joi, 6 martie 2014

Tratamentul si preventia sforaitului


      In ţările occidentale există o largă ofertă de produse împotriva sforăitului, mai mult sau mai puţin eficiente.

      Numai în Statele Unite sunt înregistrate peste 300 patente de dispozitive anti-sforăit. Unele dintre acestea au mai degrabă un efect dăunător decât unul benfic, contribuind la privarea de somn:

      -dispozitivele care trezesc pacientul în momentul în care începe să sforăie.
        -dispozitivele care împiedică dormitul pe spate

       -dispozitivele care modifică poziţia mandibulei (prin mutarea mandibulei înspre înainte, căile aeriene superioare sunt deschise mai larg). 

   In unele ţări cum este Marea Britanie, există posibilitatea folosirii la recomandarea stomatologului sau ortodontistului a unor dispozitive care fixează mandibula într-o poziţie mai avansată. Aceste dispozitive trebuie fabricate special, pe măsura pacientului (nu se recomandă achiziţionarea unui dispozitiv "de gata") şi se fixează în gură în timpul nopţii. Unele studii arată că aceste dispozitive pot reduce sforăitul la anumiţi pacienţi, în special la cei care sforăie fără a avea apnee în somn. Totuşi anumite dezavantaje fac ca aceste dispozitive să nu fie foarte populare: se pot aplica doar pe o dantură sănătoasă şi necesită o igienă sporită pentru prevenirea infecţiilor, sunt costisitoare (circa 1000 €) iar de multe ori trebuie înlocuite după circa 2-3 ani, pot cauza dureri ale maxilarului, uscăciune a gurii sau hipersalivaţie. 

   În pofida tuturor acestor încercări, adevărul este că dacă o persoană sforăie, aceasta nu se află sub controlul său. Un medic cu simţul umorului remarca: Dacă un dispozitiv anti-sforăit funcţionază, probabil că funcţionează pentru că te ţine treaz. 
 

Terapia cu mască şi aer sub presiune.

   O abordare complet diferită, neivazivă şi complet fără riscuri este metoda CPAP (continuous positive airways pressure - presiune continuă pozitivă a căilor aeriene). Această metodă implică purtarea unei măşti din silicon în timpul nopţii, care este ataşată la un aparat. Aparatul asigură un flux de aer sub presiune, care menţine căile aeriene superioare deschise.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic