marți, 26 octombrie 2021

Alimente procesate contra alimente neprocesate

Alimente procesate contra alimente neprocesate

        Mulți nu cunosc diferențele adevărate dintre alimentele procesate și cele neprocesate și ce implicații majore au asupra sănătății. Un subiect extrem de important pentru oricine care se preocupă de sanatate și felul cum arată!

        Mulți nutriționiști profesioniști nu înțeleg cu adevărat diferențele dintre alimentele procesate și cele neprocesate.         Oamenii de rand cu atât mai puțin. Asta și pentru că termenul de „procesat" este unul foarte vag.

        Tehnic vorbind, dacă un aliment este tranformat în orice fel, este procesat. Frigerea unei fripturi și gătirea legumelor le face procesate, dar mulți le consideră neprocesate. 

        Se mai crede că dacă mâncarea vine ambalată într-o cutie este procesată și implicit nocivă. Logica este „dacă alimentele procesate sunt rele, cele neprocesate sunt bune". Această gândire dihotomica i-a făcut pe mulți să creadă că dacă un lucru este mai bun, automat, celalalt, opus lui, este rău. 

        Să analizăm diferențele dintre alimentele procesate și cele neprocesate. Pentru simplitate, o să ne referim la alimentele minim procesate ca alimente neprocesate, iar la cele procesate mai mult, ca procesate. 

        Hrănirea lumii

        În primul rând, alimentele procesate contribuie la securitatea alimentară și nutrițională.

        Sunt ieftine și previn alterarea când mâncarea nu abundă.

        În părțile sărace din lume, prevenirea foametei în sate se face prin învățarea populației să proceseze alimentele. 

        Procesarea poate îmbunătăți calitatea, disponibilitatea, sustenabilitatea, conveniența și chiar poate îmbunătăți conținutul de nutrienți. Asta face ca alimente sigure și ieftine să pătrundă în zone sărace și malnutrite. 

        Alimentele procesate și sănătatea umană

        Te gandesti , „este bine ca alimentele procesate ajută la hranirea oamenilor din lumea a treia; dar cum rămâne cu mine care stau pe canapea și mă uit pe iPhone? Alimentele procesate nu imi vor afecta sanatatea, mă vor îngrășa și mă vor omori prematur?". 

        Nu chiar! Sănătatea și aspectul fizic ți se pot îmbunătăți dacă încorporezi alimente procesate în dietă. 

Sa vedem câteva exemple extreme pentru a înțelege mai bine. 

        Alimentele procesate = sănătate mai bună?

        Intai luam exemplul lui Mark Haub, un profesor din Kansas. In 2011 si-a limitat consumul caloric la 1800 de calorii pe zi. A mancat zilnic o conserva de legume, o pastila de multivitamine si un shake proteic. Asta a fost o treime din dieta.

        Celelalte două treimi au fost dulciuri, mancate la 3 ore, chipsuri, cereale cu zahar si biscuiti Oreo. Asadar, mare parte din dieta lui a fost visul oricarui adolescent. Asta a durat 2 luni si ghici ce s-a intamplat? A slabit 12 kg. 

        Acum o sa sara in sus toti adeptii traiului sanatos care nu inteleg cum functioneaza corpul uman!

        Si o să spuna „normal că a slăbit, a mâncat puțin, dar sănătatea sigur a avut de suferit". 

        Deloc! De fapt, s-a îmbunătățit. Colesterolul rău, LDL, a scăzut cu 20%, HDL (colesterolul bun) a crescut cu 20% iar nivelul trigliceridelor s-a redus cu 39%, asta mâncând o dietă aproape în totalitate formată din junk food. Și procentele de grăsime corporala au scăzut cu 10%. 

        Apoi avem exemplul lui John Cisna, un profesor care in 2015 s-a documentat mancand doar McDonald's, zi de zi. A avut o limita calorica zilnica de 2000 de calorii, dar a mancat ce a vrut.

        De la cartofi prajiti la BigMac si sucuri. Asta a durat 6 luni de zile! A slabit aproape 30 kg iar markerii sanatatii i s-au imbunatatit. Burta i s-a redus de la un pepene la o clatita! 

        Si apoi este  asquale Cozzolino, caruia doctorul i-a spus ca dacă nu slabeste poate suferi un atac de cord. Avea si dureri de genunchi, de spate si 3 ulcere. 

        A inceput sa urmeze o dieta mediteraneana, dar cu o mica particularitate. Alaturi de dieta a mancat o pizza intreaga de 30 cm, zi de zi. Dar a avut grija sa consume sub 2700 de calorii/zi

        Cu dieta sa cu pizza, a slabit 45 kg, a scapat de durerile de spate/genunchi, ulcerele au disparut si si-a imbunatatit digestia. 

        Si la final il avem pe Anthony Howard-Crow, un YouTuber din Colorado care a facut un experiment ciudat. A mancat 2000 de calorii pe zi numai din inghetata alaturi de 500 de calorii fie din proteine sau din alcool.

        A facut asta 100 de zile. La final, a slabit 15 kg, dezvelind un abdomen destul de reusit. Iar analizele de sange nu au aratat decat imbunatatiri. 

 

        Ce ne spun toate acestea?

        Ideea cu toate aceste exemple extreme este ca alimentele procesate in sine nu iti fac rau. Nici chiar cele considerate cele mai rele dintre toate, precum cartofii prajiti, pizza, dulciuri sau inghetata. 

        Orice aliment procesat poate fi incorporat într-o dietă sanatoasa daca se tine cont de cel mai important aspect: caloriile

Caloriile determina compozitia corpului iar compozitia corpului determina in mare parte sanatatea.

        Daca numarul total de calorii este tinut sub control, o compozitie sanatoasa a corpului poate fi obtinuta chiar daca o parte din aceste calorii vin din alimente procesate. 

        Asta nu inseamna să mananci numai alimente procesate!

        In lumea practica este mai usor sa mananci atat alimente procesate cat si neprocesate, mare parte din calorii venind din alimente neprocesate. Iata de ce! 

        Diferențe între macronutrienti

        Chiar dacă alimentele procesate pot fi făcute sa conțină sau sa mentina nutrientii mai bine, de regula nu este cazul. 

        În general, alimentele procesate contin micronutrienți compromiși.

        Cu cât este mai procesat un aliment, cu atat are mai puține fibre alimentare și micornutrienti

        Chiar daca iti poti imbunatati sanatatea prin imbunatatira compozitiei corpului, mancand alimente procesate, vei sacrifica alte aspecte ale sanatatii precum deficiente nutritionale si probleme digestive. 

        Diferențe în satietate

        Studiile asupra satietatii, care comparau diferite alimente, arata ca alimentele cele mai satioase sunt cele neprocesate, iar cele mai putin satioase sunt cele foarte procesate, iar ce se afla intre ele, este destul de neclar. 

        Din punctul de vedere al satietatii, nu toate alimentele procesate sunt non-satioase. De exemplu, pastele brune, printre cele mai procesate alimente, au un scor al sațietății peste multe alimente neprocesate.

        Si popcornul s-a tinut bine, desi este destul de procesat. 

        Si painea alba este la fel de sățioasa precum cea integrală, desi cea alba este vazuta ca fiind mult mai procesata. 

    Asadar, alimentele neprocesate sunt mai satioase decat cele procesate, dar exista si exceptii

        Diferente in efectul termic

        Alimentele care au acelasi numar de calorii si aceeasi compozitie a macronutrientilor, pot avea efecte termice diferite, adica corpul arde cantitati diferite de calorii pentru a le digera. Tine de continutul de fibre alimentare si de gradul de procesare. 

        Un studiu care a comparat consumul de grane integrale cu grane procesate a descoperit ca granele integrale duc la o "cheltuiala" energetia cu digestia de 92 de calorii pe zi.

        Si exista si alte studii similare care arata ca alimentele procesate au un efect termic mai mic decat cele neprocesate. Cu cat un aliment este mai neprocesat cu atat are un efect termic mai mare

        Diferențe generale

        Alimentele procesate ar trebui judecate fiecare in parte, nu la gramada, dar putem spune sigur ca la modul general sunt mai dense caloric decat cele neprocesate si au mai putini nutrienti. 

        Alimentele procesate sunt usor de supraconsumat si de regula nu ofera satietate asa multa, sunt bune de inclus in dieta celor car se chinuie sa manane suficient pentru a lua in greutate.

        Pentru cei care vor sa slabeasca, nu sunt ideale, si ar trebui consumate cat mai putin. 

        Pot fi incluse intr-o dieta de slabire sanatoasa si nu ingrasa in mod deosebit, daca caloriile sunt tinute sub control. 

        Iata un citat dinr-un studiu care concluzioneaza corect situatia alimentelor procesate:

        Procesarea mancarii a avut impact pozitiv asupra sanatatii umane, dar unele din aceste succese au produs alimente care, consumate inadecvat sau in proportii mari, sunt nocive sanatatii.         Dietele tind sa fie mai sanatoase daca sunt alese alimente dense nutritional, fie ele procesate sau neprocesate.

        Stim ca, evident, alimentele neprocesate, ne fac bine, dar asta nu isneamna ca implicit alimentele procesate ne fac rau.         Alimentele procesate sunt mai convenabile, pot fi procurate mai usor, ii pot ajuta pe cei care nu reusesc sa manance suficient, si pot face viata mai usoara fara sa afecteze negativ sanatatea. Secretul este să înveți sa utilizezi puterea alimentelor procesate in avantajul tau si sa fii intelept in privinta caloriilor totale pe care le mananci intr-o zi. 

-------------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic