sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Notez in cateva randuri ce se face la noi (SOVATA)pentru psoriazis.

Va salut cu tot respectul.

Notez in cateva randuri ce se face la noi pentru psoriazis.
Cura antipsoriazis consta din impachetari cu namol in baza de tratament si baie in apa sarata la lac, la piscina sau la cada timp de 2 saptamani (atata se sta de obicei la noi).
Apa sarata si namolul sunt extrase din Lacul Ursu.
Salinitatea apei utilizate in baza de tratament este de cca 100-150gr/litru (NaCl reprezinta 97% din componenta minerala a apei), temperatura 34-35gr C in bazin si cat dorim in cada (cca 38gr C).
In lac temperatura apei variaza: creste de la suprafata spre profunzime, datorita efectului de heliotermie: la suprafata apei este o pelicula de apa dulce de la un parau aferent, care impiedica disiparea caldurii inmagazinate de la soare. Pentru protectia heliotermiei se adopta masuri riguroase: accesul la scaldat se permite numai in anumite luni, cu pauza la pranz pentru a permite refacerea stratificarii. La imersa in apa la nivelul gatului sunt cca 20 grC, la torace si abdomen cca 30 grC, la picioare 35 grC, activarea circulatorie este maxima, cu protectia concomitenta fata de congestie a extremitatii cefalice. Stratul hiperterm este cuprins intre 1,5-2 m. In 1900 stratul hiperterm ajungea la 70grC, in prezent de-abia atinge 40 grC.

Namolul este sapropelic peloidogen, cu mineralizare inalta (NaCl: 2gr/litru namol); il folosim pentru impachetari partiale si generale, incalzit la 39-42grC, stratul de aplicare pe piele este de cca 5 cm grosime. Cei care au si psoriazis si hipertensiune arteriala beneficiaza de aplicare locala de namol cald in strat subtire si fara invelire.

Rezultatele constatate: decaparea scuamelor, care dispar de obicei complet; placardele eritematoase se palideaza. In cateva saptamani insa incep sa reapara scuamele, eritemul.
Nu poate fi vorba de vindecare, ci doar de o ameliorare estetica.

Desigur ca daca vom colabora (si sper ca asa va fi), trebuie sa avem o fisa de investigare la pornire. Mi se pare foarte buna schema cu care lucrati Dvs; poate ar fi o idee sa mai introducem ceva elemente pentru a intari aspectul stiintific:
- conditii de ameliorare (soare, graviditate, etc)/ agravare (stress, traumatisme, climat rece uscat, medicamente, etc);
- tipul morfo-clinic (vulgar, gutat, eritrodermic, etc);
- exista sau nu afectare unghiala, articulara (De obicei cele cu afectare unghiala vor avea atingere articulara)
- antecedente familiale

Din reumatologie stiu ca in artrita psoriazica, ameliorarea leziunilor cutanate se insoteste de ameliorarea articulara si invers. Artrita are o evolutie mutilanta, cu distrugerea falangelor terminale si deformitati severe ale mainilor. Se trateaza cu Metotrexat, citostatic ieftin dar cu multe efecte adverse sau, mai nou, cu Infliximab= Remicade (anticorpi monoclonali) cu eficienta excelenta (am vazut cu ochii mei reveniri spectaculoase ale leziunilor cutanate si articulare deja dupa prima perfuzie cu Remicade), dar pretul este exorbitant si necesita spitalizare din cauza reactiilor adverse posibile (chiar letale). Din cate stiu mai exista program de gratuitate la Remicade pentru artrita psoriazica.
Treaba e ca Remicade este excelent si pentru leziunile cutanate, fara afectare articulara, dar daca pe radiografii nu se poate demonstra afectarea articulara nu se da Remicade gratuit. Am avut anul trecut un tanar de 25 ani cu psoriazis eritrodermic generalizat, o nenorocire, am adresa lui, caruia ii cautam cu lumanarea leziuni articulare, doar-doar sa-l introducem in program de Remicade. N-avea, asa ca se chinuie probabil in continuare.

Stiu prea putine despre psoriazisul cutanat, am vreo 5 teme de lucru in domeniile mele, fizioterapie/ginecologie, sunt suprasolicitata, dar merita efortul de a studia si despre psoriazis, ceaiul Dvs sigur este eficient cel putin pentru o buna parte din formele de psoriazis.

Numai bine,Dr.S.Pretorian.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic