duminică, 10 octombrie 2021

Activitatea fizica si diabetul

De ce este activitatea fizică atât de importantă

când suferi de diabet ?

        Indiferent de tipul de diabet de care suferi, activitatea fizică regulată este extrem de importantă pentru starea de sănătate și starea generală de bine. 

        Atunci când suferi de diabet de tip 1, este foarte important să echilibrezi dozele de insulină cu alimentele pe care le consumi și tipul de activitate fizică pe care o faci - chiar și atunci când singura mișcare pe care o faci este munca gospodărească.

        Planificarea unui program de mișcare și cunoașterea răspunsului pe care organismul îl are la diferite activități fizice te poate ajuta să îți menți nivelul glicemiei la un nivel optim.

        Te întrebi de ce activitatea fizică este atât de importantă?

        Mișcarea regulată este o parte esențială în controlul diabetului, alături de planificarea unei alimentații echilibrate, de administrarea corectă a medicației care ți-a fost prescrisă și de gestionarea stresului.

        Există câteva moduri în care sportul duce la scăderea glicemiei:

•      Prin creșterea sensibilității la insulină (ca rezultat al activității fizice) celulele organismului sunt mai capabile să folosească orice insulină disponibilă pentru a prelua glucoza în timpul efortului fizic, dar și după acesta.

•      Când mușchii se contractă în timpul activității fizice, aceștia stimulează un alt mecanism, care este complet separat de insulină. Acest mecanism permite celulelor să aibă acces la glucoză și s-o folosească pentru energie chiar dacă insulina este disponibilă sau nu.

        Astfel, mișcarea fizică duce la scăderea glicemiei pe termen scurt, iar dacă practici regulat o activitate fizică, de asemenea, va scădea și nivelul hemoglobinei glicate (HbA1C).

        Exercițiul fizic este foarte important în controlul glicemiei și în reducerea riscului apariției complicațiilor diabetului (la persoanele cu diabet de tip 2). Acesta poate contribui la fortificarea inimii, la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de stres, toți fiind factori importanți în controlul diabetului de tip 2.

       

        Iată pe scurt beneficiile activității fizice când suferi de diabet:

•      Mișcarea ajută la scăderea colesterolului.

•      Vei scădea riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

•      Exercițiile fizice regulate contribuie și la controlul tensiunii arteriale.

•      Caloriile arse vor ajuta să pierzi în greutate sau să-ți menții silueta.

•      Vei avea mai multă energie pentru activitățile zilnice.

•      Te vei elibera de stress, vei reduce riscul sau simptomele de depresie și îți vei îmbunătății calitatea vieții, căci exercițiile fizice induc starea de bine

•      Poți preveni sau amâna apariția diabetului de tip 2, iar dacă ai deja aceasta afecțiune pot preveni apariția complicațiilor.

•      Sportul ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, îți vei întări inima și îți vei îmbunătăți circulația sângelui.

•      Vei ajuta sistemul muscular și osos adică vei avea mușchi și oase mai puternice, dar și articulații mai flexibile și rezistente.

        Ce trebuie să reții înainte de a te apuca de sport

        Dacă ai diabet, trebuie să stabilești împreună cu medicul dacă nu există contraindicații pentru anumite exerciții fizice sau un anumit tip de sport și tot medicul trebuie să te sfătuiască cum să procedezi în privința glicemiei înainte, în cursul și după terminarea exercițiilor fizice.

        Apoi trebuie să iei în calcul faptul că activitățile fizice ale unei persoane ar trebui să se potrivească cu capacitatea sa fizică. 

        Există totuși câteva atenționări foarte importante în cazul persoanelor cu diabet

1.     Când faci sport ritmul cardiac nu trebuie să depășească 180 de batai pe minut minus vârsta ta.

2.     Activitatea fizică trebuie evitată când glicemia este mai mare de 250-300 mg/dl, când sunt prezente cetone în urină sau dacă ai consumat alcool înainte ori urmează să consumi imediat după activitatea fizică. 

3.     Dacă ești un utilizator de insulină, atunci glicemia trebuie măsurată înainte de a face sport!

       

        Cum previi scăderea glicemiei când faci sport?

        Răspunsul nivelului de glicemie la mișcare poate să depindă de anumiți factori, cum ar fi:

•      Nivelul glicemiei înainte de a începe activitatea

•      Intensitatea activității fizice

•      Durata activității fizice

•      Modificările pe care le-ai făcut dozelor de insulină

        Uneori, persoanele cu diabet prezintă scădere a glicemiei în timpul sau după realizarea exercițiilor fizice, de aceea este extrem de important să-ți monitorizezi glicemia pe tot parcursul antrenamentului fizic, să-ți iei măsuri de precauție adecvate și să fii pregătit să tratezi hipoglicemia, dacă este cazul.

        Pentru a afla modul în care diferite tipuri de activitate te afectează, ar trebui să-ți verifici frecvent glicemia, atât înainte de antrenament, cât și în timpul și după terminarea acestuia. De exemplu, creșterea nivelului de antrenament poate să necesite reducerea dozei obișnuite de insulină sau consumul unor carbohidrați suplimentari înainte de a te antrena, pentru a te asigura că îți menții glicemia la un nivel normal. Nu există o regulă care să confirme faptul că activitatea intensă duce la scăderea glicemiei. Unele activități pot să scadă glicemia rapid, în timp ce altele pot să nu o afecteze.

        În cazul în care nivelul de glucoză din sânge sunt în scădere înainte de începerea antrenamentului, o gustare te poate ajuta să intri în formă rapid. Încearcă să ai mereu la tine o gustare sau o băutură (cum ar fi sucul sau un baton de glucoză) care te va ajuta să-ți crești glicemia, în caz de nevoie. 

        Dacă nivelul de glucoză din sânge este mai mic de 100 mg/dl înainte ca tu să-ți începi activitatea fizică, consumă repede o gustare care să conțină carbohidrați (aprox. 15 g de carbohidrați) pentru a-ți crește glicemia și pentru a reduce riscul de hipoglicemie. Acest lucru este important mai ales dacă anticipezi faptul că vei face efort mai mult de 30 de minute și că nivelul insulinei va crește în timpul efortului fizic. Nu-ți face griji, cu timpul vei descoperi aceste lucruri și îți vei da seama cum reacționează organismul la fiecare schimbare.

        Ce faci când nivelul glicemiei este ridicat

        Glucoza din sange poate, de asemenea, să crească în timpul sau după terminarea exercițiilor fizice, mai ales atunci când faci un antrenament de mare intensitate, care crește nivelul hormonilor de stres (cei care cresc și glicemia).

        Dacă nivelul glicemiei este mare înainte de a începe activitatea fizică, verifică-ți sângele sau urina pentru cetone (compuși chimici ce conțin atomi de carbon). Dacă analizele ies pozitive, medicul îți va recomanda, probabil, să eviți activitatea fizică de mare intensitate. Dacă nu ai cetone în urină, nu ar trebui să existe un motiv pentru care să nu faci mișcare.

----------------

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic