De ce variază rezultatele analizelor de sânge cu diferite laboratoare medicale?
Analizele uzuale (termen generic) sunt extrem de importante, deoarece pot atrage atenția când ceva nu este în regulă în organism. Analizele uzuale (de rutină) sunt în general recomandate pentru depistarea problemelor de sănătate și se fac în cadrul controalelor medicale.
În mod normal, medicul vă va recomanda să efectuați analizele de rutină cel puțin o dată pe an. Cel mai indicat ar fi să mergem la medicul de familie, în primul rând și să ne recomande el un set anual de analize.
Medic trimiţător, medic prescriptor înseamnă medicul care a recomandat/înscris în trimiterea medicală efectuarea anumitor analize de laborator.
Rezultatele analizelor medicale îți pot furniza informații importante despre starea de sănătate, iar consultanța (direct sau virtuală) cu privire la acestea este bine să fie făcută de către un specialist. Putem să depistăm, putem să prevenim cu un control anual al analizelor de sânge.
Toate analizele trebuie integrate într-un context clinic al fiecărui pacient și analizele coroborate între ele.
Așteptați rezultatul analizei de sânge și vă întrebați dacă va fi de încredere? Cât de reale sunt rezultatele? Vă gândiți să testați sângele la vreun alt laborator?
Consimțământ al persoanei vizate - orice manifestare de voință liberă, specifică, informată și lipsită de ambiguitate a persoanei vizate prin care aceasta acceptă, printr-o declarație sau printr-o acțiune fără echivoc, ca datele cu caracter personal care o privesc să fie prelucrate.
Pot să difere rezultatele în funcție de laborator?
Sunt foarte mulți oameni care se întreabă acest lucru.
Au făcut analizele la laboratoare diferite și analizele au ieșit diferit!
Multor persoane li se întâmplă să meargă la două sau chiar la mai multe laboratoare medicale pentru analiza sângelui consecutiv şi să obţină rezultate diferite.
Pacienții sunt surprinși de multe ori cu privire la rezultatele testelor de sânge care variază de la un laborator la altul. Depinde de momentul când s-a făcut recoltarea sângelui și de calibrarea diferitelor echipamente din laboratoarele medicale.
Rezultatele analizelor de sânge se exprimă cantitativ (în cifre) sau calitativ (da sau nu).
Rezultatele sunt considerate „pozitive" când prin analiză este depistat ceea ce se caută - markerul bolii (ADN, anticorpi). „Negativ" nu înseamnă "rău" când vine vorba de analize de sânge. Un rezultat negativ arată că nu a fost depistat ceea ce s-a urmărit, fie un marker al unei afecțiuni, fie un factor de risc pentru o problemă de sănătate.
În general, rezultatele sunt similare în laboratoarele care utilizează aceeași metodă de analiză a sângelui și tipul de probă.
Valorile de referință pot să fie diferite în funcție de laboratorul medical
Valorile de referință sunt bazate pe rezultate obținute în urma testării unui eșantion mare de persoane în cadrul acelui laborator.
Rezultatele pacientului sunt comparate cu valorile de referință pentru a trage concluzia.
Rezultatele anormale (în afara valorilor de referință) apar, de obicei, încadrate în chenar sau marcate cu roșu, în funcție de procedurile interne ale laboratorului unde sunt efectuate analizele de sânge.
Un rezultat în afara valorilor de referință ale laboratorului nu implică în mod obligatoriu că ai o boală.
Rezultatele pot fi anormale din alte motive.
Dacă ai efectuat testul pentru determinarea glucozei din sânge și ai mâncat înainte de test, ai băut alcool în seara precedentă testului sau ai luat medicamente, rezultatele ar putea fi temporar în afara valorilor de referință, fără să fie dovada unei boli.
Postul alimentar (nu mâncăm și nu bem alcool) este foarte important în obținerea unei calități optime a analizelor.
Avem voie să bem apă !
Dacă testele se fac în zile diferite, rezultatele pot varia din cauza diferențelor de hidratare. Suprahidratarea este, de asemenea, unul dintre factorii care afectează rezultatul testului de sânge.
Pentru a evita asemenea probleme, cel mai bine este ca, înainte de orice tip de analize de laborator, să întrebi medicul dacă este nevoie de pregătire specială înainte de recoltarea sângelui.
Limitele de referință ale aparatului medical diferă de la laborator la laborator.
Erori în interpretarea rezultatelor de laborator
Aproximativ 60-70% din cele mai importante decizii privind diagnosticul primar, conduita terapeutică şi monitorizarea răspunsului la tratament se bazează pe analizele de laborator.
Stabilirea unui diagnostic corect depinde de cele mai multe ori de obţinerea unor rezultate de laborator conforme realităţii, iar acestea implică o pregătire adecvată a pacientului, colectarea, procesarea, păstrarea şi transportarea în condiţii optime, cunoaşterea interacţiunilor şi interpretarea acestora în contextul afecţiunilor asociate.
Din această perspectivă a fost propusă următoarea definiţie a erorii de laborator: o greşeală care poate să apară în orice etapă a ciclului de laborator, de la recomandarea analizelor medicale până la raportarea rezultatelor, interpretarea şi luarea deciziilor terapeutice corespunzătoare.
O altă definiţie a erorii de laborator: orice efect real sau potenţial negativ asupra managementului pacientului.
Recoltarea pentru analizele de sânge este o metoda invazivă.
Calitatea unei analize de laborator începe de la corectitudinea recoltării.
Nerespectarea standardelor de pregătire a pacienților, de recoltare, transport al probelor sau de depozitare va avea ca efect apariția posibilelor erori.
Fiindcă fiecare laborator are o altă aparatură, toate aparatele au o marjă cunoscută de incertitudine. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul analizelor cantitative (de măsurare).
În funcţie de tipul de măsurători şi de importanţa medicală a analizei respective, marjele sunt acceptate de către autorităţile de control sau nu.
Deşi eliminarea completă a erorilor este imposibilă, reducerea acestora poate fi realizată printr-o mai bună pregătire a specialiştilor din laborator, adoptarea unor proceduri standardizate, participarea la scheme de control extern al calității (evaluarea externă a calității sau compararea interlaboratoare), implementarea cerinţelor standardelor internațional.
Scopul efectuării controlului extern al calității este de a detecta erorile analitice și de a ajuta în luarea acțiunilor corective și a îmbunătăți permanent calitatea activității în laboratoarele medicale.
Executarea controlului intern al calității este element important al asigurării calității.
Tipuri de echipamente
Fiecare laborator are diferite tipuri de echipamente cu care testează proba de sânge.
În cazul unor analiţi (parametri) cu variaţii mari în corp, cum este fierul, se acceptă o marjă mai mare de incertitudine. Însă în cazul celor care au variaţii foarte mici, cum sunt, de exemplu, sodiul şi potasiul, incertitudinea de laborator trebuie să fie foarte mică, regulile fiind mult mai stricte. Glucoza din sânge are variaţii mari, de aceea, este aproape imposibil ca rezultatele de la două laboratoare să fie identice.
Metode de testare
Metodele de testare sau procedurile utilizate pentru testarea sângelui pot provoca, de asemenea, variații ale rezultatului testului de sânge.
Manevrarea probelor
Deși încurcarea probelor de sânge este o raritate, se poate întâmpla, de asemenea, modul în care sunt manevrate probele înainte de a fi analizate poate, de asemenea, să afecteze rezultatele. De exemplu, dacă proba este recoltată în recipientul nepotrivit, agitat necorespunzător sau depozitat prea mult sau la temperatura greșită, rezultatele pot fi eronate. Modul în care proba a fost preluată și tratată până și în timpul testului poate provoca variații ale rezultatului testului de sânge.
Interferențe analitice
Factori care pot provoca variații ale rezultatelor analizelor de laborator pot fi: utilizarea reactivilor valabili, eroare de calibrare zilnică, mâini neexperimentate sau erori umane, intervalul prelevării eșantionului și testării efective.
Calitatea înaltă a rezultatelor este obţinută prin automatizarea completă a proceselor de laborator, ceea ce reduce la minim impactul „factorului uman".
Obiectivul laboratorului medical este să ofere servicii de cea mai bună calitate, încrederea în rezultatele analizelor efectuat.
Înțelegerea completă a rezultatelor analizelor de sânge te ajută să iei decizii optime privind tratamentul, alimentația și stilul de viață.
Interpretarea analizelor o poate face doar medicul.
Nu sunt suficiente doar analizele de laborator, oricât de sofisticate ar fi ele, fără un consult clinic.
Iată cele mai importante analize de sânge de care ai nevoie: hemograma, VSH, colesterol, HDL-colesterol, LDL-colesterol, trigliceride, glicemie, AST, ALT, bilirubina, uree, creatinina, acid uric, calciu, sideremie (fier), magneziu, proteine totale, proteina C-reactivă, ASLO, factor reumatoid, VDRL.
Sursa
http://www.scumc.ro/vocea-medicului-specialist-din-spitalul-militar-central-principalele-erori-%C3%AEnt%C3%A2lnite-%C3%AEn-cadrul-laboratorului-de-analize-medicale/
https://www.academia.edu/32276035/Elemente_de_baza_in_interpretarea_rezultatelor_testelor_de_laborator
-------------
----------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu