miercuri, 14 iulie 2021

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

 

        Este o bacterie extrem de răspândită la oameni, fiind totodată cauza principală a aparitiei ulcerului si cancerului gastric.

        Estimările arată că peste jumătate din populatia lumii este infectată cu această bacterie.

        Majoritatea pacientilor rămân asimptomatici, iar în celelalte cazuri simptomele digestive resimtite variază în functie de gravitatea leziunilor produse.

        Desi infectia în sine nu este gravă, netratată ea poate duce la afectiuni care afectează calitatea vietii sau chiar o pun în pericol.

        Aparitia cancerului gastric este în proportie de 90% legată de această infectie.

        Cum se manifestă infecţia cu Helicobacter pylori

        Infecţia cu Helicobacter este cea mai frecventă infecţie la om, transmiterea producându-se în principal prin transmiterea interumană, dar şi prin mâini murdare, apă de băut de la robinet, fructe sau legume crude nespălate bine.

        Helicobacter se ataşează de mucoasa gastrică şi conţine enzime şi toxine care-i conferă rezistenţă în mediul acid gastric şi totodată determină lezarea mucoasei.

        Desi mulţi oameni pot prezenta infecţie cu Helicobacter, nu toţi vor dezvolta boli gastrointestinale.

        Simpla prezenţă a bacteriei în corp nu prezintă simptome.         Inflamarea mucoasei gastrice poate cauza stări de greaţă,  dureri difuze sau mai puternice de stomac; de asemenea, chiar şi atunci când doar mucoasa duodenală este infectată cu Helicobacter pylori (HP), simptomele sunt aceleaşi.

        Recomandarea specialiştilor pentru cei care prezintă astfel de simptome, mai ales dacă ele persistă mai mult de 4 săptămâni, este să meargă la un medic pentru a efectua investigaţiile necesare.

        Pacienţii care au dureri foarte puternice de stomac nu trebuie să amâne sub nicio formă controlul medical.

        Similitudinea simptomelor ulcerului cu cele ale cancerului îi determină pe medici să atragă atenţia asupra importanţei pe care o capătă efectuarea la timp a analizelor necesare.

        Chiar dacă Helicobacter pylori este în sine o bacterie des întâlnită (prezentă la 50-80% din populaţie), aceasta este responsabilă 100% de inflamarea mucoasei stomacului, rezultatul acestei inflamaţii însemnând (de la cele mai putin grav la cel mai grav)  gastrită – gastrită erozivă – ulcer – limfom – gastrită cu celule atipice si în final cancer la stomac.

        Analiza pentru un diagnostic corect

        Cea mai importantă analiză pentru durerile puternice în zona stomacului şi a duodenului este gastroscopia cu biopise, fiindcă doar cu ajutorul rezultatelor macroscopice ale acesteia şi cu rezultatele histologice ale biopsiei se poate diagnostica corect infecţia cu Helicobacter pylori în stomac şi duoden.

        Este important de reţinut că analiza de sânge este insuficientă şi în niciun caz de ultimă oră pentru a putea diagnostica inflamaţia mucoasei duodenale si a celei gastrice.

        Doar gastroscopia cu biopsie este considerată standardul de aur în diagnosticul corect al infecţiei cu Helicobacter pylori a celor două mucoase, anterior menţionate.

        De asemenea, după tratamentul împotriva infecţiei, recomandăm o endoscopie histologică pentru a ne asigura că a fost realizat cu succes.

       

        Tratamentul este diferit în funcţie de diagnostic

        Dacă, în urma investigatiilor, se confirmă infecţia cu Helicobacter pylori şi a diagnosticului de gastrită, tratamentul recomandat este cel cu antibiotice.

        Pentru stabilirea tratamentului corespunzător, este necesară realizarea antibiogramei sau a testului de sensibilitate la antibiotice.

        De multe ori însă, tratamentul cu antibiotice se poate dovedi a fi ineficient şi, din acest motiv, se utilizează şi o metodă specială de monitorizare pentru a ne asigura că terapia cu antibiotice funcţionează. 

        De obicei, tratamentul cu antibiotice ajută în cazurile diagnosticate cu gastrită, gastrită erozivă, ulcer si limfom (MALT).

        În cazul confirmării unui diagnostic de cancer, terapia cu antibiotice nu se aplică.

        În astfel de cazuri vorbim de un tratament personalizat, specific pacientului.

        Terapia individualizată depinde de rezultatul histologic şi de rezultatele macroscopice, care se pot determina pe baza următoarelor analize: gastroscopie/CT abdominal/RMN/ PET/CT Scan.

        Foarte importante în diagnosticarea corectă sunt rezultatele histologice cu markerii tumorali.

        În ceea ce priveşte noi descoperiri în tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori, se pare că există o rată de succes destul de mare în ceea ce priveşte terapia cu anticorpi monoclonali.

 

            BIBLIOGRAFIE

https://doc.ro/sanatate/totul-despre-helicobacter-pylori

https://natbiolifediet.com/2019/04/20/alimentatie-si-tratament-naturist-pentru-helicobacter-pylori/

https://ro.bornpottytrained.com/2585-.html

https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/informatii-analize/despre-infectia-cu-helicobacter-pylori-cauze-test-simptome-si-tratament

---------------------

 

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic