sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Microbiota vaginala

Microbiota vaginală

        În mediul vaginal „convieţuiesc" numeroase microorganisme care alcătuiesc așa-numita „microbiota vaginală", a cărei compoziție se schimbă în funcție de vârstă, statusul hormonal, activitatea sexuală şi condiţiile generale de sănătate ale femeii.      

        pH-ul vaginal joacă un rol cheie întrucât favorizează aderarea la epiteliul vaginal a Lactobacililor (cunoscuţi şi sub denumirea de bacili Doederlein), care acidifiază și protejează împotriva infecțiilor și împiedică dezvoltarea bacteriilor saprofite, microorganismelor precum bacterii sau fungi (Escherichia coli, Streptococ, unele bacterii anaerobe).
        În unele situații (de exemplu, tratament cu antibiotice sau prezenta diabetului zaharat), are loc o modificare a microbiotei din cauza unei apărări locale mai reduse (imunosupresie), care favorizează proliferarea saprofiților.

        În momentul în care, devin superioare numeric lactobacililor apare dezechilibrul și se instaleaza infecția.

        Înainte de pubertate, pH-ul vaginal este mai alcalin decât la vârsta adultă; în această etapă a vieții, microbiota bacteriană vaginală normală este constituită în principal din bacterii Gram-pozitive și Gram-negative.

        În schimb, la maturitate pH-ul vaginal este mai acid; în acest caz, în micromediul vaginal prevalează lactobacilii, care se reduc progresiv la menopauză când, din cauza lipsei de estrogeni, mucoasa suferă un proces de atrofiere cu scăderea glicogenului necesar pentru metabolismul acestora.
        Frecvența ridicată a infecțiilor vaginale, care atinge un nivel maxim în jurul vârstei de 30 de ani, este legată de două cauze principale: conformaţia anatomică a tractului vulvo-anal, igiena personală deficitară a partenerului, la care se adaugă alți factori de risc, ca de exemplu:

  • modificarea pH-ului vaginal, care fiziologic este menținut acid de microbiota lactobacilară: variații mici ale pH-ului modifică ecosistemul vaginal și favorizează instalarea și dezvoltarea infecțiilor
  • gradul de oxigenare și umiditate la nivel vaginal, legat de situaţia hormonală a femeii
  • contactul permanent cu fibre sintetice
  • utilizarea incorectă a săpunurilor intime prea agresive
  • abuzul de deodorante intime
  • utilizarea medicamentelor și în special a agenților antimicrobieni care pot modifica microbiota vaginală normală.

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic