Factorii infectiosi - triggeri importanti ai psoriazisului la copii
01.05.2007, 01:00
http://www.emcb.ro/article.php?story=20070423165949408
Afisari 5,765
Articol din Revista Acta Medica Transilvanica
Articol pentru sectiunea EMC pediatrie, luna mai 2007
Dr. Maria Rotaru*, Gabriela Iancu, Mirela Postole
*Facultatea de Medicina ”V. Papilian”, Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Psoriazisul este o boală inflamatorie cutanată, mediată imun, cu evoluţie cronică, ce este caracterizată prin perioade de remisie şi de acutizare. Psoriazisul debutează frecvent în adolescenţă şi la vârsta adultă. 10-15% din cazurile de psoriazis debutează la vârsta şcolară, rareori apărând la copiii de câteva luni, când poate îmbrăca aspect de dermatită de scutece.
Etiologia psoriazisului este complexă, având numeroase necunoscute, astfel încât sunt necesare cercetări ulterioare pentru a putea înţelege factorul trigger esenţial al bolii. Ultimele date din literatura de specialitate pun un accent deosebit pe importanţa factorilor infecţioşi ca triggeri ai afecţiunii. Prin prisma acestor ultime date, vom prezenta un caz de psoriazis cu debut la vârsta de 6 luni, a cărei principală particularitate este recunoaşterea ca factor trigger în debutul psoriazisului a varicelei debutată la vârsta de 2 săptămâni (prin contagiozitate maternă) şi a colonizării tegumentare cu stafilococi albi şi enterobacter cloacae.
Aici veti gasi o parte din corespondenta primita la biroul PSORIAZIS-DENIPLANT si raspunsurile date . Arhiva din partea dreapta va sta la dispozitie. După prima luna de tratament poti vedea daca ai sansa sa te vindeci si tu.
vineri, 9 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu