sâmbătă, 28 iunie 2014

COMPLICATIILE PSORIAZISULUI


COMPLICATIILE PSORIAZISULUI 
In cursul psoriazisului se pot observa complicatii, printre care citam in primul rand psoriazisul eritrodermic. La un moment dat, fie ca este vorba de un psoriazis recent, sau mai vechi, uneori fara nici o cauza aparenta, alteori in urma unor tratamente intempestive, eruptia psoriazica, compusa pana aici din elemente izolate, se intinde repede pe toata suprafata tegumentului, fara sa respecte nici o portiune cat de mica de piele. Tegumentul, in toata intinderea lui este tumefiat, infiltrat, de culoare rosie-viu si acoperit cu scuame largi si subtiri, ce se dezlipesc in lambouri mari, umpland asternutul bolnavului. Generalizarea eruptiei este insotita uneori de febra si de o stare generala proasta, iar bolnavul se plange de frig, de o senzatie de tensiune in piele si de mancarimi. Perii si unghiile pot cadea. Eruptia capata astfel aspectul unei dermite exfoliative, generalizate subacute sau al unui eritem scarlatiform. Complicatia descrisa cedeaza de obicei dupa cateva saptamani, psoriazisul revenind la forma sa initiala, dar uneori ea poate dura un timp foarte indelungat si chiar nelimitat. 
Psoriazisul pustulos reprezinta o complicatie rara a bolii. Ea apare de cele mai multe ori fara nici o cauza aparenta, dar de obicei in cazuri de psoriazis invechit, alteori ea isi face aparitia in urma unui tratament intempestiv. Eruptia se caracterizeaza prin dezvoltarea, la suprafata leziunilor psoriazice, a unor pustule mici cat o gamalie de ac sau un bob de mei, uneori foarte numeroase. Aparitia pustulelor este insotita de prurit intens, febra ridicata si stare generala proasta. Deschiderea pustulelor lasa dedesubtul lor o suprafata rosiatica, uneori violacee, infiltrata, secretand un lichid seropurulent si care se transforma pe alocuri in cruste (psoriazis ruptiform) Psoriazisul devenit pustulos evolueaza de obicei sub aceasta forma timp indelungat, este supus la numeroase recidive si poate conduce uneori la sfarsit letal. 
Etio-patogenia acestei complicatii survenita in cursul psoriazisului nu este inca bine lamurita. Unii specialisti o considera ca o infectie secundara, datorata stafilococilor. 
Psoriazisul artropatic
In cursul unui psoriazis, oricare ar fi forma sa clinica, dar de obicei in cazurile cu eruptii tenace si recidivante, apar la un moment dat (in 5%din cazuri) tumefactii articulare interesand degetele, alteori articulatiile mari si chiar pe acelea ale coloanei vertebrale. Aceste procese articulare duc la deformatii si cu timpul la anchiloze si retractii asemanatoare cu acelea ale reumatismului cronic deformant. Uneori manifestarile articulare preceda pe acelea ale psoriazisului, dar de cele mai multe ori ele sunt consecutive. Frecventa asocierii lor cu psoriazisul pledeaza in favoarea unei legaturi cauzale intre aceste doua ordine de manifestari. De altfel, artropatiile psoriazisului se deosebesc de cele ale reumatismului cronic deformant prin urmatroarele caractere: predilectia lor pentru sexul masculin, dezvoltarea lor mai frecventa la persoane tinere, evolutia lor mai rapida, prezenta frecventa a exsudatelor articulare, cat si predominarea tumefactiei asupra deviatiilor. 
 
 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic