marți, 26 octombrie 2021

Alimentele procesate sunt dăunătoare pentru sănătatea intestinului?

Alimentele procesate sunt dăunătoare pentru sănătatea intestinului?


        Alimentele procesate sunt cu adevărat dăunătoare pentru microbii intestinali și sănătatea intestinului? 

        Ni se spune adesea să evităm consumul de alimente procesate, iar experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legătura dintre alimentele ultra-procesate și sănătatea precară.

        Cele mai recente descoperiri din cercetările noastre arată, de asemenea, o legătură între alimentele foarte procesate și microbii intestinali „răi" care sunt asociați cu markeri de sănătate mai slabi. 

        Ce anume face procesarea alimentelor noastre?

        Alimentele procesate sunt cu adevărat rele pentru microbii intestinali și pentru sănătatea intestinului? 

        Alimentele sunt procesate în mai multe moduri diferite pentru a le face gustoase, digerabile și sigure de consumat.
        Alimentele ultra-procesate conțin adesea o mulțime de zahăr, grăsimi, sare adăugate, precum și multe alte substanțe chimice, conservanți și emulgatori și sunt legate de schimbări metabolice și de o stare de sănătate mai slabă.
        Alimentele foarte procesate, de la animale sau plante, sunt asociate cu microbi intestinali „răi" legați de markeri de sănătate mai slabi.

        Ce este procesarea alimentelor și de ce se face?
        Prelucrarea alimentelor este un termen foarte larg, care acoperă orice mod în care alimentele crude sunt schimbate înainte de a le consuma.

        Prelucrarea modifică alimentele pentru a le face mai digerabile, pentru a-i îmbunătăți aroma și aspectul, pentru a îndepărta insectele dăunătoare sau substanțele toxice și pentru a le dura mai mult. 

        În unele cazuri, prelucrarea este esențială pentru a face alimentele sigure de mâncat sau pentru a le transforma într-o stare pe care o putem digera. Gătirea alimentelor crude este o formă de procesare, la fel ca măcinarea grâului în făină sau pasteurizarea laptelui pentru a ucide bacteriile dăunătoare. 
        Alimentele procesate sunt adesea preparate prin amestecarea mai multor alimente sau ingrediente, de exemplu, porc și sare în multe tipuri de carne vindecate sau fructe și zahăr în gemuri. Multe alimente și ingrediente obișnuite, cum ar fi uleiul de măsline și oțetul, sunt, de asemenea, prelucrate într-o oarecare măsură. 

        Prăjim, coacem, fierbem, fierbem, congelăm, tocăm, măcinați, uscați, presăm, conservăm, fumăm, sărăm și îndulcim alimentele noastre de foarte mult timp.

        Dar, în ultimii ani, a existat o creștere accentuată a ceea ce este cunoscut sub numele de alimente ultra-procesate, care conțin adesea multe grăsimi, zahăr și sare.

        Alimentele ultra-procesate sunt fabricate în mare parte sau în totalitate din ingrediente care au fost deja foarte modificate, cum ar fi zerul, proteinele izolate sau siropul de porumb bogat în fructoză, împreună cu aditivi precum conservanți, antioxidanți și stabilizatori. Aceasta include lucruri precum bomboane, prăjituri, prăjituri și băuturi răcoritoare, precum și multe mese gata pregătite și gustări. 

        Alimentele procesate sunt nesănătoase?

        Prelucrarea alimentelor schimbă adesea structura alimentelor, cunoscută sub numele de matrice alimentară.

        Aceste modificări pot modifica proprietățile alimentelor și modul în care acestea sunt utilizate de către organism. 

        De exemplu, boabele precum orezul trebuie gătite, astfel încât să poată fi descompuse în intestin, eliberând carbohidrați și alți nutrienți. Pâinea albă este digerată mai repede decât pâinea integrală mai puțin procesată, ceea ce poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Și putem extrage mai multe calorii din migdalele măcinate decât aceeași cantitate de nuci întregi. 
        Nu toate alimentele procesate sunt nesănătoase, iar multe alimente trebuie procesate într-un fel pentru a le face digerabile sau sigure de consumat. Dar, de regulă, cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai puțin sănătos pentru dvs.
        Alimentele și băuturile ultra-procesate pot conține niveluri ridicate de carbohidrați rafinați, grăsimi saturate, sare și aditivi chimici. Adesea le lipsește fibrele alimentare, surse bune de proteine ​​și grăsimi sănătoase.

        Mănâncă o cantitate din ce în ce mai mare de alimente ultra-procesate, mai mult de jumătate din caloriile zilnice provenind acum din aceste tipuri de alimente. 

        Consumul multor alimente ultra-procesate este asociat cu supraponderalitatea și cu rezultate mai slabe pentru sănătate, inclusiv afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2, sindrom de colon iritabil, depresie, astm și cancer.

        Descoperirile noastre sugerează că alimentele ultra-procesate ar putea fi mai puțin sănătoase și pentru microbii noștri intestinali.

        Cum vă afectează alimentele procesate microbiomul intestinal?
        Ceea ce mâncați afectează trilioanele de microbi care trăiesc în intestin, cunoscut sub numele de microbiom, și ambii sunt legați de sănătate.

        Cele mai recente descoperiri din studiul nostru PREDICT au explorat legăturile dintre dietă, microbi intestinali și markeri ai inimii și ai sănătății metabolice. Am identificat 15 microbi „buni" legați de markeri de sănătate mai buni și de o dietă sănătoasă și variată. Și am găsit, de asemenea, 15 microbi „răi" asociați cu o dietă mai proastă și indicatori de sănătate mai slabi.
        În mod surprinzător, am găsit o asociere puternică între a mânca o dietă bogată în alimente vegetale minim procesate și a avea mai multe specii de bug-uri intestinale „bune". 
        Interesant, am constatat că calitatea dietei - inclusiv proporția de alimente procesate față de cele neprelucrate - era la fel de importantă ca și tipul de alimente în sine.  
        Alimentele procesate pe bază de animale, cum ar fi cârnații, slănina și deserturile cremoase, au fost asociate cu a avea mai mulți microbi „răi", așa cum s-ar putea aștepta. 

        Dar alimentele pe bază de plante foarte procesate, cum ar fi sucurile, sosurile și fasolea coaptă, au fost, de asemenea, asociate cu microbi „răi", subliniind cât de importantă este procesarea alimentelor pentru microbiomul omului și sănătatea noastră.
        Ar trebui să mănânc alimente procesate?
        Cercetările arată o legătură puternică între alimentele ultraprocesate și starea de sănătate mai proastă pe termen lung. Ultimele noastre descoperiri arată că alimentele foarte procesate nu sunt grozave nici pentru bug-urile intestinale.
        Credem că niciun aliment nu ar trebui să fie complet interzis. Cu toate acestea, alegerea unor alimente mai delicioase și hrănitoare neprelucrate sau minim procesate și limitarea alimentelor ultraprelucrate va ajuta la menținerea microbilor intestinali fericiți și bine hrăniți.

        Cu toții avem un microbiom intestinal unic, așa că nu există o modalitate „cea mai bună" de a mânca care să se potrivească tuturor. Foarte important, nu există un singur aliment - sau un singur microb - care să vă facă sau să vă rupă microbiomul.         Microbiomul este o comunitate complexă, iar obiceiurile alimentare obișnuite în timp sunt cele care determină amestecul.
        Găsirea alimentelor care funcționează cel mai bine pentru corpul tău unic și pentru comunitatea ta de bacterii intestinale începe cu înțelegerea bugurilor care trăiesc în intestinul tău chiar acum și care alimente le vor ajuta să prospere. 

-----------------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic