joi, 11 noiembrie 2021

PH


pH-ul (potențialul de hidrogen) reprezintă logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție, indicând caracterul acid sau bazic al acesteia. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe, pe baza concentrației ionilor numiți hidroniu H3O+. Pentru soluțiile foarte diluate se consideră că pH-ul nu mai este egal cu concentrația hidroniului, ci cu concentrația molară a soluției.

Cuprins
Limite pH Modificare
0 ≤ pH < 7 => pH acid | soluție acidă
pH = 7 => pH neutru | soluție neutră
7 < pH ≤ 14 => pH bazic (alcalin) | soluție bazică (alcalină)
Indicatori acido-bazici Modificare
indicator mediu neutru mediu acid mediu bazic
Fenolftaleina incoloră incoloră roșie carmin
Metiloranj oranj roșu galben
Turnesol violet roșu albastru
Formulă de calcul Modificare
Pentru definirea pH-ului se folosește scara logaritmică la reprezentarea activității ionului de hidrogen în soluție. pH-ul este egal cu logaritmul negativ al concentrației ionului de H+(H +3O):

{\displaystyle {\mbox{pH}}=-\lg {(a_{\mathrm {H^{+}} })}} 
aH+ reprezintă activitatea ionilor de H+și nu este similară cu concentrația ionilor. Activitatea reprezintă concentrația efectivă a ionilor de hidrogen, și este de fapt capacitatea celorlaltor ioni de a bloca participarea ionului de H + la diferite reacții chimice. În soluțiile diluate activitatea este aproximativ egală cu valoarea concentrației ionului H+(H3O-). Ținând cont de acestea pH-ul se exprimă adimensional:

{\displaystyle {\mbox{pH}}\approx -\lg {\frac {[\mathrm {H^{+}} ]}{1~\mathrm {mol/L} }}=-\lg {\left|[\mathrm {H^{+}} ]\right|}} 
Măsurare Modificare
Valori reprezentative ale pH-ului
Tipuri de substanțe pH
Acid clorhidric - HCl , 1M
0.2
Acid de baterie
0.5
Acidul gastric
1.5 – 2.0
Suc de lămâie
2.4
Cola
2.5
Oțet - CH3COOH
2.9
Suc de portocală sau de măr
3.5
Bere
4.5
Ploaie acidă
<5.0
Cafea
5.0
Ceai
5.5
Lapte
6.5
Suc intestinal
6-7
Apă pură / distilata - H20
7.0
Saliva omului sănătos
6.5 – 7.4
Sânge
7.34 – 7.45
Apă de mare
8.0
Săpun de toaletă
9.0 – 10.0
Amoniac - NH3
11.5
Înălbitor
12.5
Sodă caustică - NaOH
13.9
pH-ul poate fi măsurat prin:

Adăugarea unui indicator de pH în soluția de analizat. Culoarea luată de indicator variază în funcție de pH-ul soluției. Utilizarea indicatorilor pentru determinări calitative trebuie să țină cont de variația de culoare a acestuia, în funcție de pH-ul soluției (de preferat sunt indicatorii care variază pe un interval de pH cât mai mic).
Utilizarea unui aparat pH-metru cu electrozi pH selectivi: electrod de sticlă, electrod de hidrogen, electrod de chinhidronă.
Determinarea exactă a valorii pH-ului se face totuși prin metode combinate: utilizarea de indicatori împreună cu metode spectrofotometrice, pentru identificarea fiecărui constituent ce influențează pH-ul (culoarea indicatorului).
pOH Modificare
Opusul pH-ului este pOH-ul, care măsoară concentrația ionului OH, respectiv bazicitatea soluției. Ținând cont de disocierea apei:

Sursa wikipedia

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic