duminică, 3 octombrie 2021

Totul despre febra musculară

Totul despre febra musculară

        În acest articol poți te informezi despre febra musculară, tot ce trebuie să știi de la cum și de ce aceasta se instaurează la nivelul anumitor grupe de mușchi: picioare, abdomen, spate, brate și așa mai departe.

        Ce se întâmplă din punct de vedere medical la nivelul mușchilor când intervine febra musculară, cum putem trata durerea, ce remedii există, are vreun beneficiu febra musculară și multe alte curiozități despre acest subiect atât de disputat mai ales în rândul sportivilor care inevitabil își suprasolicită sistemul muscular.

        Ce este febra musculara din punct de vedere medical?

        Din punct de vedere medical, febra musculară este cauzată de un anumit grad de deteriorare al fibrelor musculare, predominant ca urmare a exercițiilor cu care corpul nu este obișnuit.

        Asa cum probabil ați descoperit, poate varia de la un disconfort muscular ușor, până la durere severă care limitează abilitatea de mișcare.

        În general, febra musculară își face aparitia la 8 ore după antrenament și ajunge la un maxim de disconfort 48-72 ore mai târziu, deși timpul exact poate varia.

        Un alt stimulent care provoacă febra musculară, apare în timpul antrenamentului și se numește stresul metabolic.

        Este o idee dogmatică conform căruia acidul lactic cauzează febra musculară, însă aceasta este depășită, ca urmare a mai multor studii științifice.

        După un exercițiu de intensitate ridicată, odihna va aduce nivelul acidului lactic la niveluri inițiale într-un timp de recuperare normală între antrenamente.

        Cu toate acestea, există dovezi că ionii de hidrogen și speciile reactive de oxigen (ambele cresc în concentrație la nivelul mușchiului în timpul antrenamentului) pot contribui la febra musculară.

        Stresul metabolic în timpul efortului fizic poate schimba, la nivel structural, membrana celulară, aceste daune permițând fluidelor și altor factori să intre în celule, ceea ce promovează inflamația.

       

        Ce este acidul lactic?

        Acidul lactic este un produs al mușchilor și al celulelor roșii din sânge. Are ca rol asigurarea bunei funcționări a mușchilor, chiar atunci când nu primesc suficient oxigen.

        În momentul exercițiilor, acidul lactic începe să se acumuleze după un anumit prag, atunci când mușchii au nevoie de energie deși corpul nu poate să furnizeze suficient oxigen.    Astfel, arsura" pe care o simțim după un număr ridicat de repetări, are legătură cu acumularea acestui produs.

        Datorită durerii experimentate în timpul antrenamentului, este ușor de văzut de ce încă mulți consideră că acidul lactic este vinovat și pentru febra musculară survenită după acele 8 ore după antrenament.

        Acest lucru este fals, un studiu a analizat 2 cazuri, 45 minute de alergare pe banda la nivel orizontal și 45 minute de alergare în plan înclinat de 10%.

        În cazul alergării pe orizontal, nivelul acidului lactic a fost ridicat, însă atleții nu au simțit o febră musculară în zilele următoare.

        În cazul alergării pe un plan înclinat de 10%, acidul lactic nu a fost eliberat însă atleții au experimentat o febră musculară semnificativă, ceea ce dovedește că nivelul acidului lactic din timpul exercițiilor nu este corelat cu febra musculară.

        De ce faci febra musculară?

        Încă nu este complet înțeles de ce facem febră musculară, însă există dovezi convingătoare că are legătura cu leziunile musculare survenite în urma antrenamentelor.

        O febra musculară severă nu echivalează cu mușchi foarte avariati. Putem chiar experimenta febra musculară ușoară și să avem leziuni musculare severe.

        La nivel microscopic, s-a dovedit că un antrenament concentrat pe mișcarea negativă (alungirea mușchiului contra rezistenței), produce mai multe leziuni musculare decât un antrenament normal, iar febra musculară rezultată va fi una mai pronunțată.

        Beneficii febra musculară

        Unele studii arată prezența febrei musculare și la alergatorii pe distanțe mari, ceea ce argumentează că acest tip de febră nu survine doar în urma exercițiilor cu greutăți.

        Aceasta ar trebuie să fie un indicator conform căruia febra musculara nu este un instrument eficient în masurarea hipertrofiei.

        Unele studii arată că febra musculară afectează în mod negativ antrenamentele, antrenând un mușchi care suferă de o febră severă, acesta va avea o forță cu până la 50% mai mică, iar antrenamentul nu va cauza daune mai mari mușchiului ci va fi un impediment în recuperare.

        Cât durează febra musculară după sală

        Înainte să afli ce soluții ai să ameliorezi durerea, trebuie să știi cât va dura febra musculară.

        Dupa un antrement intens de picioare, nu este ceva ciudat să simțim febra musculară chiar după câteva ore de la încheierea acestuia.

        Aceasta poate să se instaureze chiar și pe durata mai multor zile îndeosebi în cazul începatorilor sau persoanelor care au luat o pauză de la antrenamente. Pe măsură ce corpul devine mai obișnuit cu antrenamentele, febra musculară va fi mai puțin severă și nu va dura la fel mult.

  Remedii/tratament febra musculară

        Un remediu mai puțin cunoscut pentru febra musculara este cafeina.

        Un studiu recent, arată că aceasta poate reduce durerea percepută în timpul febrei musculare și se recomandă consumarea cafeinei cu o oră înaintea antrenamentului.

        Acizii grași Omega-3, regăsiți în uleiul de pește, au proprietăți scăderea factorilor proinflamație (IL-6 și TNF-alfa), astfel suplimentarea cu ulei de pește va avea un efect benefic asupra reducerii febrei musculare.

        Cum tratezi febra musculara acasa

        Cel mai bun tratament pentru febra musculara este prevenirea acesteia, incepand programul de antrenamente cu greutati mai ușoare si repetari mai puține pentru a permite mușchilor sa se adapteze la noile exerciții.

        Un mod de a trata febra musculară acasa este aceea de a petrece timp pe o spuma de rulare (foam roller).

        Așezând și mișcând corpul pe aceasta rolă, muschii se vor relaxa, intinde si va fi ca si un masaj adanc pentru muschii afectati de febra, iar unele studii arata ca acest masaj are beneficii cand vine vorba de recuperarea dupa antrenamente.

        Aspirina, paracetamol, placebo febra musculara

        Desi analgezicele orale sunt deseori recomandate in cazul febrelor musculare, studiile nu au demonstrat eficienta lor. 12 subiecti au fost supusi unor antrenamente cauzatoare de febra musculara pentru bicepsi si au fost impartiti in 5 grupuri.         Grupurile au fost urmatoarele:

·        Control (nu au fost prescrise analgezice)

·        Placebo (au crezut doar ca li se administreaza analgezice)

·        Paracetamol (primeau zilnic 1000mg de paracetamol)

·        Codeina (primeau zilnic 60mg de codeina)

·        Aspirina (primeau zilnic 900mg de aspirina)

        După perioada de 11 zile in care s-au desfasurat testele, masurand nivelul de durere si intervalul de extindere si flexie a cotului, nu au fost gasite dovezi care sa ateste eficienta folosirii analgezicelor. Astfel se pare ca muschii sunt "incapatanati" cand vine vorba de febra musculara, iar cel mai indicat lucru este prevenirea acesteia.

        O lingurita de zahar dupa efort pentru febra musculara

Un studiu facut in 2003 a supus trei grupuri de recruti ai Marinei Militare Americane (US Marines) demonstreaza ca ingestia de proteina dupa antrenament este benefica. Un grup de control consuma carbohidrati si grasimi, un grup nu consuma nimic, iar al treilea grup consuma o cantitate ridicata de proteine alaturi de carbohidrati si grasimi.

        Pe parcursul a celor 54 de zile de testare, grupul celor care consumau proteine a fost prezent cu 37% mai puțin la cabinetele medicale, având mai puține probleme musculare sau articulare.       Astfel putem concluziona că o linguriță de zahăr după antrenament nu va afecta prea mult febra musculară, deși unii afirmă că suplimentele cu glutamină ajută în prevenirea ei.

        Este bine sa fortez muschii cand am febra musculara?

        Depinzând de severitatea febrei musculare, aceasta nu trebuie să fie întotdeauna un impediment în antrenarea grupei musculare din nou.

        Dacă după o încălzire corespunzătoare, abilitatea mușchiului de a se contracta revine, se poate continua cu antrenamentul.

        Desigur, pentru a antrena mușchii cu o frecvență mai ridicată, trebuie redus volumul sau greutățile cu care se execută exercițiile.

        Febra musculară nu este un monstru" de care trebuie să ne ferim cu orice scop, este ceva ce vine în mod natural în urma antrenamentelor și o putem ignora.

        Febra musculară fără efort/fără motiv

        Febra musculară fără efort sau antrenament poate surveni din cauze medicale.

        Sindromul oboselii cronice, fibromialgia, boala Lyme, dar și o răceală obișnuită pot cauza dureri musculare, iar dacă aceste dureri persistă timp îndelungat și nu sunt rezultatul antrenării acelor mușchi, o vizita la medicul specialist este recomandată.

        Concluzie

        În concluzie febra musculară nu este un lucru implicit rău sau bun, nu este un indicator al hipertrofiei (procesul care determina cresterea masei musculare) și nu este ceva de care trebuie sa ne ferim neapărat.

        Durerile musculare sunt ceva cu care toți cei pasionati de diverse sporturi, fitness sau culturism devin familiarizați, iar acestea vor deveni mai rare și mai puțin severe odată ce corpul devine mai obișnuit cu stimulii din sala de forță. Astfel, deși putem preveni și trata febra musculară, într-o oarecare măsură, trebuie să ne obișnuim cu prezența acesteia.

        Sursa

https://www.uncorpsanatos.ro/totul-despre-febra-musculara-si-acidul-lactic-remedii-si-tratament/

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic