luni, 29 noiembrie 2021

Metabolomica


         Metabolomica aduce răspunsuri la întrebări precum: „de ce sau prin ce sunt sănătoase fibrele? sau de ce consumul mare de grăsimi poate fi asociat cu rezistenţa la insulină?, „prin ce brocoli este un aliment anticancerigen? 

        În viitor analiza individuală a microbiomului şi metaboliţilor rezultaţi din acţiunea microbiotei, va putea conduce la o nutriţie personalizată din punct de vedere biochimic.

        O nutriţie „de precizie" (acesta este conceptul şi dezideratul). Spre exemplu un pacient va putea, cândva, probabil nu foarte departe de prezent, primi un anume tip de „iaurt personalizat" aşa încât microbiota intestinală să se amelioreze şi să-i reducă riscul de apariţie a diabetului de tip 2.

     
        Se ştie în prezent că alimentaţia este legată de apariţia bolilor, de la cele metabolice clasice (obezitatea, diabetul tip 2, ficatul gras, hiperuricemiile şi guta, bolile cardiovasculare aterosclerotice, etc.) la cancer, boli digestive, boli autoimune, etc.

        Ştiinţa aduce tot mai multe elemente concrete de legătură şi posibile intervenţii, inclusiv componente tot mai bine documentate legate de microbiom.

        Intervenţiile centrate pe sănătatea microbiomului sunt de actualitate şi e posibil ca intervenţii clasice deja dovedite benefice să-şi găsească explicaţii.

        Aşa este, într-o măsură, cazul dietei mediteraneene (dietă protectivă cardiovascular) sau al dietelor cu importantă componentă vegetală, inclusiv (dar nu exclusiv) dietele vegetariene sau chiar vegane.

        Aceste tipare de alimentaţie sunt asociate cu diferite beneficii asupra sănătăţii, iar microbiomul ar putea juca un rol important. De asemenea, o parte din beneficiile fructelor şi legumelor, dovedite să amelioreze şi să reducă riscul de apariţie a diabetului de tip 2.

        Un alt pacient ar putea afla că un anume meniu, cu includerea sau evitarea anumitor alimente specifice i-ar optimiza şansele de apariţie a unei boli.

        Aceste tipare de alimentaţie sunt asociate cu diferite beneficii asupra sănătăţii iar microbiomul ar putea juca un rol important.

        Alterarea microbiomului este o preocupare tot mai largă în studiul obezităţii, diabetului zaharat, sindromului de intestin iritabil, bolilor reumatologice, autoimune, inflamatorii, infecţioase, alergice şi chiar cardiovasculare sau psihiatrice.

 


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic