duminică, 26 septembrie 2021

Melatonina si rolul ei in somn

Melatonina

 

         Daca seara adormi greu, iar dimineața te trezești la fel de obosit cum te-ai culcat, poate fi o problemă cu secreția de melatonină.

        Numită și hormonul întunericului, melatonina începe să fie secretată de glanda pineală în jurul orei 21.

        Odată cu creșterea secreției de melatonină, corpul percepe că se apropie ora de culcare. 

        Daca te uiți la televizor sau folosești telefonul înainte de culcare poti avea probleme cu somnul. Lumina emisă de dispozitivele electronice afectează producția de melatonină.

        Dacă te regăsești în descierea amintita, poate ar trebui să iei în considerare un supliment cu melatonină. Administrate cu o oră înainte de culcare, suplimentele cu melatonină ajută la îmbunătățirea calității somnului, scurtarea debutului acestuia, creșterea timpului total de somn și reducerea timpului necesar trezirii.

        Melatonina și infecția cu coronavirus

        Pe fondul pandemiei COVID-19 au apărut beneficii ale melatoninei la care nu ne gândeam în urmă cu un an.      

        Potrivit protocoalelor, melatonina crește toleranța organismului la virus, este antioxidant și antiinflamator eficient.   Atunci când s-a încercat o explicație pentru incidența scăzută de infecție cu coronavirus în rândul copiilor, s-a discutat inclusiv despre melatonină: copiii au, în mod natural, un nivel mai ridicat de melatonină, care îi protejează.

        Melatonina reduce stresul oxidativ, inhibă activarea neutrofilelor, reduce leziunile pe care virusul le provoacă celulelor endoteliale, reduce intensitatea leziunilor pulmonare.

----------------------

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic