vineri, 18 iunie 2021

Vegan versus vegetarian

Ce înseamnă să fi vegetarian? Dar să fi vegan?

Care sunt diferențele între cele doua stiluri alimentare?

        Regimul vegetarian și cel vegan reprezintă doua stiluri de alimentație diferite. Multe persoane le confundă însă ușor, datorită multor similarități.

        În general, există câteva motive bine întemeiate pentru care multe persoane adoptă stilul de viață vegetarian sau vegan.   Printre acestea se enumeră motive legate de sănătate, anumite convingeri religioase, motive legate de cruzimea față de animale și așa mai departe.

        Cert este ca, indiferent de motivul alegerii de a renunța la carne și produse derivate din aceasta, atât regimul de viață vegetarian cât și cel vegan implică schimbări majore în alimentația zilnică.

        Regimul vegetarian

        Se crede ca regimul vegetarian ar fi aparut deja dinaintea erei noastre. Cât este de adevărat, probabil că nu se poate afla cu exactitate, cert este însă că regimul vegetarian este un stil de alimentație 'antic și de demult', cum s-ar zice.

        Vegetarian înseamnă, global vorbind, persoana care nu consumă produse din carne sau derivate din aceasta.

        O persoană vegetariană își procură necesarul de nutrienți din legume, fructe, cereale, semințe și alte produse de origine non-animală și poate sau nu să consume produse lactate, ouă sau miere.

        De aici derivă diferite tipuri de regim vegetarian. În principiu, regimul vegetarian exclude consumul de carne și derivate, dar se divide pe mai multe ramuri.


Regim lacto-ovo-vegetarian: ovo-lacto-vegetarienii evită consumul de carne, dar consumă produse lactate, ouă și miere.


  • Regim lacto-vegetarian: lacto-vegetarienii evită consumul de carne și ouă, dar consumă produse lactate.

  • Regim ovo-vegetarian: ovo-vegetarienii evită consumul oricarui tip de carne și al produselor lactate, dar consumă ouă.

  • Regim semi-vegetarian: semi-vegetarienii consumă pește și fructe de mare, dar evită consumul de carne (total sau parțial, uneori consuma cantitati limitate de carne de pasăre). Aici se încadrează regimul flexitariasism (care implica consumul de carne la ocazii speciale sau impuse din motive de sănătate), pescetarianismul (regim alimentar ce implica consumul de carne de peste, dar evitarea totală a consumului altui tip de carne), pollotarianismul (regim vegetarian ce implică consumul de carne de pasăre) și pesco-pollotarianismul (combinație între pescetarianism și pesco-pollotarianism).

  • Regim vegan: persoanele vegane evita cu totul consumul de carne și derivate, evită consumul de ouă, de produse lactate, de miere și orice alt produs sau subprodus de origine animală.

Semi-vegetarianismul, deoarece implică consumul chiar și limitat de carne, nu poate fi deci, considerat un regim cu adevărat vegetarian. El există, dar intră în conflict cu definiția oficială a vegetarianismului, adică evitarea totală a consumului de carne.

        Regimul vegan

        Se poate spune ca regimul vegan este cea mai stricta forma de vegetarianism.

        Un stil de viata vegan presupune evitarea totala a consumului de carne, derivate, subproduse și, în general, orice produs are legătura cu exploatarea animalelor și a ființelor vii: mierea, carminul, gelatina, etc.

        Veganismul se împarte și el în regim raw vegan și regim paleo vegan.


Regim raw-vegan: raw-veganismul presupune atat evitarea consumului de produse de origine animală, cât și al alimentelor gătite la temperaturi de peste 48°C (raw = crud).


        Regim paleo-vegan: paleo-veganismul presupune o combinație între regimul paleo și regimul vegan. Cu alte cuvinte, stilul de viață paleo-vegetarian presupune urmarea dietei paleo (dieta bazată pe consumul de alimente așa cum se găsesc în natură, deci alimente așa cum le consumau oamenii preistorici), minus consumul de carne, ouă, etc.

        Diferențe între regimul vegetarian și cel vegan

        Diferența cea mai evidentă între stilul de viață vegetarian și cel vegan este, fără îndoială, gradul de tolerare al produselor de origine animală în alimentație.

        Spre exemplu, oricare din tipurile de vegetarianism permite consumul de miere în alimentația zilnică. Ei bine, stilul de viață vegan presupune evitarea acesteia, deoarece consumul de miere presupune promovarea exploatării ființelor vii, în acest caz specific, al albinelor.

        Cu alte cuvinte, se poate spune ca vegetarienii diferă de vegani prin simplul fapt că vegetarienii acceptă consumul anumitor produse, atât timp cât animalele și ființele vii nu suferă.

        O altă diferență majoră constă în faptul că, în general, vegetarienii adoptă acest stil de viață doar din punct de vedere alimentar, pe când veganii au convingeri stricte în legătură cu exploatarea animalelor.

        Veganismul este mai mult decât un simplu regim alimentar, acesta este, în cele mai multe cazuri, un adevărat stil de viață care presupune evitarea purtării hainelor de blană sau a pantofilor de piele, evitarea folosirii anumitor produse cosmetice, etc. Deseori, veganii sunt deasemenea împotriva experimentelor științifice ce implică folosirea animalelor.

        Din ce în ce mai multe persoane din lumea întreaga încep să renunțe parțial sau total la consumul de carne. Mai departe, fiecare decide care stil de viață i se potrivește mai bine. Unii renunță doar la carne, alții renunță și la ouă sau lactate, iar altii îmbrățișează veganismul ca stil de viață.

        Este important de reținut faptul ca denumirea regimului alimentar adoptat este relevanta până la un anumit punct. Ceea ce este cu adevărat important este că, indiferent de stilul de viață ales, sănătatea să fie pe primul loc.

-------------------------



Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic