miercuri, 23 iulie 2014

DERMATOZE PROFESIONALE

DERMATOZE PROFESIONALE 
Dermatozele profesionale sunt afectiuni cutanate care se intalnesc exclusiv sau cu predominanta in legatura cu exercitarea unor anumite profesii si a caror cauza totala sau partiala rezulta din conditiile in care se exercita munca. 
In general cam 65% din bolile profesionale sunt dermatoze profesionale. Aproximativ 1-2 % din muncitorii din domeniul chimic, petrolier sunt afectati de astfel de dermatoze. 
In practica, cauza celor mai multe dermatoze profesionale, respectiv a toxidermiilor, dermitelor si eczemelor profesionale, ca si leziunilor anexe ale pielii, unghiilor, perilor, glandelor sudoripare si sebacee, sunt agentii chimici. Aceste produse chimice se intalnesc foarte frecvent in procesul de productie, fie ca materii prime, fie adesea ca substante intermediare sau finite. De asemenea, sunt uneori intrebuintate ca solventi, catalizatori. 
Enumeram mai jos substantele chimice care provoaca mai frecvent dermatoze profesionale: 
Substante cu actiune obligatorie; acid sulfuric, azotic, clorhidric, oxalic, formic, cromic, acizi crezolici. Hidrat de potasiu, de sodiu, de calciu. Carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, bicromat de potasiu. Clorura de zinc, arsenic, saruri de arsenic, clor si produse clorate. Bioxid de sulf, anhidrida acetica, terebentina, acetona, tetraclorura de carbon, benzen, sulfura de carbon. 
Substante cu actiune sensibilizanta: bismut, nitrat si alte saruri, mercur, metal si diferite saruri, Plumb, acetat si alte saruri, Cianura de sodiu, Cianura de nichel si de potasiu, Cianura dubla de zinc si potasiu, Cianura dubla de cupru si potasiu, Sulfat de nichel, Sulfat de zinc, Beriliu, Sulfura de sodiu, Alaun de potasa, Sulfat de crom, Saruri de cobalt, Clorura de amoniu, Hidrogen sulfurat, Hidrazina, Oxalat de etil, Fenilacetati, Creolina, Sapunuri naftenice, Fenilcrezoli, Paramidofenoli, Benzidina, Coloranti diversi, Anilina, Foliculina, Cloroform, Lacuri, Rasini sintetice si naturale, Bachelita, Plastice sintetice, acrilice, nylon, diferite substante explozibile, Insecticide, Cosmetice,Parfumuri,Sapunuri diverse, Medicamente diverse. 
Grupa hidrocarburilor contine diferite derivate de petrol : Petrol lampant, benzina, With spirit, Motorina, Uleiuri minerale, Gudroane, Reziduuri, Smoala, bitum. 
Substante care se absorb prin piele(provocand leziuni generale fara leziuni cutanate):Trinitroglicerina, Trotil, Fenetol, Fenetidina. 
In legatura cu importanta, localizarea si etiologia leziunilor se intalnesc: 
1.Stigmate profesionale, 2.Toxidermii. 3.Dermite, eczeme. 4.Melanodermii. 5.Keratodermii. 6.Leziuni prin agenti fizici si caustici chimici. 7.Infectii profesionale. 8.Leziuni ale anexelor pielii. 
 
Diagnosticul unei dermatoze profesionale comporta doua etape. In prima etapa se face diagnosticul morfologic ca in oricare dermatoza. In etapa a doua, cea mai importanta, se stabileste daca leziunile sunt sau nu in legatura cu profesia si care anume sunt cauzele si patogenia lor. 
Tratamentul local este tratamentul obisnuit al leziunilor. 
Astfel, dermitele, eczemele, piodermitele, arsurile vor fi tratate in concordata cu stadiul si forma clinica. Arsurile chimice necesita tratamente speciale. 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic