni/leziuni, cum ar fi ruperea/ fracturile oaselor, dislocarea unei articulații și deteriorarea ligamentelor;

 

        Factori de mediu - fumatul este considerat cel mai important factor de risc; asocierea poliartritei reumatoide cu fumatul este direct proporțională cu numărul de pachete de țigări fumate și anii în care pacientul a fumat. Fumătorii par să aibă o formă mai agresivă de poliartrită reumatoidă, cu titruri crescute de anticorpi și cu răspuns mai slab la tratament;

        Factori hormonali – Cum spuneam la început, poliartrita reumatoidă afectează mai frecvent femeile, bărbații cu această boală au frecvent nivelurile de testosteron mai joase decât nivelul mediu;

        Obezitatea; pe lângă complicațiile pe care obezitatea le provoacă în orice afecțiune fiind implicate articulațiile, este și normal că fiecare kg în plus să afecteze buna funcționare.

 

        Cea mai elocventă dovadă este următoarea: Luați un bidon de 10/20 litri plin cu apă și puneți-l într-un rucsac, apoi mergeti cu el în spate timp de o jumătate de oră/o oră.

        Dacă după acest exercițiu nu simțiți nici o jenă și nu ați obosit e ok înseamnă că obezitatea nu vă deranjează.

        Dacă deja simiți că nu mai puteți, gândiți-vă că la obezitatea kg în plus le carati cu voi tot timpul fără pauză și fără a avea posibilitatea să scăpați de ele dintr-o dată.

 

   

        Pentru a fi sigur că aveți poliartrită reumatoidă, există mai multe forme de stabilire a diagnosticului și analize medicale 

 

              ANALIZE

      Poliartrita reumatoidă poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, deoarece semnele și simptomele timpurii sunt similare cu cele ale altor boli. Nu există niciun test de sânge sau vreo descoperire de natura fizică pentru a confirma diagnosticul. Tocmai de aceea, medicul specialist la care mergi va folosi câteva „unelte" pentru a diagnostica poliartrita reumatoidă.

        Anamneza înseamnă că medicul adună toate datele, interogând bolnavul despre apariția și evoluției bolii de care persoana suferă. În primul rand, medicul îți va pune întrebări despre simptome și despre istoricul medical.

        De asemenea, te va consulta și îți va examina articulațiile. Acest lucru înseamnă că medicul va cauta zone cu roșeață și zone cu umflături, îți va testa reflexele și îți va testa forța mușchilor. Totodată, va atinge articulațiile afectate pentru a verifica dacă acestea sunt calde și dacă sunt sensibile la atingere.

 

        Dacă medicul suspectează că este vorba de poliartrită reumatoidă, cel mai probabil îți va recomanda sau te va trimite la un alt specialist, adică la reumatolog.

 

        Analize imagistice pentru diagnosticul poliartritei reumatoide

        Medicul îți poate recomanda o serie de investigații imagistice, care îi vor fi de ajutor în stabilirea diagnosticului poliartritei reumatoide.

 

        Medicul recomandă radiografii, pentru că acestea îl ajută să urmărească progresia poliartritei reumatoide de-a lungul timpului. Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) și testele care folosesc ultrasunetele pot să îl ajute pe medic să evalueze severitatea bolii de care suferi.

        Analize de sânge pentru diagnosticul poliartritei reumatoide

 

        Testele de sânge pot ajuta în etapa de diagnostic. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au, de cele mai multe ori, viteza crescută de sedimentare a eritrocitelor (VSH) sau valoarea crescută a proteinei C-reactive (CRP), aceste teste  indică prezența unui proces inflamator în organism.

        Alte analize de sange folosite pentru diagnosticul poliartritei reumatoide sunt cele care evidențiază prezența factorului reumatoid și a anticorpilor anti-CCP (anticorpii antipeptid ciclic citrulinat).    

 

    

        Daca am văzut și care sunt analizele să vedem acum care sunt tratamentele indicate în acest timp de afecțiune

  

      

        Tratament alopat

        Poliartrita reumatoidă nu poate fi vindecată complet de către medicina alopată, iar tratamentul se face în scopul ameliorării simptomelor și pentru încetinirea evoluției.

 

        Poliartrita reumatoidă evoluează diferit la diferite persoane; prin urmare, opțiunile de tratament sunt personalizate pentru fiecare pacient și au rolul de a ameliora durerea, de a reduce inflamația, de a încetini sau de a opri deteriorarea funcției articulațiilor.

 

        Persoanele cu leziuni articulare semnificative pot necesita intervenții chirurgicale pentru restabilirea funcției.

 

        Tratament medical și biologic pentru poliartrita reumatoidă

 

        Tipurile de medicamente recomandate de către medicul specialist vor depinde de severitatea simptomelor și de cât timp suferi de poliartrită reumatoidă.

 

        Iată ce tratament medicamentos poate să fie de ajutor în poliartrita reumatoidă:

        Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) -  pot să calmeze durerea și pot să reducă inflamația; cele care se eliberează fără prescripție medicală, includ Ibuprofen și Naproxen.

        Unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene se elibereaza pe bază de rețetă.

        medicamente steroidiene - tratamentul medical cu corticosteroizi, cum ar fi Prednison, reduc inflamația și durerea și încetinesc deteriorarea articulațiilor.

 

        Însă aceste medicamente, la fel ca și antiinflamatoarele nesteroidiene, pot avea efecte secundare. Medicii prescriu adesea corticosteroizi pentru a calma simptomele acute.

 

        antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD) - aceste medicamente pot să încetinească progresia poliartritei reumatoide și pot salva articulațiile și alte țesuturi, împiedicându-le să fie deteriorate permanent.

 

        Medicul poate apela în tratamentul pentru poliartrita reumatoidă și la unii agenți biologici. Cunoscută și sub numele de „modificatori ai răspunsului biologic", această clasă nouă de medicamente antireumatice modificatoare ale evoluției bolii include multe variante. Aceste medicamente pot să țintească părți ale sistemului imunitar care declanșează inflamația, care cauzează deteriorarea țesuturilor și articulațiilor. Aceste tipuri de medicamente, însă, cresc riscul de infecții.

 

    

        Pe lângă aceste tratamente alopate, care am văzut că au și o mulțime de efecte secundare și reactii adverse, există multe plante și remedii naturale care au beneficii în tratamentul poliartritei reumatoide.

 

        La Centrul de Biomedicină unde încercăm să găsim legătura dintre microbiom și afecțiunile provocate de acesta, pentru poliartrita reumatoidă avem noi opțiuni terapeutice complementare

 

        Tratamentul natural propus constă în a bea zilnic  Ceaiul Imuniplant și în paralel administrarea capsulelor Artropol, câte una pe zi

 

        Aceste două remedii acționează ca imunomodulatoare a microbiomului.

 

        Tratamentul natural se poate urma și în paralel cu medicația alopată stabilită de medicul curant.

 

        Detalii despre cele două remedii naturale puteți găsi pe www.deniplant.ro 

     

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic