luni, 7 decembrie 2009

Rolul stressului in psoriazisul vulgar

Rolul stressului in psoriazisul vulgar
Cititi acest studiu efectuat de specialisti in domeniu
Dati clik pe titlul pentru articolul integral

D. Muresan, V. Benea, Liana Manolache, E. Robu, Alice Rusu, Victoria Balasoiu, V. Gradina
Centrul Dermato-venerologic, Clinica Dermatologica „Scarlat Longhin", Bucuresti

Introducere. Este cunoscut faptul ca stressul poate favoriza aparitia si mentinerea leziunilor de psoriazis vulgar. Scopul studiului este de a evalua importanta acestui factor in evolutia bolii.

Material si metoda. Studiul a fost efectuat pe un lot de 200 de bolnavi cu psoriazis vulgar cu varsta cuprinsa intre 3 si 81 de ani. Barbatii au reprezentat 2/3 din lot.

Rezultate. In lotul studiat stressul a reprezentat pentru 99 cazuri principalul factor precipitant (44,5%) mai ales la femei (73,5%). Pe un lot de 27 de bolnavi examenul psihologic a evidentiat la 74% din ei interventia stressului in declansarea si intretinerea leziunilor, iar la 7,4% dintre ceilalti stressul a fost considerat ca o consecinta a bolii. Evaluarea coeficientului de inteligenta (QI) a evidentiat un intelect submediu la 59%, normal la 30%, debilitate mintala la 7,4% din pacienti; doar 3,6 au obtinut rezultate peste coeficientul mediu. In plus toti bolnavii evaluati psihologic (27) au avut dificultati de adaptare; rectivitate ampla la stimuli minori - 6 cazuri, labilitate emotionala - 4 cazuri, intelect submediu sau debili mintali - 18 cazuri, rigiditate emotiva - 3 cazuri, nedepasirea unor situatii de frustrare - 3 cazuri, personalitate dizarmonica - 8 cazuri, personalitate psihastenica (insecuritate existentiala) - 3 cazuri, disociere asteptari - posibilitati - 3 cazuri si tendinta de somatizare a stressului - 2 cazuri.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic