marți, 15 iulie 2014

PIODERMITELE

PIODERMITELE 
Piodermitele sunt inflamatii ale pielii datorate piococilor, adica stafilococului si streptococului, germenii obisnuiti ai supuratiei. Atat stafilococul cat si streptococul saprofileaza pielea in mod constant, numarul lo fiind in legatura directa cu starea de curatenie si igiena a pielii. Stafilococul este de 10 ori mai frecvent decat streptococul si se localizeaza in special in orificiile pilo-sebacee. 
Infectiile cu stafilococ se intalnesc mai des la adulti, in timp ce infectiile cu streptococ se intalnesc mai des la copii. 
In anumite regiuni ale corpului, ca plicile, partile acoperite de par, germenii piogeni saprofiti sunt mult mai frecventi, datorita conditiilor de caldura, umiditate, pH si iritatie mecanica, care favorizeaza inmultirea si dezvoltarea microorganismelor. 
Piococii pot trai indefinit pe pielea normala, in stare saprofila, producand modificari patogenice numai atunci cand printr-un microorganism a fost indepartata bariera epidermica si a devenit posibila inocularea straturilor mai profunde. Mai rar piococii dintr-o leziune cutanata sau mucoasa sunt vehiculati pe cale hematologica si dau leziuni cutanate de origine endogena. 
Extinderea leziunilor este determinata de doi factori: virulenta germenului si susceptibilitatea organismului la infectie, care este conditionata de varsta, oboseala, boli intercurente(diabet, icter, nefrite, etc.) 
Foliculitele 
Foliculitele acute superficiale(impetigo) apar, mai ales in jurul diverselor plagi, arsurilor, al unor dermatoze microbiene, sau in urma pansamentelor umede prelungite. 
Conditiile de caldura si umiditate, maceratia plicilor prin transpiratie sau prin secretii patogene, precum si lipsa igienei locale, favorizeaza aparitia leziunilor de foliculite. In cadrul foliculitelor superficiale acute citam: foliculita dupa barbierit, foliculele consecutive aplicarii pomezilor cu gudron, mercur sau foliculite profesionale (la contactul cu uleiuri minerale, hipoclorit, ciment, etc). 
Leziunea elementara este o pustula superficiala cu diametrul de 5-6 mm care incepe prin roseata, urmata apoi de o pustula cenusie-galbuie de marimea unei gamalii de ac. Dupa o evolutie de cateva zile, pustula se usuca si se transforma intr-o crusta cenusiu-galbuie care se detaseaza fara sa lase cicatrice. 
Foliculite acute profunde (urciorul ) este foliculita genelor. Aparitia nu se face brusc, ci este precedata de roseata, tumefactie si durere. Dupa 1-2 zile apare si pustula centrata pe un fir de par. La cateva zile continutul pustulei se elimina sau se usuca, dand nastere unei cruste. Aceasta afectiune este recidivanta. 
Foliculita narinelor este ocazionata de o rinita cronica, de epilate sau de o toaleta mai mult sau mai putin delicata a foselor nazale. Incepe prin mancarimi, senzatie de tensiune si roseata a narii interesate. Cand leziunea se extinde, ia nastere un furuncul al nasului care poate duce la complicatii. 
Foliculita subacuta si cronica profunda este o infectie a foliculilor pilo-sebacei, cu evolutie cronica, care se poate localiza la barba, axila, regiunea pubiana, sau in orice parte acoperita a corpului de peri grosi. In general, leziunile incep la mustata, median, din cauza rinitei si de aici se raspandesc simetric la barba. Mai rar se limiteaza numai la mustata. Apare o senzatie de durere, usturime si mancarime. Pustulele se vindeca spontan In cateva saptamani, dar sunt urmate de leziuni noi care imprima eruptiei o evolutie cronica, cu tulburari interne si externe. Rareori papilele foliculare sunt distruse, ducand la alopecie. 
Foliculitele cronice alopecice sunt inflamatii cronice foliculare a barbii, care se prezinta sub forma unui placard, de obicei unilateral, a carui parte centrala este alopecica, datorita unui proces cicatriceal. Alopecia este definitiva. 
Furunculul 
Furunculul este o inflamatie a foliculului pilo-sebaceu, care intereseaza in mod constant glanda sebacee si tesuturile din jurul foliculului. Inflamatia se produce prin infectarea foliculului cu stafilococ. Afectiunea se poate localiza si in afara foliculului pilo-sebaceu, la nivelul glandelor sudoripare sau ceruminoase. Leziunea nodulara se insoteste constant de necroza centrala, care duce la eliminarea unui dop central. 
Micile traumatisme provocate prin zgarieturi, scarpinare si frecare favorizeaza patrunderea stafilococului in profunzimea tesuturilor cutanate. Starea generala conditioneaza aparitia furunculelor. Reactia de aparare a organismului la stafilococ este micsorata in cursul diabetului, nefritelor cronice, hipovitaminozei, la constipatii si indivizi care depun o munca fizica excesiva. 
 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic