marți, 26 octombrie 2021

Re: alimentele ultra-procesate pot afecta sănătatea într-un mod negativ.



mar., 26 oct. 2021, 15:24 Giurgiu Gheorghe <deniplant@gmail.com> a scris:

        Din ce în ce mai multe studii dovedesc faptul că alimentele ultra-procesate pot afecta sănătatea într-un mod negativ.

        Recent s-au efectuat încă două studii care susțin aceeași idee.
        Prin alimente ultraprocesate nu se înțelege doar carnea ci și "snack-urile" și băuturile carbogazoase.

        Cancer, diabet zaharat de tip 2, boala celiacă și scleroza multiplă sunt doar câteva din afecțiunile asociate cu consumul de alimente ultra-procesate.

        Unul din studiile publicate zilele trecute in BMJ a analizat efectele alimentelor ultra-procesate cu privire la sănătatea cardiovasculară, iar al doilea studiu a analizat legătura dintre consumul de alimente ultra-procesate și riscul de deces din orice cauză.
        Riscurile cardiovasculare create de alimentele ultra-procesate
        Primul studiu, condus de Bernard Srour, Franta, analizează legătura între consumul de alimente ultra-procesate și creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
        Cercetătorii au analizat datele a 105,159 adulți înrolați în studiul NutriNet-Santé (studiu de cohortă care analizează legătura între nutriție și sănătate).

        Majoritatea participantilor au fost de gen feminin (79%), iar vârsta medie a fost de 43 de ani. Aceștia au completat 6 chestionare care examinau tiparele lor dietetice pe o perioadă de 24 de ore, alegând dintr-o listă de 3.300 de alimente.
        Echipa a clasificat alimentele în funcție de „gradul de procesare". Srour si colegii săi au definit alimentele ultra procesate ca fiind acelea care conțin un număr mare de ingrediente pe care producătorii le folosesc pentru scopuri industriale, dar care consumatorii le clasifică ca fiind „sigure și gustoase".

        Aceste tipuri de alimente au în general un nivel ridicat de grăsimi, grăsimi saturate, zahăr, sodiu și o densitate mică de fibre și vitamine.

        Produsele de patiserie, snack-uri, sucuri carbogazoase, mâncarea instant cu aditivi alimentari și supe cu legume deshidratate sunt doar câteva exemple de alimente ultra-procesate.
        În acest studiu, Srour si echipa sau au urmărit participanții din anul 2009 până în 2018.

        Rezultatele acestui studiu a dezvăluit faptul că pentru fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate riscul de apariție a:

-Bolilor cardiovasculare crește cu 12%.

-Bolii coronariane crește cu 13%.

-Bolilor cerebrovasculare crește cu 11%.

        Bolile cerebrovasculare sunt acele boli care afectează, prin diferite mecanisme, circulația sângelui către creier.
        Persoanele care au consumat alimente neprocesate sau minim procesate au prezentat risc mai scăzut de a dezvolta aceste afecțiuni cardiovasculare.

        Cercetătorii au calculat riscul în termeni relativi, mai exact au comparat riscul prezentat de persoanele care consumă alimente ultra-procesate față de persoanele care nu consumă.        Însă nu s-a luat în calcul diferiți factori de procesare, valoarea nutrițională a fiecărui produs, aditivi, etc.

        În acest sens este nevoie de studii suplimentare.
        Alimentele ultra-procesate pot crește riscul de deces
        Al doilea studiu provine din Pamplona, Spania și a fost condus de Anaïs Rico-Campà.

        Echipa de cercetători a analizat legătura între consumul de alimente ultra-procesate și creșterea mortalității din orice cauză.
        Aceștia au examinat un număr total de 19.899 adulți, 12.113 dintre aceștia de gen feminin. Media de vârstă a celor înregistrați a fost de 38 de ani.

        Ca parte a studiului, participanții au trebuit să completeze un chestionar alimentar ce conținea 136 de alimente.         Participanții au fost urmăriți timp de 10 ani și alimentele consumate au fost împărțite în grupe în funcție de gradul de procesare.
        Studiul a dezvăluit că persoanele care au consumat mai mult de 4 porții de alimente ultra-procesate pe zi erau cu 62% mai probabili de deces din orice cauză comparativ cu persoanele care au consumat 2 porții sau mai puțin pe zi.
        Riscul relativ de mortalitate prematură crește cu 18% pentru fiecare porție adițională de alimente ultra-procesate.
        Cu toate că aceste două studii au fost studii observaționale, cercetătorii îndeamnă oficialii din sănătatea publică să promoveze consumul de alimente neprocesate.

        Tags: Alimente ultra-procesate Boli cardiovasculare Diabet zaharat tip 2

               Impactul somnului de scurtă durată asupra sănătății mintale
               Nivelul ridicat de testosteron la femei și riscul prezentat

-------------------



Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic