sâmbătă, 3 iulie 2021

Distonia neurovegetativa


Distonia neurovegetativă

        Distonia neurovegetativă este o formă de nevroză întâlnită mai ales la femei, cu precădere în intervalul de vârstă de 20-30 de ani. Desigur poate afecta femei și bărbați de orice vârstă.

        Se manifestă printr-o multitudine de simptome aparent fără nici o legătură unele cu altele, cum ar fi: lipsa de aer, dureri sau înțepături în dreptul inimii și toracelui, greața, amețeala, contracturi musculare, nervozitate, etc.

        O greșeală frecventă și fără rezultate este încercarea de a trata fiecare simptom în parte, ignorând cauza acestora.

        Distonia neurovegetativă este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ care coordoneaza toate funcțiile vitale cum ar fi: respirația, ritmul cardiac, presiunea sanguină, procesul de schimburi între organism și mediu, digestia, etc. De asemenea răspunde și de activitatea organelor interne: plămâni, inimă, rinichi, pancreas, ficat, organe sexuale, mușchii globului ocular, etc.

        Pentru a înțelege mai bine ce declanșează distoniile neurovegetative, trebuie să știi că sistemul nervos vegetativ are două componente: simpatic (sistemul nervos de stimulare) și parasimpatic (sistemul nervos axat pe procesul de refacere, odihnă, regenerare a organismului), datorită funcților sale este denumit și sistemul autonom.

        Pentru o buna funcționare a organismului cele două componente, trebuie să funcționeze în echilibru.

        Or, distonia neurovegetativă este pierderea, ruperea acestui echilibru dintre componenta simpatică și cea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ, de unde provin o serie întreagă de manifestări extrem de neplăcute.

        Declanșarea dezechilibrului sistemului nervos vegetativ este cauzat de oboseala excesivă, emotivitatea crescută, anxietatea, stresul psiho-emotional.

-------------------------


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic