joi, 9 septembrie 2021

Sinuzita

Sinuzita

        Sinuzita este o afecțiune tot mai frecventă care culminează în sezonul rece și umed.

        Abuzul de tratamente locale, nerespectarea indicațiilor din prospecte, o supraîncărcare a limfei și o imunitate precară duc de multe ori la cronicizarea sinuzitelor acute și se ajunge astfel la o suferință îndelungată, sinuzita cronică, cu repercusiuni asupra întregului organism.

        Problema sinuzitelor cronice nu se rezumă la atât, ci ele pot duce la alte probleme de sanatate, aparent fără legătură: tulburări de somn, tendința la obezitate (din cauza lipsei de somn și dereglării metabolismului leptinei), oboseală cronică, oxigenare insuficientă, dificultăți de concentrare, etc.

        Ce este de fapt sinuzita?

        Sinuzita este o inflamație a mucoasei paranazale însoțită de apariția unei secreții vâscoase, transparente sau purulente în interiorul sinusurilor.

        Sinusurile sunt niște cavități osoase pline cu aer a căror mucoasă se poate inflama în anumite cazuri: infecție, alergie, etc. Inflamația poate fi însoțită de durere și disconfort în zona sinusurilor.

        Vorbim de o sinuzită acută atunci când există o inflamație a mucoasei sinusale de scurtă durată (maxim 3 săptămâni) și care este trecătoare, vindecarea făcându-se fără cronicizare.         Dacă sinuzita ține mai mult, vorbim despre o sinuzită cronică.

        Cauzele sinuzitei și factori de risc

        Sinuzita, fiind o inflamație, are o cauză declanșatoare, pe un fond de alte dezechilibre, așadar o sinuzită poate fi de cauză: bacteriană, virală, fungică sau alergică.

        Cauze favorizante pot fi: deviația de sept nazal; rinita acută purulentă (inflamația și infecția mucoasei intranazale), care apoi urcă spre sinusuri și se agravează; mediul toxic (pulberi, noxe), frigul, aerul condiționat; factori alergeni.

        Cum se manifestă o sinuzită? Simptomele sinuzitei:

Simptomele sinuzitei acute pot fi supărătoare și pot perturba activitățile de zi cu zi prin: rinoree (secreție, uneori purulentă, la nivelul nasului), obstrucție și congestie nazală, durere de cap în zona sinusurilor, uneori febră și scăderea mirosului, senzație de greutate la nivelul nasului și a ochilor.         Simptomele sinuzitei acute sunt mai severe și mai intense.

        Sinuzita cronică în schimb se manifestă mai puțin intens însă majoritatea simptomelor rămân: secreție nazală însoțită de congestie cu durata mai mare de 1 lună, durere, tensiune la nivelul sinusurilor, scăderea mirosului, expectorație, tuse, insomnie, dureri de cap.

 

MUZICA

 

        Cum imi dau seama dacă am sinuzită?

        Simptomele și diagnosticul sinuzitei:

        Diagnosticul cert de sinuzită poate fi pus de medicul ORL însă multe simptome pot trăda apariția acestei afecțiuni:

durere la nivelul sinusurilor, secreție nazală mucopurulentă, obstrucție nazală cu dificultăți în respirație.

        Investigațiile pot fi aprofundate cu examen clinic ORL, examen endoscopic sau examen imagistic care vor putea confirma diagnosticul de sinuzită precum și evoluția ei.

        Tratament natural pentru sinuzită

        Tratamentul clasic al sinuzitei recomandă antibiotic cel puțin 10 zile, recomanda antiinflamatoare, mucolititice și secretolitice, antihistaminice, administrare de spray vasoconstrictor. Abuzul de acest tratament sau administrarea fără un consult medical poate duce la recidive frecvente, la cronicizare și la scăderea drastică a imunității.

        Tratamentul natural al sinuzitei este mult mai blând, fără efecte secundare și cu un rezultat sigur în creșterea imunității, evitând astfel recidivele și cronicizarea.

        Evoluția si complicațiile sinuzitei

        Ceea ce am precizat deja este faptul ca o sinuzită acuta netratată poate evolua spre sinuzita subacută și apoi cronică

        Alte complicații ale sinuzitei sunt: faringite si amigdalite acute recidivante, laringite acute

recidivante, traheo-bronșite prin drenarea secrețiilor purulente în spatele nasului; iar în cazuri mai grave, puroiul din sinus poate distruge pereții sinusali pătrunzând în vecinătate ajungându-se astfel la abces orbito-ocular, abces cerebral, si pareze ale nervilor cranieni ce inervează fața;

 afecțiuni indirecte datorate inflamației persistente și a insuficientei oxigenări pot fi: tulburările de somn, oboseală cronică,  dificultăți de concentrare si dureri de cap

       

        Pentru a preveni apariția sinuzitei există mai multe recomandări simple:

        Curățarea nasului zilnic; Corectarea deviațiilor de sept sau a unei hipertrofii de cornet nazal inferior dacă acestea pun cu adevărat o piedică în ventilarea căilor aeriene superioare și a cavitățiilor sinusurilor

Susținerea unei imunități puternice

Adoptarea unei alimentații cu efect antiinflamator

        Corpul ne transmite permanent mesaje despre starea de sănătate, iar unul dintre aceste mesaje poate fi sinuzita sau alte inflamații ale căilor respiratorii superioare.

        Important este să înțelegem că nu este vorba strict de o afecțiune locală ci este vorba de un semn de slăbiciune al întregului organism ale cărui cauze reale se află în stilul nostru, de viață, de zi cu zi!

        Alege calea corectă și sigură de a trata sinuzita acută pentru a nu se transforma în cronică și pentru a beneficia de o vindecare deplină!

----------------------

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic