duminică, 26 septembrie 2021

Somnul are puteri vindecatoare

Somnul are puteri vindecatoare

 

        Somnul are foarte multe beneficii, dar unul din cele mai importante este că ne menține sănătoși sau, după caz, ne ajută să ne recăpătăm sănătatea - pentru că vindecă atât corpul, cât și creierul.
        Unul dintre rolurile sale importante este refacerea și reconstrucția țesuturilor, iar lipsa de somn este urmată de scăderea reparației celulare și a imunității, de boli infecțioase și apariția de tumori sau de întârzierea vindecării acestora, dar și de scăderea memoriei și a funcțiilor cognitive și a creativității, ceea ce ne face mai puțin perfomanți.

        Somnul odihnitor și suficient se vede pe chipul nostru

        Toata lumea știe despre somnul de frumusețe și mulți dintre noi mai și credem în acest concept - pentru că există dovezi științifice.
        Numărul de ore de somn este direct proporțional cu numărul scăzut de riduri, cu un flux mărit al sângelui către țesutul cutanat (care duce la imaginea de piele strălucitoare), cu un număr scăzut de cearcane, dar și cu ridicarea colțurilor gurii spre zambet și aspectul de om fericit și sănătos.
        Cand dormi destul, te încrunți mai puțin și zâmbești mai mult. Practic, în timpul somnului, 
pielea are mai puțini stimuli externi cu care trebuie să „lupte" (radiații solare, radicali liberi - molecule dăunătoare din mediul înconjurător), iar sistemul imunitar poate folosi celulele sale speciale, numite „ucigași naturali", pentru a ne scăpa de microbi și celule tumorale, din piele, dar și din orice altă parte.

        Somnul îmbunătățeste procesele creierului și crește numărul de neuroni

        Creierul are miliarde de neuroni, conectați între ei, formând rețele de comunicare. Grupuri diferite de neuroni îndeplinesc funcții diferite: unii au rol în învățare, alții în memorizare, alții au rol în selectarea conexiunilor sinaptice importante, care asigură gândirea.

        Există și neuroni care au rol secretor în hipotalamus (neurohormoni), precum și neuroni care ne ajută să vedem, să auzim și să mirosim sau neuroni cu rol de stocare de informație și de comunicare cu alți neuroni.

        Pentru a-și îndeplini rolul, un neuron trebuie să funcționeze ca o mică fabrica: primește resurse (de aceea, este extrem de important să ne hranim creierul cu substanțe potrivite lui) și oxigen, care generează energie pentru construcția și funcționarea celulelor și evacuează reziduuri.

        Pentru a asigura o funcționare optimă este necesară o coordonare foarte buna, de aceea, în lipsa acestei coodonări, potrivite fiecărei etape, au loc procese de blocaj, care, indiferent de unde au pornit, influențeaza funcționarea întregii fabrici.
        Pe măsură ce deficitele se răspândesc și cuprind zone tot mai mari, neuronii își pierd capacitatea de a-și îndeplini funcția și mor, ducând la modificări ireversibile ale creierului.         Somnul suficient și odihnitor te face sa te simti „ca nou" și există cercetari recente care arată legătura directă dintre somnul de calitate și evacuarea eficienta a beta amiloidului (o substanță de degradare a proteinelor, care se acumulează în deprivarea de somn sau în cazul deficitului genetic din Alzheimer).

        Beta amilodul, în cantitate mare, împiedică somnul profund, odihnitor și cu cât somnul este mai puțin adânc, cu atât este perturbată capacitatea de evacuare eficientă a amiloidului, acest cerc vicios fiind greu de influențat.

        Somnul de calitate este o forma de terapie

        Somnul de calitate NU este un lux, dacă ai grijă de tine, ci o forma ieftină și eficientă (ca și hidratatrea) de a ne păstra sau recăpăta sănătatea.

        Este nevoie sa regândim modul în care ne raportăm la somn, pentru că așa cum toate alegerile noastre ne definesc și somnul definește starea de sănătate și capacitatea de recuperare (din timpul bolii sau după efort, inclusiv după perioada de muncă din timpul unei zile).

        Mai mult, somnul de calitate ne face performanți și eficienți, cu cât avem mai multe de făcut, cu atât este mai important ca somnul să fie parte din programul nostru de a duce lucrurile la bun sfârșit.

        Exista multe strategii de a folosi somnul ca formă de terapie și merită să ne alegem cât mai multe dintre cele care funcționează.

        Respirația profundă relaxează corpul, iar creierul este oxigenat mai bine și lichidul cerebrospinal are flux crescut, cu evacuarea mai eficientă a reziduurilor.

        Somnul pe partea dreapta sau stângă duce la creșterea fluxului lichidului cerebrospinal și evacuarea suplimentară a reziduurilor. Sunt importante și numarul de ore de somn (7-9 ore adult), limitarea expunerii la dispozitive electronice și temperatura mai scăzută.

----------------------

 

 

 

                                  

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic