duminică, 6 februarie 2022

TULBURĂRI FRECVENTE ALE PANCREASULUI


"TULBURĂRI FRECVENTE ALE PANCREASULUI
Există o varietate de tulburări ale pancreasului, inclusiv pancreatita acută , pancreatita cronică , pancreatita ereditară și cancerul pancreatic .

Evaluarea bolilor pancreatice poate fi dificilă din cauza inaccesibilității pancreasului. Există mai multe metode de evaluare a pancreasului. Testele inițiale ale pancreasului includ un examen fizic, care este dificil, deoarece pancreasul este adânc în abdomen lângă coloana vertebrală. Testele de sânge sunt adesea utile pentru a determina dacă pancreasul este implicat într-un simptom specific, dar poate fi înșelător. Cele mai bune teste radiografice pentru evaluarea structurii pancreasului includ scanarea CAT (tomografie computerizată), ultrasunetele endoscopice și RMN (imagistica prin rezonanță magnetică). Testele pentru evaluarea canalelor pancreatice includ ERCP (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) și MRCP (colangiopancreatografie cu rezonanță magnetică). Există, de asemenea, cazuri în care explorarea chirurgicală este singura modalitate de a confirma diagnosticul bolii pancreatice.

Pancreatita acuta
Pancreatita acută este un atac brusc care provoacă inflamația pancreasului și este de obicei asociată cu dureri abdominale superioare severe. Durerea poate fi severă și poate dura câteva zile. Alte simptome ale pancreatitei acute includ greață, vărsături, diaree, balonare și febră. În Statele Unite, cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute este litiaza biliară. Alte cauze includ consumul cronic de alcool, afecțiuni ereditare, traume, medicamente, infecții, anomalii electrolitice, niveluri ridicate de lipide, anomalii hormonale sau alte cauze necunoscute. Tratamentul este de obicei de susținere, cu medicamente care nu prezintă niciun beneficiu. Majoritatea pacienților cu pancreatită acută se recuperează complet.

Pentru mai multe informații despre pancreatita acută, vă rugăm să vizitați aici .

Pancreatită cronică
Pancreatita cronică este tulburarea progresivă asociată cu distrugerea pancreasului. Boala este mai frecventă la bărbați și se dezvoltă de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Inițial, pancreatita cronică poate fi confundată cu pancreatita acută, deoarece simptomele sunt similare. Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale superioare și diareea. Pe măsură ce boala devine mai cronică, pacienții pot dezvolta malnutriție și pierderea în greutate. Dacă pancreasul devine distrus în ultimele etape ale bolii, pacienții pot dezvolta diabet zaharat.

Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice în Statele Unite este consumul cronic de alcool. Cauze suplimentare includ fibroza chistică și alte tulburări ereditare ale pancreasului. Pentru un procent semnificativ de pacienți nu există o cauză cunoscută. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina alte cauze ale bolii.

Tratamentul pentru pancreatita cronică depinde de simptome. Majoritatea terapiilor se concentrează pe gestionarea durerii și sprijin nutrițional. Suplimentele de enzime pancreatice orale sunt utilizate pentru a ajuta la digestia alimentelor. Pacienții care dezvoltă diabet necesită insulină pentru a controla glicemia. Evitarea alcoolului este esențială pentru terapie.

Pentru mai multe informații despre pancreatita cronică, vă rugăm să vizitați aici .

Pancreatita ereditară
În unele cazuri, pancreatita este legată de anomalii moștenite ale pancreasului sau intestinului. Atacurile recurente acute de pancreatită la începutul vieții (sub 30 de ani) pot evolua adesea spre pancreatită cronică. Cea mai frecventă tulburare moștenită care duce la pancreatită cronică este fibroza chistică. Cercetări recente demonstrează că testarea genetică poate fi un instrument valoros în identificarea pacienților predispuși la pancreatită ereditară.

Ca și în pancreatita cronică, pancreatita ereditară este o boală progresivă cu un risc ridicat de probleme permanente. Pacienții cu aceste tulburări pot avea dureri cronice, diaree, malnutriție sau diabet. Tratamentul se concentrează pe controlul durerii și înlocuirea enzimelor pancreatice.

Pentru a citi mai multe despre pancreatita ereditară, faceți clic aici .

Cancer pancreatic
Cancerul pancreatic este a patra cauză cea mai frecventă de deces prin cancer la bărbați și a cincea la femei. Acesta reprezintă peste 37.000 de cazuri noi pe an în Statele Unite. Cancerul pancreasului este rezistent la multe tratamente standard, inclusiv chimioterapie și radioterapie. Acest cancer crește insidios și inițial nu provoacă simptome. Prezentarea clasică a cancerului pancreatic este denumită icter nedureros, o decolorare a pielii gălbuie, fără alte simptome. Diagnosticul se face de obicei folosind diferite tehnici de imagistică radiografică.

Dacă este detectat în stadiile incipiente, cancerul pancreatic poate fi vindecat prin rezecție chirurgicală. Din păcate, detectarea timpurie este mai mult excepția decât regula. În etapele ulterioare, tratamentul poate îmbunătăți calitatea vieții prin controlul simptomelor și complicațiilor."
https://pancreasfoundation.org/patient-information/about-the-pancreas/common-disorders-of-the-pancreas/#:~:text=181-,TULBUR%C4%82RI%20FRECVENTE%20ALE%20PANCREASULUI,Exist%C4%83%2C%20de%20asemenea%2C%20cazuri%20%C3%AEn%20care%20explorarea%20chirurgical%C4%83%20este%20singura,-modalitate%20de%20a 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic