Principalele proprietati ale acestora se datoreaza faptului ca ele contin asemeni plantelor medicinale numeroase principii active dintre care as enumera: uleiuri volatile, glicozidele, flavonoidele, enzimele, antocianii, compusi sulfurati, saruri minerale.
Legumele si fructele sunt importante si prin continutul lor de vitamine, acestea fiind si factorii nutritivi si catabolici. Cu exceptia vitaminelor D si B12 care se afla in cantitati foarte reduse in unele legume si fructe, celelalte vitamine A, C, B1, B2, B6, se gasesc in diferite cantitati si proportii.
In continuare voi enumera principalele proprietati nutritive si sanogenetice ale fructelor si legumelor.
Glucidele, in special glucoza, levuroza si fructoza constituie o importanta sursa de energie pentru organism. Pe langa vitaminele de care am amintit ca le contin, fructele si legumele mai contin si saruri minerale cum ar fi (Ca, Na, K, P, Fe) care sunt de asemenea indispensabile organismului uman.
Avand in componenta lor celuloza, fructele si legumele sunt stimulente ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii deosebite in ceea ce priveste echilibrul somatic cat si echilibrul psihic si starile de spirit.
Dintre virtutiile terapeutice ale zarzavaturilor amintim ca telina si cicoarea sunt aperitive, ridichiile si salata sunt laxative, sparanghelul, prazul, pepenii sunt diuretice, usturoiul si ceapa sunt vermifuge, varza rosie este expectoranta, iar cea alba este cicatrizanta.
Dintre fructe, macesele au proprietati diuretice, urolitice, antiseptice, gutuile au proprietati astringente, emoliente, prunele proprietati stimulative ale sistemului nervos, dezintoxicante, ciresele au actiune depurativa, sedativa si tonica, pentru sistemul nervos,.
Lamaia, portocalele, grepfruit, sunt fructe exotice care joaca un rol important in metabolismul celular, in remineralizare.
Legumele si fructele se pot consuma ca atare, fie preparate sub forma de sucuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu