sâmbătă, 3 iulie 2021

Psihobiomul

Psihobiomul

        Este format din toate microorganismele benefice din microbiomul intestinal care au un efect direct asupra activităților cerebrale precum: procesele de autoreglare, eliberarea de neurotransmițători, inflamația. Microbiota poate secreta multe tipuri de neurotransmițători, precum:

acetilcolina – implicată în reglarea memoriei, atenției, învățare și reglarea stărilor emoționale, 5-HT sau serotonina – implicată în reglarea dispoziției, în ciclul somn-veghe, în temperatura corporală și sațietate, dopamina – implicată în recompensă, plăcere și adicție, acidul gama aminobutiric (GABA) – implicat în reglarea stărilor de anxietate, relaxare musculară și inhibiție. Moleculele neuroactive secretate de microbiotă pot ajunge la creier și pot afecta somnul, anxietatea, apetitul, stările emoționale și procesele cognitive.

        Anumite bacterii reglează stările de stres prin reglarea secreției de acid gama aminobutiric (GABA). 

        Dezechilibrele psihologice pot avea cauze diferite, iar microbiota este una din cauze. Relația dintre creier, psihic și microbiota intestinala este bi-direcțională – creierul influențează microbiota, iar microbiota influențează chimia creierului.  Dezechilibrul microbiotei poate fi cauza, dar și efectul tulburărilor emoționale. Analizând efectul prebioticelor, antibioticelor și probioticelor s-a reușit corelarea directă a acestei relații bidirecționale și s-au trasat, în mare, liniile unor noi tipuri de intervenție în ameliorarea stării de echilibru și homeostazie a minții și corpului.----------

 


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic