marți, 26 octombrie 2021

Ficatul de pui - alimentul contestat de nutritioniști

Ficatul de pui - alimentul contestat de nutritioniști

        Ficatul este un aliment contestat de nutritioniști: pe de o parte, este bogat în fier și alte elemente nutritive, pe de altă parte, este ridicat în colesterol.

        Dintre toate organele interne ale puiului, ficatul este unul dintre puținele comestibile.

        Deși ficatul este considerat o excelentă sursă de substanțe nutritive, are, de asemenea, o mare putere de stocare a toxinelor.

        Funcția principală a ficatului este de a produce bila, care ajută la eliminarea produșilor de metabolism din ficat.

        Deși conținutul de colesterol din ficatul de pui este destul de mare, conține niveluri foarte ridicate de mai multe elemente nutritive importante.

        Ficatul de pui conține cantități mari de vitamina A și D și vitamina B12 și este o sursă bună de proteine.

        O cantitate insuficientă de vitamina A ar putea provoca întârzieri de creștere (la copii), piele uscată și tulburări de vedere, în special nocturnă.

        Vitamina A crește rezistența la infecții, în special în sezonul rece, iar vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și fixarea în oase.

        Vitamina D alături de vitaminele A și C stimulează sistemul imun.

        Ficatul de pui este una din sursele cele mai bogate în fier, zinc și seleniu, minerale cu rol important în stimularea imunității.

        Vitamina B12 este necesară formării globulelor roșii din sânge și funcționării sistemului nervos.

        Ficatul de pui previne anemia prin conținutul ridicat de fier. Fierul din ficatul de pui (fierul hemic) se absoarbe în proportie de 10-30% față de fierul din legume sau cereale (fierul nonhemic) a cărui absorbție este de doar 2-10%.

        Mai mult, datorită conținutului ridicat de acid folic, ficatul de pui are capacitatea de a îmbunătății fertilitatea. Ficatul de pui conține aproximativ 60% din aportul zilnic de acid folic recomandat, bazat pe o dieta de 2.000 de calorii.

MUZICA

        Cum să alegeți ficat de pui bun?

        Cumpărați întotdeauna ficat proaspăt, vrac sau ambalat și nu congelat. Verificați cu mare atenție termenul de valabilitate, deoarece ficatul este un aliment care se alterează foarte ușor. Ideal ar fi să îl gătiți cu cel mult 2 zile înaintea datei de expirare.

        Ce trebuie să știți: Ficatul de pui trebuie ținut în apă rece, în frigider, până lasă tot sângele. În acest fel, își va pierde gustul amărui și nu se va întări la prăjit.

        În acest interval, apa se schimbă de câteva ori, până va rămâne curată, fără sânge.

        Ficatul se asociază bine cu cereale, legume și verdețuri pentru aportul de glucide și fibre. Cu alimente bogate în vitamina C (salate) crescând absorbția fierului.

        Atâta timp cât mâncați ficat de pui cu moderație și minimizați consumul de alte alimente cu conținut mare de colesterol și care sunt mai puțin hranitoare, ficatul de pui poate fi o opțiune inteligentă pentru o dietă sănătoasă.

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic