duminică, 16 februarie 2014

FRACTURI, medicul rezolva urgenta, bolnavul trebuie sa ajute

FRACTURI, medicul rezolva urgenta, bolnavul trebuie sa ajute.
Suntem in plina iarna. In aceasta perioada incidenta fracturilor osoase este foarte mare.
 Diagnosticul, tratamentul de urgenta, urmarirea evolutiei apartin medicului specialist ortopedie-chirurgie. Concomitent cu acest tratament de specialitate, sunt importante si recomandarile date acestor bolnavi  de catre medicii specialisti si pe care pacientul trebuie sa le respecte. 
Vindecarea unei fracturi presupune formarea calus-ului osos, adica noua formatiune ce va uni cele doua  capete ale osului fracturat. Calus este un termen latinesc care inseamna “ingrosare”. Formarea sa este asigurata de catre organismul nostru, in timp, prin mecanisme complexe, prin o serie de procese cu o secventialitate ordonata si precisa.
Dupa o prima faza, in care sunt prezente fenomene inflamatorii (edem, exudat, migrare la locul fracturii de celule sanguine din seria alba : macrofage, limfocite), urmeaza aparitia de fibroblasti , celule ce reprezinta matricea viitorului calus. La acest proces participa si elementele celulare ale celor doua  capete osoase, cat si al celulelor tesuturilor ce imbraca osul, in special periostul.
 Un moment important este aparitia si dezvoltarea in aceasta zona de noi vase de sange. Ele vor permite aportul de substante nutritive, minerale, oligoelemente, vitamine, enzime, etc.Fara acestea calusul nu se va forma sau nu va fi de buna calitate pentru a consolida fractura. Procesul este de durata, in functie de multi factori: tipul de fractura (inchisa-deschisa), varsta, existenta altor afectiuni osoase sau organice ( boli renale, cardiace, boli de sange, tumori,etc.).
Dar si bolnavul va trebui sa respecte recomandarile date de catre medici.
 Un rol important il are si alimentatia in  aceasta perioada de formare si consolidare a calusului.Este necesara o alimentatie bogata in proteine de buna calitate, de vitamine, minerale, hidratare corecta. Aceasta presupune alimente diversificate, pe cat posibil fara E-uri. Este necesar, de multe ori, sa ajutam cu aport de suplimente nutritive, atent selectate, personalizate si corect administrate. Evolutia catre vindecare, prevenirea complicatiilor ce pot apare la unii bolnavi pot fi evitate respectand toate recomandarile date de catre medicii specialisti.
Odata calusul format bolnavul va intra in perioada de recuperare, de  reluare a functiilor musculo-articulare, de refacere a muschilor din zona afectata, care din cauza imobilizarii si-au pierdut din forta. Si in aceasta faza, prin care se urmareste reluarea la parametrii normali a activitatii, nutritia corecta are un rol major.

                                                                                                             Dr. Gheorghe Ion,
                                                                                      Medic Primar Medicina Generala,
                                                                                             Competenta Acupunctura.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic