marți, 31 august 2021

Microbiomil nazal te apara de sinuzita


Microbiomul nazal

        Când auzi cuvântul „microbiom", te gândești inevitabil la trilioanele de bacterii - atât bune, cât și rele - care există în intestin. Cercetările privind „microbiomul nazal" sunt recente, unii specialiști consideră că poate juca un rol semnificativ în imunitate. Iată cunoștințele actuale despre microbiomul nazal, modul în care acesta afectează sănătatea și ce puteți face pentru a-l susține.

        Ce este microbiomul nazal?
        La fel cum microbiomul intestinal se referă la colecția de bacterii și alți microbi care locuiesc în intestin, microbiomul nazal se referă pur și simplu la colecția de bacterii și alți microbi din calea nazală sau a căilor respiratorii superioare.   Microbiomul nazal a început să atragă atenția datorită în mare parte unui studiu recent. Participanții la studiu cu mai multe tipuri de bacterii bune în nas au avut tendința de a fi risc mai mic de anumite probleme respiratorii, ceea ce poate indica o mai bună funcționare a sistemului imunitar. Pentru studiu, cercetătorii au tamponat nasul a 100 de persoane sănătoase și au comparat microbii pe care i-au obținut cu cei ai pacienților cu inflamație cronică nazală și sinusală.    

        Lactobacillus care are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, a fost de aproximativ 10 ori mai abundent în nasul oamenilor sănătoși. Acest lucru se bazează pe cercetarea care a demonstrat o diversitate bacteriană mai mare în nas și că prezența tulpinii Lactobacillus sakei a fost de protecție.




        Cum joacă un rol microbiomul nazal în sănătatea imună?

        Este greu de spus, exact, dacă un microbiom nazal sănătos ar putea ajuta la susținerea imunității. Încă trebuie efectuate studii clinice la pacienți, dar pe baza cercetărilor moleculare și a modelelor pe animale, explorăm un mod triplu de acțiune al Lactobacillus.

        Cele 3 mecanisme prin care bacteriile bune din nas pot spori sănătatea includ:

·         Activitate antipatogenă: Lactobacillus pare să aibă activitate antibacteriană, antifungică și antivirală selectivă față de virusurile periculoase care pot pătrunde în nas.

·         Activitate de îmbunătățire a barierei: la fel ca în intestin, bacteriile bune din nas pot stimula funcționarea strânsă a joncțiunii epiteliilor nazale (adică mucoasa nazală), astfel încât această barieră să devină mai puțin poroasă și să fie mai bine protejată împotriva virusurilor și alergenilor invadatori.

·         Efecte generale antiinflamatoare și imun-echilibrante.

        Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, toate aceste mecanisme potențiale sugerează că un microbiom nazal sănătos poate acționa ca o primă linie de apărare, abordând viruși precum răceala sau gripa înainte ca aceștia să poată lua cu adevărat stăpânire, luptând împotriva bacteriilor care ar putea duce la infecții sinusale și oferă protecție împotriva polenului, mucegaiului și a altor alergeni pe care îi puteți întâlni atunci când respirați.

        În cercetările anterioare care implicau fumători, s-a găsit o asociere cu taxoni mai patogeni sau dăunători în căile nazale, cum ar fi bacteriile Stafilococ și Corynebacterium.

        


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic