Cum se trateaza psoriazisul la SOVATA
Tratamentul psoriazisului prin balneofitoterapie
Pana in prezent, s-a practicat tratamentul psoriazisului cu ajutorul unor mijloace naturale de cura. Spre exemplu, la Sovata :
- Bai calde in apa sarata extrasa din Lacul Ursu
- Namol sapropelic peloidogen din lacul Ursu in aplicatii generale sau partiale
- Helioterapie in sezonul estival
- Reechilibrare neuro-vegetativa datorata climatului sedativ al statiunii Sovata
Rezultate:
- indepartarea scuamelor, de obicei disparitia lor completa;
- palidarea zonelor eritematoase (rosii)
- ameliorarea stressului
Aceste ameliorari sunt temporare, persistenta efectelor pozitive variind de la cateva saptamani la cateva luni, dupa o singura cura de tratament. Clientii din tara si strainatate solicita tratament antipsoriazis la Sovata datorita ameliorarii estetice rapide si absentei efectelor secundare in cursul acestui tratament.
Pornind de la strategia de evaluare si tratament al psoriazisului expusa in Ghidul Antipsoriazis BDA 2006-2007 (ghid elaborat de British Association of Dermatology- BDA), s-a considerat oportuna punerea in discutie a unui tratament asociat:
Fitoterapia cu ceaiul Deniplant, produs realizat de Giurgiu Gheorghe si brevetat de OSIM (Oficiul de stat pentru inventii si marci Romania) in anul 2005.
(Marca Deniplant®: Nr.ord.reg.comert/an: F23/ 383/ 26.08.2005)
Ceaiul Deniplant a fost obtinut prin experimentari succesive (autorul a suferit de psoriazis extins in urma cu 17 ani; severitatea leziunilor si lipsa de raspuns la tratamentele medicamentoase clasice l-au determinat sa experimenteze combinatii de plante medicinale, pana a obtinut formula definitiva; utilizand acest ceai, leziunile de psoriazis au disparut treptat in decurs de 2 ani si nu au mai aparut de atunci niciodata, desi persoana in cauza a trecut prin perioade de stress acut, susceptibile de a reactiva boala). Informatii suplimentare pe site-urile: www.giurgiugheorghe.ro , www.deniplant.ro si www.psoriazis-deniplant.myforum.ro
Ceaiul Deniplant a primit medalia de aur la Salonul International de noutati tehnice INVENTA 27-30 mai 1997, Bucuresti.
In anul 1994, Gheorghe Giurgiu a pus bazele Fundatiei Medicale Speranta pentru tratamentul psoriazisului, care pana in prezent numara cca 500 cazuri intrate in remisiune, din Romania si din strainatate. Remisiuni de durata, adica evolutii fara recidiva, s-au constatat la 85% din cazuri.
Ce spun Ghidurile europene antipsoriazis (inclusiv BDA) ?
Psoriazisul este o boala cronica a pielii, necontagioasa, ce poate aparea la orice varsta, afecteaza cca 3% din populatie, iar incidenta este in continua crestere. Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta. Ca urmare, in prezent nu exista vindecare prin tratament medicamentos cauzal al acestei boli, ci doar ameliorari temporare.
Psoriazisul apare de obicei pe un teren predispus genetic, peste care se suprapun factori declansatori si agravanti. Cel mai important factor declansator si totodata agravant este stressul acut sau cronic.
Diagnosticul psoriazisului este clinic, examinarile de laborator fiind rareori utile.
Obiective terapeutice:
- obiectiv maximal: remisiunea completa a leziunilor cutanate pe o perioada cat mai lunga de timp
- obiectiv minimal: remisiunea cu cel putin 50% a leziunilor cutanate
Principii de tratament:
- la stabilirea planului de tratament se are intotdeauna in vedere raportul risc: beneficiu (adica severitatea efectelor secundare se raporteaza la ameliorarea cutanata);
- se va acorda atentie tulburarilor psiho-comportamentale si sociale (depresii, tendinta la suicid), care imprima severitate mare bolii, alaturi de extensia leziunilor cutanate.
Limitari si efecte adverse ale tratamentelor medicamentoase
(cu extrase din Ghidul Antipsoriazis BDA):
1.Tratament local:
- dermatocorticoizii pot da exacerbari la reutilizare, produc atrofie cutanata, agraveaza infectiile virale, micotice, bacteriene, dezvolta tahifilaxie (dispare efectul terapeutic dupa utilizare indelungata = pielea se obisnuieste cu produsul), aplicarea la copii este riscanta si sunt ineficienti in psoriazisul extins;
- derivatii topici de vitamina D pot provoca iritatii importante la nivelul fetei si pliurilor, la o utilizare necontrolata poate aparea hipercalcemie, cu toate efectele negative ale acesteia;
- retinoizii topici au efect iritant, cu prurit si descuamare cutanata, nu se utilizeaza in cursul zilei (fotosensibilitate)
- preparatele reducatoare dau iritatii severe, miros neplacut, murdaresc lenjeria
- utilizarea de concentratii mari de acid salicilic la copii poate fi urmata de absorbtia acestuia si aparitia de efecte toxice generale (sd Reye: toxicitate fatala hepatica si la nivelul sistemului nervos central)
Concluzie: Orice substanta pusa pe piele, in 24 de ore circula prin sange in tot organismul. Reactiile adverse ale tratamentului local au o gravitate variabila, mergand de la iritatii si mancarimi ale pielii, pana la reactii foarte grave (hipercalcemie sau aparitia sindromului Cushing).
2.Terapia PUVA (Psoralen + ultraviolete A):
- este asociata cu risc de a dezvolta diverse forme de cancer, mai ales in caz de utilizare simultana a tratamentelor imunosupresive (descrise mai jos);
- este asociata cu un risc mare de a dezvolta cancer de piele la fototipurile cutanate I si II, inclusiv risc de aparitie a melanomului la cativa ani de la intreruperea PUVA
3.Terapia imunosupresiva- este interzisa in sarcina, prezinta risc de dezvoltare a unor tipuri de cancer, necesita control periodic, lunar, al unor probe biologice
- Metotrexat: fibroza pulmonara difuza, afectare renala si hepatica, mielosupresie, afectarea spermatogenezei, interzis in infectii active si ulcer gastric;
- Etanercept: interzis in caz de infectii, insuficienta cardiaca, gravide, lauze;
- Ciclosporina: afectare renala, hipertensiune.
4.Terapia biologica: Infliximab, Efalizumab: interzisa la gravide, risc de tumori maligne, necesita monitorizare riguroasa, preturile de cost sunt foarte ridicate.
Concluzii: Cu exceptia unor forme de psoriasis: eritrodermic, artrozic moderat si sever (mutilant), unde se impune tratamentul sistemic, in celelalte forme de psoriasis merita luata in considerare asocierea fitoterapiei, avand in vedere eficienta de scurta durata a majoritatii preparatelor medicamentoase (exceptie fac anticorpii monoclonali, adica terapia biologica, ce intercepteaza verigi fiziopatologice), la care se adauga varietatea efectelor lor adverse.
Argumente pro fitoterapie cu Deniplant:
- nu are efecte adverse de nici un fel: se poate da la gravide, copii, la cardiaci, etc;
- nu necesita control periodic lunar prin analize de sange, etc;
- remisiunile de durata la cca 85% din pacienti sunt o dovada ca Deniplant intercepteaza verigi fiziopatologice interne, actionand din interiorul organismului spre suprafata (piele), leziunile cutanate odata vindecate de obicei nu mai reapar;
- nu necesita restrictii alimentare, nu este interzis consumul de alcool;
- confera pacientului independenta psiho-sociala, recastigarea echilibrului psihic (dependenta de medicamente si investigatii lunare nu face decat sa intretina si sa agraveze stressul si tulburarile psiho-comportamentale deja existente, cauzate de aspectul inestetic al pielii)
Indicatii Deniplant:
1. Psoriazis vulgar, gutat sau pustulos (merita incercat Deniplant si in forma palmo-plantara), psoriazisul pliurilor (inversat)
2.Psoriazis eritrodermic (asociat altor tratamente si sub urmarire stricta a dermatologului)
3.Artrita psoriazica (in formele moderate si severe asociat altor tratamente si sub urmarire stricta a reumatologului)
(Diagnosticul de psoriasis cutanat este stabilit de specialistul dermatolog, iar cel de artrita psoriazica de catre specialistul reumatolog)
Deniplant realizeaza obiectivul maximal al tratamentului pentru psoriazis: "remisiunea completa a tuturor leziunilor de psoriazis pe o perioada lunga de timp".
15.09.2007
Dr. PRETORIAN SUSANA
Director Medical SC Balneoclimaterica Sovata
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu