marți, 26 octombrie 2021

Lista celor mai periculoși 10 aditivi alimentari

Lista celor mai periculoși 10 aditivi alimentari

Alimentele foarte procesate pot favoriza infecțiile cronice?

        Dietele bazate pe alimente procesate, care au un conținut scăzut de fibre, pot reduce inițial incidența infecțiilor cu E. coli, dar ar putea crește, de asemenea, incidența bolilor caracterizate prin infecții cronice și inflamațiilor de nivel scăzut.

        Microbiota intestinală, microorganismele care trăiesc în intestin, oferă o serie de beneficii, cum ar fi protejarea organismului gazdă de infecția cu agenți patogeni bacterieni.         Aceste microorganisme sunt influențate de o varietate de factori de mediu, în special dieta, și se bazează foarte mult pe carbohidrați complecși, cum sunt fibrele.

        Alimentele procesate reduc numărul de bacterii bune din intestin

        Un studiu realizat la Universitatea din Georgia a folosit șoareci pentru a investiga modul în care trecerea de la o dietă pe bază de cereale la o dietă occidentală foarte procesată, bogată în grăsimi, are o influență asupra infecției cu agentul patogen Citrobacter rodentium, care seamănă cu infecțiile cu Escherichia coli (E. coli) la om.

        Dieta în stil occidental, care conține cantități mari de alimente foarte procesate, carne roșie, produse lactate bogate în grăsimi, alimente bogate în zahăr și alimente preambalate, nu este una bazată pe fibre, necesare pentru a sprijini microbiota intestinală.

        Se consideră că modificările actuale ale obiceiurilor alimentare, în special lipsa de fibre, au contribuit la creșterea prevalenței bolilor inflamatorii cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, sindromul metabolic,cancerul.

        Acest studiu demonstrează potențialul unei ființe de a modifica microbiota și metaboliții prin dietă pentru a avea impact asupra evoluției și consecințelor infecției după expunerea la un agent patogen intestinal.

        Cercetătorii speculează că modelarea microbiotei intestinale prin substanțe nutritive care promovează bacteriile benefice care depășesc concurența agenților patogeni poate fi un mijloc de susținere a sănătății.

        

        Cum se poate îmbunătăți microbiota intestinală?

        În organism există zeci de miliarde de bacterii, dintre care majoritatea se află în intestin. Acestea sunt cunoscute sub numele de microbiota intestinală și sunt extrem de importante pentru sănătate. Alimentele pe care le consumăm influențează foarte mult tipurile de bacterii care trăiesc în interiorul corpului.

        În timp ce alimentele foarte procesate, cum ar fi mezelurile, produsele de fast-food, bomboanele și prăjiturile din comerț, care se găsesc din abundență în țările care au o dietă ocidentală, nu aduc beneficii microbiotei intestinale, alimentele integrale sunt extrem de utile pentru sănătatea microbiotei.

        Câteva studii au arătat, de exemplu, că diversitatea microbiotei intestinale este mult mai mare la persoanele din regiunile rurale din Africa și America de Sud decât la cele din Europa sau SUA.

        Alte studii spun că stilurile alimentare bazate pe vegetale ajută la reducerea nivelului de bacterii cauzatoare de boli la persoanele obeze, precum și la reducerea greutății, inflamației și nivelurilor de colesterol.

        Ce este clar e că fructele și legumele sunt alimentele de bază pentru o microbiotă sănătoasă.

        Acestea sunt bogate în fibre care nu pot fi digerate de organism, însă pot fi digerate de anumite bacterii din intestin, care sunt astfel stimulate să crească.

        Fasolea și alte leguminoase conțin, de asemenea, cantități foarte mari de fibre.

        Printre alimentele foarte bogate în fibre, benefice pentru bacteriile intestinale, se numără zmeura, anghinarea, mazărea, broccoli-ul, năutul, lintea, fasolea și cerealele integrale.

        Un studiu a constatat că urmarea unei diete bogate în fructe și legume a împiedicat dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de boli. De asemenea, unele cercetări au demonstrat că merele, anghinarea, afinele, migdalele și fisticul cresc bifidobacteriile din corpul uman.

        Bifidobacteriile sunt considerate bacterii benefice, deoarece pot ajuta la prevenirea inflamației intestinale și la îmbunătățirea sănătății intestinului.

        Și alimentele fermentate, bogate în lactobacili, susțin sănătatea microbiotei intestinale.

        Persoanele care mănâncă des iaurt par să aibă mai mulți lactobacili în intestin. Aceste persoane au mai puține bacterii asociate cu inflamația și o serie de boli cronice.      

        Unele studii au arătat că aportul de iaurt poate modifica în mod benefic bacteriile intestinale și poate îmbunătăți simptomele de intoleranță la lactoză atât la sugari, cât și la adulți.

        Iaurtul simplu, natural, este cel mai bun de consumat, deoarece iaurturile cu fructe și arome conțin niveluri ridicate de zahăr și diverși aditivi artificiali.

        Dacă vrei să mănânci iaurt cu fructe, e mai sănătos să îți iei unul simplu și să pui tu în el bucăți din fructele preferate.

        Și iaurtul de soia este bun pentru sănătatea intestinală; laptele de soia fermentat poate stimula creșterea bacteriilor benefice, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii, în timp ce ajută la diminuarea altor bacterii cauzatoare de boli.

        În afară de iaurt, alte alimente fermentate utile pentru microbiota intestinală sunt kefirul, varza murată, etc.

        Anumite studii au arătat că prebioticele (se găsesc în ceapă, usturoi, mere, fulgi de ovăz) pot favoriza creșterea multor bacterii sănătoase, inclusiv a bifidobacteriilor.

        Unele dintre aceste studii au fost efectuate pe oameni sănătoși, dar altele au arătat că prebioticele pot fi benefice pentru cei cu anumite boli.

        De exemplu, anumite prebiotice pot reduce trigliceridele și nivelul colesterolului la persoanele obeze.

--------------------------

 

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic