marți, 26 octombrie 2021

Alimentele procesate cresc riscul de cancer?

         Alimentele procesate cresc riscul de cancer?

        Alimentele procesate, semipreparate sunt în general bogate în grăsimi, sare și zahăr.

        Cercetarea a urmărit să elucideze dacă există o posibilă asociere între consumul de alimente procesate și apariția cancerului.

        Nici unul dintre participanții incluși inițial în studiu nu avea cancer la momentul includerii în cercetare.

        Fiecărui participant i-au fost adresate întrebări referitoare la modelul de alimentație, ținându-se practic un jurnal alimentar completat zilnic timp de 2 ani pentru fiecare participant, ulterior fiind consemnate apariția cazurilor de cancer (confirmate prin diagnostic).

        Alimentele au fost grupate în funcție de nivelul de procesare, ceea ce înseamnă că s-a ținut cont de numărul de schimbări prin care trec ingredientele când producătorii îmbunătățesc aroma, culoarea și termenul de expirare.

        De exemplu, din grupul alimentelor ultra-procesate fac parte:

        pâine și chifle ambalate în serie, gustări dulci sau sărate ambulate, sucurile îndulcite, produsele de carne reprocesate (chiftele, mezeluri, produse de carne la care s-au adaugat și alte ingrediente conservante în afară de sare), supele deshidratate, biscuiții și sosurile.

        Alimentele mai puțin procesate au fost considerate legumele la conservă, produsele de carne macră la care singurul mod de procesare a fost adăugarea de sare, brânzeturile și pâinea proaspată, neambalată.

        Fiecare creștere de 10% a  consumului produselor ultra-procesate a fost asociat cu un risc cu 12% mai crescut de cancer în general și un risc cu 11% mai crescut de cancer de sân.

        Nu s-a descoperit o legătura cu cancerul de prostată sau cu cel colorectal.

        Rezultatele acestui studiu trebuie să fie confirmate și la nivelul altor populații, de alte vârste și cu alte caracteristici, care le sugerează că o creștere a consumului de alimente ultraprocesate se poate asocia cu o creștere a numărului de cazuri de cancer în următorii ani.

        De asemenea, cercetătorii susțin că efectele cumulative ale aditivilor alimentari rămân în mare parte necunoscute până la acest moment și ca trebuie investigate.

        Surse de informație:

www.health.harvard.edu

            www.bmj.com

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic