sâmbătă, 5 iunie 2021

Bacteriile din sange


Unii cercetători sugerează că prezența bacteriilor în sânge este o consecință a translocației din alte zone ale corpului, în special din tractul gastro-intestinal (Païssé și colab., 2016).

        Într-adevăr, etiologia diabetului, a bolilor cardiovasculare, a tulburărilor hematologice și a cirozei a fost atribuită translocării bacteriilor din tractul intestinal, în principal prin mucoasa epitelială intestinală (Amar și colab., 2013 ; Dinakaran și colab., 2014 ; Sato și colab. al., 2014 ; Manzo și Bhatt, 2015 ; Traykova și colab., 2017).

        În mod corespunzător, s-a sugerat că bacteriile derivate din piele- (Cogen și colab., 2008 ) și microbiomul oral ar putea difuza și în sânge (Forner și colab., 2006 ; Bahrani-Mougeot și colab., 2008 ; Iwai, 2009 ). Recent, Whittle și colab. (2018) a comparat datele ADN microbiene derivate de la indivizi sănătoși cu datele microbiomului HMP.

        Ei au demonstrat că, în timp ce microbiomul din sânge seamănă foarte mult cu microbiomul pielii și cu cel oral, acesta diferă substanțial de microbiomul intestinal.

        În timp ce majoritatea studiilor tind să considere difuzia bacteriilor în sistemul circulator al sângelui ca fiind excepțională, acest fenomen poate să apară destul de frecvent la persoanele sănătoase, susținând descoperirile recente ale unui microbiomului de sânge uman sănătos. HBM sănătos (Moriyama și colab., 2008 ; Païssé și colab. , 2016).

        Chiar dacă membrana epitelială intestinală nu este compromisă, alte mecanisme ar putea facilita intrarea bacteriilor intestinale în sistemul circulator.

        Microorganismele pot fi absorbite de celulele dendritice (antigen sau celule „accesorii" ale sistemului imun) și transportate prin epiteliul intestinal (Rescigno și colab., 2001 ; Niess și colab., 2005 ) sau prin mucusul intestinal ( McDole și colab., 2012 ).

        În plus, celulele Microbiotei intestinale (celule epiteliale specializate ale țesuturilor limfoide asociate mucoasei) ar putea fi, de asemenea, implicate în translocarea bacteriilor din lumenul intestinal către sistemul circulator al sângelui (Vazquez-Torres și colab., 1999 ; Jang și colab. ., 2004; Lelouard și colab., 2012).
        Transmiterea verticală a microbiomului este un fenomen aproape universal în regnul animal (Funkhouser și Bordenstein, 2013) și, în ceea ce privește microbiomul intestinal uman (IM), bacteriile transmise în sânge ar putea avea, de asemenea, o origine maternă.

        Deși sângele fetal și cel matern nu se amestecă în timpul gestației, bacteriile ar putea coloniza sistemul circulator fetal chiar înainte de naștere.

        După izolarea ADN-ului bacterian de cordoanele ombilicale ale nou-născuților sănătoși livrați prin secțiunea C, Jiménez și colab. (2005), au sugerat existența provizorie a unui microbiom de sânge prenatal.

        Prezența microorganismelor în sângele nou-născuților ar putea fi derivată din alte situri ale corpului, în uter, cum ar fi siturile intestinale sau orale fetale.

        Astfel, deși se crede că inoculul nou-născut inițial provine din contactul cu microbiota vaginală, fecală sau cutanată a mamei în timpul travaliului și că acest microbiom al sugarului este îmbogățit ulterior prin alăptare (Penders et al. 2006 ; Biasucci și colab., 2008 ; Dominguez-Bello și colab., 2010 ; Azad și colab., 2013), unele dovezi indică existența unui microbiom fetal în uter și îmbogățirea acelui set original de microorganisme după naștere (Romano-Keeler și Weitkamp, ​​2014).

        Deși controversate, diferite grupuri de cercetare au sugerat prezența bacteriilor în placentă (Aagaard, 2014 ; Aagaard și colab., 2014), amnionul (Hitti și colab., 1997 ; Bearfield și colab., 2002 ; DiGiulio și colab., 2010), membranele fetale (Steel și colab., 2005) și meconiul ( Jiménez și colab., 2008 ; Gosalbes și colab., 2013 ; Moles și colab., 2013), favorizând această ipoteză (Funkhouser și Bordenstein, 2013).   În timp ce mecanismele implicate în transmiterea ulterioară a bacteriilor din alte zone ale corpului către făt sunt necunoscute, o posibilă cale de intrare la făt ar putea implica ingestia de lichid amniotic în timpul gestației (Romano-Keeler și Weitkamp,​​2014 ).

        Posibila origine maternă a microbiomului sanguin necesită investigații suplimentare.
       

Si totusi, de ce apar aceste bacterii in sange ?

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic