sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Cum să abordăm perioada de menopauză, fără riscuri majore pentru sănătate

Cum să abordăm perioada de menopauză,

fără riscuri majore pentru sănătate

        Menopauza nu este tocmai o plăcere în viața unei femei.         Este însă o perioadă inevitabilă, în care au loc schimbări hormonale.

        Bufeuri, transpirații nocturne, stări de depresie sau anxietate, oboseală, probleme de somn sunt doar câteva din neplăcerile cu care o femeie se poate confrunta pentru o perioadă destul de lungă de timp.

        Menopauza se poate instala mai devreme sau târziu, însă în medie perioada este cam între 45-55 de ani și, de obicei, nu este nevoie de un tratament specific. Sunt însă situații în care simptomele fizice și psihice sunt greu de gestionat fără ajutor de specialitate și medicație corespunzătoare, iar calitatea vieții este vizibil afecată, cea mai cunoscută este terapia de substituire hormonală (TSH sau HRT in engleză), care s-a dovedit că poate diminua vizibil simptomele declanșate de deficiență hormonală. Poate fi administrată fie o monoterapie realizată doar cu estrogeni, fie o terapie combinată cu estrogen și progesteron.

        Deși terapia hormonală are multe avantaje, numeroase studii stințifice au arătat ca TSH (HRT) mărește riscul de cancer la sân și de tromboză, dacă există o anume predispoziție genetică. Înainte de a lua o decizie în a urma un anume tratament, un consult de specialitate este absolut necesar, precedat de un test ADN pentru a vedea profilul genetic și factorii de risc.       ----------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic