joi, 11 noiembrie 2021

Bacteriile te-ar putea ajuta să fii un sportiv mai bun

Bacteriile te-ar putea ajuta să fii un sportiv mai bun

        Tractul intestinal conține 100.000 de miliarde de microorganisme de diferite tipuri: bacterii, arhee, fungi, protozoare și virusuri. Toate acestea au roluri dintre cele mai diverse: sintetizează vitamine și alte substanțe importante pe care organismul nu le poate produce, influențează greutatea și starea de spirit și ajută în lupta împotriva infecțiilor.         Cercetarea microbiomului a luat avânt în ultimii 10-15 ani. Deși oamenii de știință mai au de lucrat pentru a identifica  bacteriile din organismul uman și multiplele feluri în care ele interacționează cu acesta, există câteva teorii despre microbiom, iar unele au aplicații în lumea sportului. În viitor, echilibrul bacteriilor din organism ar putea îmbunătăți rezultatele sportivilor poate la fel de mult ca antrenamentele bine gândite și dieta echilibrată.

       

        Bacteriile și performanța

        Sportivii de performanță au un corp ușor diferit de cel al oamenilor care își petrec după-amiezile pe canapea, iar diferențele nu țin doar de cantitatea de mușchi și de cea de grăsime. Oamenii de știință au presupus că ar putea exista și schimbări mai subtile, care au legătură cu microbiomul. În cazul atleților de elită, microbiomul ar trebui să aibă unele specii comune de bacterii, care să fie puternic adaptate pentru a ajuta performanța și recuperarea, iar odată identificate, acestea ar putea pune bazele unor probiotice puternic validate, care să îmbunătățească performanța". Una dintre bacteriile interesante este Veillonella, abundentă în fecalele maratoniștilor.

Veillonella metabolizează acidul lactic, care se acumulează în cantități mari în mușchi la antrenamentele intense. Excesul de acid lactic cauzează febră musculară. Veillonella consumă acid lactic pentru a-și produce energie și ajută astfel un sportiv să poată alerga mai mult, iar alergând mai mult, sportivul creează mai mult acid lactic, încurajând astfel Veillonella să se reproducă. O altă echipă de cercetători a analizat  microbiomul cicliștilor amatori și profesioniști.   În acest caz, s-a văzut o legătură între durata exercițiilor fizice și cantitatea bacteriilor Prevotella, asociate cu anumite procese care au loc în intestine, printre care metabolismul carbohidraților și al unor aminoacizi. Pentru a se reface microbiota intestinală, se poate face un transplant de fecale de la un ciclist de performanță.         Cu cât o persoană se antrenează mai mult, cu atât este mai predispusă să aibă Prevotella. Cicliștii de top au întotdeauna Prevotella, însă nu este găsită nici măcar la 10% dintre non-atleți. S-a identificat încă un microorganism important, Methano-brevi-bacter smithii. Acest microorganism se găsește la sportivi de performanță, fără să apară însă la cei care practică sportul mai mult pentru relaxare. Methano-brevi-bacter smithii reușește să transforme mâncarea în energie într-un mod mai eficient, ajutând organismul uman să descompună eficient fibrele din fructe în acizi grași cu lanț scurt. Sportivi de performanță par să aibă o diversitate bacteriană mai mare decât cei amatori. Totuși, deocamdată nu este clar de ce se întâmplă asta, pentru că sunt mulți factori care pot influența microbiota intestinală.      Nu se cunoaște în ce măsură diversitatea microbiană este influențată de dieta mult mai strictă a sportivilor, care sunt mai atenți decât oamenii obișnuiți la ce alimente consumă și la cât de multe proteine își includ în meniu. 

        

        Dopaj prin transplant de fecale?

        Microbiomul este influențat de mulți factori. Contează dacă o persoană s-a născut natural sau prin cezariană. Este important dacă o persoană ia antibiotice, dacă este stresată, dacă fumează sau dacă consumă alcool. Perturbarea microbiomului poate influența echilibrul organismului, favorizând apariția unor boli precum sindromul colonului iritabil sau cancerul.         În schimb, îmbunătățirea microbiomului ar putea ajuta starea de sănătate, pe sportivi să aibă performanțe mai bune. Este destul de complicat să se creeze un microbiom mai divers și format din multe bacterii folositoare. Probioticele, care au teoretic rolul de a echilibra microbiota intestinală. O soluție mai eficientă, dar și mai riscantă, ar fi transplantul de fecale, care ar putea deveni, în viitor, și o nouă modalitate de dopaj pentru sportivi.        Momentan, procedura este privită cu scepticism și se recomandă doar în situații-limită, cum sunt infecțiile cu C. difficile în care antibioticele nu funcționează.  Nu doar atleții de performanță și bolnavii ar putea beneficia de pe urma upgradării microbiomului, ci chiar și oamenii de rând, în special sedentarii. Spre deosebire de acum un secol, oamenii moderni au o varietate mai scăzută de bacterii în organism, pentru că trăiesc în medii mai curate și folosesc antibiotice la scară largă. Un microbiom îmbunătățit ar putea nu doar să creeze sportivi mai buni din cei care apelează la acest upgrade, ci și să reducă riscurile de a face leucemie, boli autoimune, astm sau alergii.

---------------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic