marți, 10 august 2021

Fotofobia

Fotofobia (sensibilitatea la lumină)

        

        Fotofobia sau sensibilitatea la lumină, reprezintă intoleranța la lumină.

        Sursele de lumină precum soarele, lumina fluorescentă și lumina incandescentă pot crea disconfort, alături de nevoia de a clipi sau a închide ochii.
        În unele cazuri, fotofobia poate fi însoțită de cefalee (dureri de cap).

        Persoanele sensibile la lumină sunt de obicei deranjate de lumina puternică, strălucitoare. În cazurile extreme, orice fel de lumină poate determina disconfort.

        Fotofobia nu este o afecțiune in sine, este un simptom al mai multor afecțiuni, o infecție sau o inflamație care irită ochiul.         Sensibilitatea la lumină poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli care nu afectează direct ochiul, cum ar fi infecțiile virale sau cefaleea severă (migrena).

        Persoanele cu culoarea ochilor mai deschisă pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solară puternică, deoarece persoanele cu culoarea ochilor mai închisă au mai mult pigment care le protejează împotriva luminii strălucitoare.
        Alte cauze comune ale fotofobiei includ abraziunea corneeană, uveita, afecțiuni ale sistemului nervos central cum ar fi meningita.

        Sensibilitatea la lumină este, de asemenea, asociată cu dezlipirea de retină, iritațiile produse de lentilele de contact.

        Fotofobia însoțește deseori albinismul (absența pigmentului ocular), deficiența totală de culoare (persoane care văd doar tonuri de gri), botulismulrabia, intoxicația cu mercur, conjunctivitakeratita și iritita.


        Anumite boli rare, cum ar fi o afecțiune genetică numită keratita foliculară spinoasă, a fost descrisă ca fiind însoțită de fotofobie.

        Unele medicamente pot determina sensibilitate la lumina ca efect secundar, printre

care belladonafurosemidulchininatetraciclina și doxiciclina.

        Ingrijirea la domiciliu

        Disconfortul determinat de sensibilitatea la lumină poate fi redus prin evitarea expunerii la lumina solară, închiderea ochilor, purtarea ochelarilor de soare sau reducerea cantității de lumină din cameră.

        Ar trebui determinată cauza sensibilității la lumină și astfel se poate institui un tratament adecvat pentru rezolvarea problemei.

        Se recomandă  consult medical de urgență dacă durerea este moderată sau severă în condiții de lumină puțină.

       

        Consultul medical

        Este necesar un consult medical dacă sensibilitatea la lumină este severă. Spre exemplu, dacă pacientul are nevoie să poarte ochelari de soare în interior.

        De asemenea, se recomandă un consult de specialitate dacă sensibilitatea este însoțită de cefaleeochi roșii sau tulburări de vedere și dacă nu dispare în două zile. Medicul va efectua un consult medical care va include și un examen oftalmologic.

        Pacientul va fi întrebat:
- Când a apărut sensibilitatea la lumină?
- Durerea este permanentă sau ocazională?
- Cât de severă este?
- Pacientul are nevoie să poarte ochelari de soare sau să stea într-o cameră întunecată?
- A folosit de curând substanțe pentru dilatare pupilară?
- Folosește lentile de contact?
- Folosește săpunuri, loțiuni, cosmetice sau alte substanțe chimice in jurul ochilor?
- S-a aflat de curând într-un mediu cu praf, vânt, soare puternic, 
polen sau substanțe chimice?

- Există ceva care ameliorează sau agravează sensibilitatea la lumină?
- Există în antecedente o leziune traumatică?
- Care sunt medicamentele pe care le ia pacientul?
- Ce alte simptome mai prezintă pacientul?

        Este important ca pacientul să-i spună medicului dacă prezintă unul dintre următoarele simptome:  durere oculară;
cefalee; grețuri; rigiditatea cefei; tuburări de vedere;  leziune traumatică a ochiului; înroșire; prurit (mâncărime); inflamație, edem; amețeli; amorțeală sau furnicături în altă parte a corpului; modificări de auz.
        Medicul poate efectua următoarele investigații: examinarea cu lampa cu fantă; recoltarea unei probe corneene; puncția lombară.

        Tratamentul fotofobiei

        Cel mai bun tratament pentru fotofobie este tratarea cauzei.

        Odată ce factorul declanșator este înlăturat, fotofobia dispare în cele mai multe dintre cazuri.

        Dacă pacientul ia un medicament care determină fotofobie, este indicat să discute cu medicul posibilitatea înlocuirii acestuia sau întreruperea tratamentului.

        Dacă pacientul este sensibil la lumină fără vreo cauză, cel mai bine este să evite expunerea la lumină puternică solară și alte surse de lumină puternică, protejarea prin pălării cu boruri mari și ochelari de soare cu filtru UV.

        În cazuri extreme, pacientul poate încerca purtarea unor lentile de contact protetice, care reduc cantitatea de lumină care pătrunde în ochi și pot crește confortul ocular.

------------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic