luni, 22 noiembrie 2021

Alimente de evitat in sclerodermie

Alimente de evitat cu sclerodermie

        Sclerodermia este un grup de boli care provoacă întărirea pielii și a țesutului conjunctiv.

        Sclerodermia localizată afectează numai pielea, în timp ce sclerodermia sistemică poate afecta și organele interne și țesutul.         Sclerodermia se poate prezenta diferit la fiecare persoană afectată, iar recomandările privind dieta sunt orientate către simptome specifice.

        Dacă aveți unele dintre simptomele – precum boala de reflux gastroesofagian; dismotilitate, o afecțiune în care mușchii tractului gastrointestinal nu funcționează așa cum ar trebui; disfagie sau dificultăți de înghițire; întărirea pielii; sau fenomenul Raynaud – este posibil să fie nevoie să evitați anumite alimente.

        Boala de reflux gastroesofagian

        Boala de reflux gastroesofagian sau GERD apare atunci când acizii din stomac scapă în esofag și provoacă o senzație de arsură.

        Ar trebui să evitați alcoolul, cofeina, alimentele picante și alimentele grase dacă aveți probleme cu GERD.

        Unii oameni constată că scăderea consumului de alimente acide, cum ar fi roșiile, poate îmbunătăți refluxul acid.

        Evitați să mâncați alimente cu 2-3 ore înainte de culcare, întrucât culcat poate agrava refluxul de acid în esofag.

        Dismotilitate și disfagie

        Puteți întâmpina dificultăți de înghițire cu sclerodermie, denumită disfagie.

        Țesutul îngroșat și cicatric pe care îl provoacă sclerodermia poate duce la un esofag restrâns, ceea ce duce la dismotilitate sau la mișcarea încetinită a alimentelor.

        Este posibil să fie nevoie să evitați alimentele foarte uscate dacă apar aceste probleme.

        Puteți înmuia alimente precum biscuiți și pâine în lichide, astfel încât să fie mai ușor de înghițit. În funcție de gravitatea acestor probleme, poate fi necesar să evitați și bucăți mari de carne sau legume. Le puteți lichefia într-un blender sau piure aceste alimente pentru a le face mai ușor să înghită și să călătorească în esofag.

        Întreținerea pielii și fenomenul Raynaud

        Întărirea pielii este un simptom caracteristic al sclerodermiei. Fenomenul Raynaud – în care fluxul de sânge restrâns la mâini și picioare provoacă frig, amorțeală sau durere – este, de asemenea, foarte frecvent, care apare la 90 la sută dintre cei cu sclerodermie, potrivit Institutului Național de Artrită și Boli Musculo-scheletice ale pielii. Ambele condiții pot îngreuna prepararea alimentelor. Este posibil să aveți probleme cu tăierea fructelor și legumelor proaspete, ceea ce ar putea duce la evitarea acestor alimente. În loc să înlăture aceste alimente alimentare din alimentația dvs., totuși, încercați să cumpărați fructe și legume proaspete sau congelate pre-tăiate sau cereți unui membru al familiei să vă ajute să pregătiți aceste alimente.

        Alte preocupări nutriționale

        Dacă aveți sclerodermie, ar trebui să mențineți un aport adecvat de calorii și să consumați o varietate de alimente bogate în nutrienți.

        Deoarece boala prezintă o serie de simptome, este posibil să nu fie nevoie să vă modificați dieta actuală.

        Dacă aveți întrebări cu privire la simptomele particulare și efectele acestora asupra stării nutriționale, trebuie să consultați un medic sau un dietetician.

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic