luni, 22 noiembrie 2021

Tratament sclerodermie

        Odată stabilit diagnosticul, medicii recomandă bolnavului să-și adapteze stilul de viață la posibilitățile organismului, să adopte un stil de viață sănătos, să evite stresul și alți factori agravanți ai sclerodermiei, să-și controleze zilnic tensiunea arterială.

        Tratamentul este de lungă durată și ajută la reducerea severității și agravării simptomelor, încetinirea evoluției bolii.
        Odihna! - Oboseala este un simptom frecvent în sclerodermie, de aceea este important să economisiți energia, prin repaus și relaxare între activitățile zilnice și program de somn de noapte suficient.
        Fizioterapie! - Cu ajutorul unui kinetoterapeut stabiliti un program individualizat: mers de jos, exerciții fizice ușoare, pentru antrenarea circulației sanguine, reducerea redorii și anchilozei articulare, a dificultăților în respirație, pentru reabilitarea sfincterelor.
        Gestionarea stresului! - Stresul este un factor agravant al sclerodermiei, face ravagii în sistemul imunitar și agravează atacurile Raynaud. Evitati supărările, reduceți factorii de stres, simplificați-vă viața. Tehnicile de relaxare pot face ca boala să fie mai puțin apăsătoare și bolnavul să-și recapete încrederea și respectul de sine. De exemplu Tai Chi, Yoga sau masajele, reduc stresul, ajută la relaxare și la creșterea energiei organismului.
Îngrijirea pielii! - Pentru protejarea pielii și diminuarea uscăciunii acesteia, evitați băile fierbinți, folosiți creme cu efect emolient și hidratant (aplicate în primele 5 minute după baie), creme de protecție față de razele solare.

        MUZICA
        Dieta sănătoasă! - În sclerodermie alimentația este importantă pentru evitarea deficienței de nutrienți esențiali, pentru a menține colesterolul și tensiunea arterială în limite normale, pentru a preveni un atac al sindromului Raynaud și agravarea sclerodermiei. Nu mâncați mult la o masă, mâncați încet, mestecați bine, în timpul somnului adoptați o poziție semi-culcat pentru a evita refluxul esofagian. Mâncați multe fructe și legume, acestea conțin antioxidanți, nutrienți care ajută la menținerea elasticității arterelor. Nu consumați alimente care conțin grăsimi saturate și colesterol (carne grasă, mezeluri, unt, grăsimi animale) care conduc la îngustarea arterelor, la ateroscleroză, hipertensiune arterială, fenomen Raynaud și agravarea sclerodermiei. Mâncați somon, macrouri, pești care conțin acizi grași Omega 3, benefici pentru inima și vasele sanguine.
        În alimentatie sunt necesare grăsimile polinesaturate: acizi grași tip omega 3 (ulei de pește) și omega 6 (ulei de luminița noptii) consumate în mod regulat și pe termen lung. Optați pentru carne slabă (pui, curcan), uleiuri vegetale nerafinate (ulei de măsline, de floarea soarelui, de porumb, de sâmburi de struguri). Consumați cantități rezonabile de brânzeturi (degresate sau semidegresate). Eliminați băuturile care conțin cofeina (cafea, ceai, cola), băuturile carbogazoase și alcoolul. Hidratarea este importantă pentru o bună circulație sanguină, minim 2 litri de lichide în 24 de ore.

        Se exclud din alimentație: carnea roșie, grăsimi animale, afumături, mezeluri, conserve, brânza grasă, lapte integral, produse zaharoase concentrate, aditivi alimentari, alimente rafinate (pâine albă, paste fainoase, zahar, etc.), prăjeli (conțin acizi grași trans), conservanți și coloranți alimentari.
        Atenție la remediile naturale consumate!

        Unele produse naturale sunt contraindicate în sclerodermie și în toate bolile autoimune, de exemplu echinacea.

        În bolile autoimune sunt indicate produse naturale cu efect imunomodulator și nu exclusiv imunostimulator.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic