miercuri, 3 decembrie 2008

FIER

Avand un rol important in echilibrul sangvin, fierul este mineralul care se pierde cel mai mult in timpul menstruatiei. Trebuie tinut seama si de faptul ca in timpul sarcinii si al perioadei de alaptare, organismul mamicilor are doze crescute din acest mineral.

*Doza zilnica este intre 10-18mg.
Pentru copii pana la 11 ani, se recomana 0,1mg de fier /kg corp.
Barbatul adult trebuie sa consume 10mg
Femeia adulta intre 16 si 18mg, iar femeia insarcinata si cea care alapteaza , intre 20 si 22 mg

* Surse :
In principal fierul se gaseste in alimente si se prezinta sub doua forme:
1. Fierul hemic, mai usor de absorbit de organism, care provine din carnea rosie(mai ales din ficat), din peste si din carnea bruna de curcan.
2. Fierul nonhemic, mai gru de absorbit de organism, care se gaseste in legumele verzi cum sunt spanacul , patrunjelul, prazul, varza, frunze de sfecla. Leguminoasele , fructele uscate si cerealele integrat

* Rol:
O mare parte (aproximativ 70% )a fierului din organismul nostru este implicat in productia de homoglobina, substanta care ajuta globulele rosii sa duca oxigenul in toate celulele corpului. Buna oxigenare a organismului previne oboseala.
Cealata parte (30%)se depoziteaza in diferite organe, precum splina, ficatul, maduva spinarii.
Poate diminua riscul de anemie si intareste rezistenta la boli.
*Dereglari datorita deficitului :
Barbatul adult pierde circa 1mg de fier pe zi. Femeile , in timpul ciclului menstrual, perd pana la 15 mg de fier zilnic.
Chiar daca anemia este principalul simptom al lipsei de fier, trebuie avut in vedere ca si infectiile pe care organismul nu le poate infrunta pot fi cauzate de lipsa de fier. In aceste situatii celulele de aparare acumuleaza fierul necesar in mod obisnuit pentru globulele rosii.
Trebuie avut in vedere ca nu toate formele de anemie sunt raspunzatoare de carentele de fier.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Datorita efectelor toxice care pot aparea la o supradozare cu fier, este necesar luarea de precautii . Daca nevoile zilnice sunt satisfacute prin alimentatie, nu este necesar o suplimentare a fierului din suplimente.
Supradozarea de fier provoaca greata, voma, constipatie, diaree. Pe termen lung prin depozitarea pe articulatii poate duce la artrita.

* Sfaturi utile:
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin, care incetinesc asimilarea.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic